Zdravim vsechny, chci se zeptat mam garaz 10x8m, kterou mam částečně 1.5 metrů utopenou pod terénem. Potřebuji tedy zdivo po obvodu zaipovat. Nekde jsem slyšel, ze se prodávají nějaké tekute asfaltove pasy, ktere se natahnou jako lepidlo. Nemate s tim někdo zkušenosti? Nebo je lepší klasicka IPA? Jde mi o to, ze tou tekutou Ipou bych si to mohl natahovat sam. Diky za odpovedi
Dobrý den. Já tekutou hydroizolaci dával na garáž cca pred 5 lety a zatím spokojenost. Dával jsem 4 vrstvy s odstupem 24hodin a natíral vždy kolmo k předešlému nátěru (jednou svisle, pak vodorovně). Mezi zásyp a stěnu jsem dal 1cm polystyren, aby se izolace nepoškodila. Známý ji použil na sklep cca 2,5m hluboký a taky je zatím spokojeny. Ale je fakt, že oproti klasickému postupu s navařovanou ipou to trvalo o dost déle.
romek
Muzu se zeptat jakou jste pouzil jesfli budete jeste vedet?
Je mnžství hydroizolací a vícero variant! Třeba jak píše Jenyk -2.varianty penetrovat ppentral alp a pak navařít ipu nebo hrký asfalt a lepit takto. Další možnost třeba některou z výrobků tatrafol ( fatrafol.cz/... )
další jak psal Vlkoš, některou z tekutých "lepenek".
Nebo pak pytlovou směs která se míchá jako st. lepidlo a nanaší zubovým hladítkem ve 2 vrstvách ( třeba acara.cz/... nebo atilashop.cz/... )
Záleží na kapse , umu a vkusu a taky jaké budete věřit lépe
JInak klasicky -na stěnu ze ZB na výšku 2m jsme v minulosti v práci s kolegou lepili-natavovali právě IPA pásy
JInak jak izolace z IPY tak i ten "fatrafol"se můžou cca 30cm nad terénem ještě kotvit třeba hřeby přes prkno nebo "zatloukačkami"přes lišty.
Len pozor na to, že PVC fólie (Fatrafol) a asfaltové pásy (IPA) je problematické napojovať. Materiály nie sú kompatibilné, asfalt pôsobí na PVC degradačne. Rieši sa to prechodovým materiálom. Detaily nájdete napr. v technickej dokumentácii od Fatrafolu.
Pre novostavbu si zvoľte jeden systém vodorovnej a zvislej izolácie. PVC by malo vydržať viac, ale svojpomocne ho narozdiel od asfaltových pásov pravdepodobne nepoložíte.
Máš ipu i pod obvodovým zdivem? Podle toho co píšeš tak asi ne. Za našeho stavení se na základový beton postavila štorcka a na ní a pod budoucí obvodové zdivo se navařila IPA. Přídavek izolace pod obvodové zdivo na který se navařila IPA na podlaze.
Nevím ale blahé paměti se dala po nsné zdivo na zákl.pás izolace, pak se postavila nosná zeď izolace lepená horkým asfaltem se nalepila na onu stěnu a pak teprve přišla obezdívka,kandka! ale v podstatě je to stejnéakorát jinší postup.
romek
Jasne mam Ipu pod obvodovým zdivem s presahem cca 15 cm, ktery jsem zahnul dolů, skrze budouci napojení lepenky na svislou zed
Já se přidám ke Štefanovi, říkalo se tomu izolovaná vana. Vykopaná díra. Základová deska, na ní lepenka, jaká byla, pak se stavěla štorcka, štuk, penetrace lepenka. K této stěně se stavěla obvodová stěna.
Proč?
Páč výkop byl hodně menší,, za štorckou bylo jen pár centimetrů. Ale když se postaví obvodová stěna, pak díry musí být větší, aby tam člověk mohl pracovat..
Natřel bych na zhlazený podklad penetral, pak nalepil asf. mod. pásy a napojil je na ty vodorovné. Dal bych dvě vrstvy tak, aby spoje nevycházely nad sebe a spoje rozšpachtloval. Pak nopovka jako ochrana. Zasypat něčím co neprorazí nopovku.
Ano, místo bitumenového pásu můžete použít např. dvousložkovou bitumenovou stěrku , třeba PCI Pecimor 2K. Jen musíte mít hladký pevný povrch, tedy předem natáhnout cementovou omítku . Natahuje se stěrkou, protože je to poměrně tuhé.Je vyztužená a překlenuje i trhliny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.