Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha sklepa bez izolace

Od: adisnorbis* odpovědí: 6 změna:

Ahoj mám takový dotaz,na našem RD stáří cca 90let,se chystáme dělat hydroizolaci

obvodových vnějších stěn.Po nedávné rekonstrukci kanalizace domu,kdy jsme měnili

kompletní odpady,jsem při odkopání betonové podlahy cca 100mm zjistil,že beton leží

přímo na jílu,bez jakékoliv izolace,stává se že někdy zvláště po větších deštích na

některých místech prosakuje ve sklepě voda,samozřejmě že se při dalších rekonstrukcích

domu se chystáme na odvětrání sklepů,protože si myslím,že není v současné době dostatečné.

Základy sahají cca 800-900 mm pod úroveň pochůzného terénu,sklon domu cca 5%.

Můj dotaz je:jakmile po provedení hydroizolací domu drenáže nepomůžou po deštích

částečně odvést vodu a celá situace s prosakem vody nastane znova,jestli nebude

lepší podlahu sklepa odstranit,hlouběji vykopat cca o 300-400mm,vysypat

kamenivem frakce 32-63,s kanálkem flexibilní hadice pro odvětrávání do

probouraných otvorů ve stěnách domu,s kanálky pro drenáž a

hydroizolací/nop.folie/ a poté zalít cca 50-100mm betonu.

Nebo:bez drenáží v podlahách a nop.folie? jen vysypat kamenivem,odvětrávat a

zalít betonem?

Nevím jestli po hydroizolacích obvodových vnějších stěn a dalších možných drenážích

podlah sklepa nedojde k vysychání podloží,také nevím zda-li je vhodné pod betonové

podlahy sklepa dávat nop.folii k vůli možné ventilaci vzduchu.

Děkuji za radu

marcel

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Marceli, musíme si ujasnit definici hydroizolace.

Rozumím tomu dobře, že budete podřezávat barák a vkládat pod zdivo hydroizolaci, nebo jen odkopávat a vkládat nopovku?

to jsou dvě rozličné úpravy, každá na něco jiného.

doplněno 09.06.10 15:33:

tušil jsem, ale nopovka není hydroizolace. Musím Vás upozornit, že jdete špatnou cestou, takto nedocílíte suchého zdiva. Ještě nikomu se to nepovedlo. Doporučuji přečíst nějakou literaturu, jinak budete zklamaný. Fyzika je neúprosná. Stále se vodorovné na stavby dává hydroizolace nikoliv nopovka.

Bohužel...

doplněno 09.06.10 18:33:

zrovna dneska spadl barák, páč odkopávali základy.

Klidně si dejte nopovku, ale opravdu to není hydroizolace domu. Je to ochrana hydroizace. Čím svaříte plast? Já to mám za sebou, neustále odkopávání, vkládání trubek. Opravdu koukněte ho odborné litaratury.

Nebo jinak, nopovka se prodává i za 30 Kč, a lepenka od 50 Kč

proč se stále používá lepenka?

Když máte okolo domku vlhko, tak stejně základy bude stoupat do domku.

nebo i kolega: jirikovovideni.eu/...

adisnorbis*
hodnocení

bez podřezání jen odkop s nopofkou.

M

doplněno 09.06.10 16:09:

děkuji za odpověď,takže asi nejlépe znova vyštěrkovat zalít použít hydroizolační stěrku na minerální bázi/třeba BITUMEN/,jež odolává tlaku spodní vody.A jak je to v tomto případě s použitím drenáží pod podlahou sklepa,použít ji v kamenivu pod stěrkou? Někam se ta spodní voda musí přeci tlači..,ale jak jsem psal pokud bude stáhnutá spodní voda alespoň z části od základu domu přes dren.trubku,jestli to podloží nebude potom v případě použití drenáží pod podlahou sklepů vysychat.

frabos

No nezdá se mi že nopová folie není hydroizolace. Ono to hydroizolace je, základní funkce nopové fólie je oddělení stavby od vlhkého okolního prostředí a spolu s např.: asfaltovým nátěrem tvoří hydroizolační systém, tím pádem nopovka slouží jako hydroizovační materiál...

adisnorbis*
hodnocení

Ještě si zkusím odpovědět sám,zkuste mě prosím opravit,pokud nepodřežu zdivo a nevložím hydroizolaci,která odolá spodní vodě se i v případě vylití podlah hydroizolací na minerální bázi stejně bude tlačit přes nepodřezané zdivo vodním sloupcem vzhůru do zdiva,je to tak?takže to nemá smysl?

frabos

Vzlínání vody zdivem lze zabránit tzv.podřezáním zdiva a vložením patřičné hydroizolace. Tím, že se tam vloží HI, přetnou se kapiláry a vzlínání přestane. Pokud byste nechtěl řezat, asi bych to řešil odkopáním základů, připevněním vhodné HI, spolu s nopovkou a jako bonus bych použil meliorační trubku, která by mohla ulehčit odtoku spodní vodě. Podlahu sklepa bych vyhloubil do hloubky cca 40 cm, vysypal štěrkem, zhutnil, vylil základní vrstvu betonu, na to hořákem navařil asfaltové pásy, klidně bych použil i podlahový polystyren jako částečné zateplení položil igelit a zalil betonem.

adisnorbis*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]