Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat s prasklinami v základech chaty

Od: ester odpovědí: 15 změna:

Uvažujeme o koupi chatky, chtěli bychom ji jen trochu renovovat a používat (nechceme stavět novou). Od koupě nás odrazují praskliny v základech, prý se po zimě ještě trochu zvětšily.
Dá se to nějak opravit, aby se to nezhoršovalo?
Máte konkrétní radu, postup co s tím?

Děkuji

Co dělat s prasklinami v základech chaty
Co dělat s prasklinami v základech chaty #2
Co dělat s prasklinami v základech chaty #3

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Chatka ve svahu, tak do toho bych nešel.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, měl bych z toho obavu, protože ta halda velkých/těžkých špalků před podezdívkou, která za ní z boku praská, tam možná není náhodou a třeba má rozestupu/posuvu zdiva bránit. Ovšem, je to jenom moje spekulace a zeptat se na to můžete prodejce nemovitosti. Jak vypadá prasklina z druhé strany (uvnitř)? Zdravím!
doplněno 03.05.24 11:09: ester - ten septik určitě prosakuje a proto je tam vedle ta prasklina (už jsem to viděl jinde). Kdyby se septik opravil, tak se prasklina zastaví a k pádu chatky by nedošlo, resp. ona nepadá ještě ani teď. K ceně se vyjádřit neumím, protože neznám všechny okolnosti, ale o tu nelevnou cenu v podstatě nového septiku by se snížit měla určitě. A ptejte se, jaká je možnost vyvážení toho septiku (aby nebyla nutnost zřídit tam drahou čističku vody).

w
hodnocení

1x

Základy jsou holt mělko. Se nestavělo na 100 let, to je typická chata že sedmdesátých let, To už kupujete pravděpodobně od potomků stavitelů

Ale než by tohle spadlo, tak vy už budete dávno mrtvý (Neboli, dalších 35 let to bude stát určitě).

Naopak to můžete dobře použít ke snížení ceny. Mám to stejně a koupil jsem to asi za 130 000 i s pozemkem, Tam už byly díry že i myši tam lezli :) Ale stěžovat si nemohu, spodek jsem za bednyl a jen ten vršek viděla ročně cca jako byla kupná cena :)

Takže, risk je zisk, kdo se bojí, se.. ...

Za kolik to máte možnost koupit? Pokud to není tajný.

blazadam

Kdy jste koupil? Dnes taková chata v OK stavu má hodnotu 700-1000tis. Otec taky před 5ti lety koupil chatu za 250tis a teď by ji s přehledem prodal za 850tis.

w

Já jsem koupil problémy a ty problémy vyřešil (dražba, dokup, odkup od obce, oprava). Kdo do toho půjde, maxim? :)

hodnocení

1x
Ta část chaty co je více prosklená a níže po svahu mi připadá že byla dodatečně přistavěna. Praskat a ujíždět to bude pořád. Spravit se dá skoro vše, ale oprava bude hodně pracná. V podstatě největší hodnotu tato chata má jako stavební pozemek.

hewi
hodnocení

1x
Mega za tuhle rozšmajdanou chatičku je úplně mimo. Nebojím se, že by to spadlo, to ne. Ale už jen z té jedné fotky jsou vidět další tři chajdy v těsném sousedství, v okolí jich jistě bude další hafo. Čili evidentně nějaká kolonie a soukromí nula. Z chaty čouhá jen tak trubka do septiku a min. zvenku vypadá, že na ní někdo naposledy sáhnul někdy za bolševika. Vnitřek nelze z předložených foto posoudit. Tohle je klasická poválečná samodomo výstavba (50.-70. léta), kdy se osídlovali všechny možné svahy. Bohužel desítky let zjevně nijak zvlášť udržovaná, stavba určitě neprocházela žádnými průběžnými rekonstrukcemi a skoro by se chtělo říct, že nátěr bude možná i původní nebo max. jednou přetřený. Mega za tohle by možná někdo dostal v době největšího nákupního šílenství chat za covidu. Teď je docela vhodné si s nákupem počkat a hledat, trh se naplňuje nabídkami covidových kupců, kteří se nechtějí o nic starat. Mega za toto ani omylem.
w

Až na tu odpadní trubku ze dřezu, která je evidentně hrdlové HT alespoň nahoře, a dole je vsazené do původního PVC souhlas.

Ale třeba je to kouzelná rozvojová lokalita v Pze a obrovský pozemek :))

Tak není, je to Jihlava a mimo rybníka a chatových osad v okolí tam nic asi není. Odkaz sem dávat nebudu, ale každý si to za 4 vteřiny najde sám.

w

mám pravdu, je to novodobý kanál viz foto :) To šlo poznat i z úvodní fotografie

ale pokud už i makléř v inzerci hlásí, že to je určeno k radikální rekonstrukci, tak ...

... tazatelka se neptá na názor na cenu, ale jestli to spadne. No, taky jsem napsal že to asi jen tak nespadne. Každopádně ve smlouvě bude, to co v inzerci, že to je určeno k rekonstrukci a to důkladné, čímž padají jakékoliv záruky, je to prodáváno ve stavu jak leží a běží (is as).

Na totální než soukromí jsou asi paneláčnici zvyklý, takže to jim vadit nemusí. A mega někdo může vydělat za půl roku, takže jí ta cena může být akceptovatelná Stejně jako ta lokalita.

Já to vidím tak že by to 20-40 let mohlo držet pohromadě, Pokud do toho nebude zatékat a nevlezou tam myši, ty sežerou i dřevo ;)

Co dělat s prasklinami v základech chaty #4

hodnocení

0x
Zjevně se to sesouvá v místě, kde je pod chatou studna, nebo rezervoár. To může být nebezpečné. My pod zem nevidíme. aspoň to chtělo otevřít ten dekl, ale nejlépe pozvat statika.
asd1
Šachta je pevný pilíř, to pod ní klesá dolů i se základem. Otázka jak rychle. Zpevnění svahu/zakladu aby nejel z kopce může vyjít dost draho.

ester
hodnocení

Zdravím všechny,

ano, pod tím deklem je septik, podsklepená je pouze veranda, praskliny jsme zevnitř neviděli. Jedna bude asi v rohu sklípku, druhou zevnitř vidět ani nelze.
Za chatu chce majitel milion a slevit nechce, prý kvůli poloze pozemku (pozemek je necelých 400 m2).
Okolí je opravdu pěkné, ale i tak se nám to zdá moc.

w

A kolik to má pro tebe cenu?

1 000 000 je evidentně moc, protože to už by měl dávno prodaný.

Takže reálná hodnota bude tak na 800 s otazníkem

Vzal bych si je do kufru s návrhem smlouvy, hodil mu to tam na stůl, a řekl, příští měsíc už to bude 750. Kdyby ještě váhal, tak bych mu řekl že až se mu ty praskliny zvětší tak už to nekoupí vůbec nikdo, ať není hladovej.

A teď jsem prozradil svoje know-how :)

Ps: Kdyby se ta zídka měla odklánět směrem z kopce, vyřešil bych to 2 Tatrovkama hlíny, Ale předtím bych tam svahov co. bagrem vyřezal takový zuby na rostly teren. Náklady odhadem do 10 000, pravděpodobně bych to spojil i s dalšími planýrovacíni pracemi

hodnocení

0x

Vy chcete kupovat chatku a vlastně kupujete jen pozemek. To že tam stojí taková barabizna je celkem nepodstatné. To je jen takový "bonus" na zbourání. Co tvoří cenu je pozemek a na to je třeba poutat pozornost, ne na praskliny v kamenném zdivu. Ono se těch závad vůbec najde asi více. Takže se nezabývejte něčím, co nejde rozumně řešit a kupte rozumně něco, na co máte a dokážete vyřešit. Pokud se vám zdá, že místo je hezké, dá se pozemek zhodnotit lépe a i lépe bydlet, než chodit stále vedle něčeho, co se časem bude stále rozpadat a nebude mít rozumné řešení za rozumné peníze. To je vhodné pro někoho, kdo to zbourá a postaví lepší.

ester
hodnocení

0x

Zdravím všechny, kteří mi odpověděli. Děkuji za rady i názory, některé pomohly, jiné třeba i pobavily, ale všechny považuji za užitečné při našem rozhodování jestli koupit nebo nekoupit. Mějte se všichni fajn :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]