Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sodastream bombička CO2 expirace

Od: kare odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem. Jak to je s plněním popřípadě výměnou, bombičky která je propadlá tj. po vyraženém datu (např.2013-2023).
Zajímá mě i případná zkušenost, oficiální výměna za plnou nebo i neoficiální plnění.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
No, mně nikdy při výměně bombičky expiraci nekontrolovali.
Tak bejt váma, normálně nechám v obchodě výměnit a ani sluvkem se nezmiňuji.

Přesně tak, ve výměnném středisku (obchodu) nekontrolují , toto pak kontrolují tam kde se zpětně plní-zda-li dělají tlakové zkoušky a dají s jiným datem do provozu nevím, u tlakových lahví -PB, 02, acetylen,... jsem se tímto setkal-vzaliod PB se starým datem a dali plnou s ... stejně tak kdysi v minulosti když jsem vezl lahve k autogenu-jedna prpadlá -nezajímalo je s tím že před plněním vyřadí a dají na revizi, tlakové zkoušky . Jestrli je to tak ještě dnes nevím ale asi ano.

hodnocení

1x
Pokud kupujete novou náplň výměnou lahve tak vás datum nemusí zajímat, to je záležitost dodavatele který musí prošlé lahve vyřadit.
w

Přesně tak, naplnit by neměl, vyměnit musí – pokud není láhev evidentně zničena nebo zrezlá, tak propan-butan nové láhve klidně i s expiraci 1975 vezme (Tedy pokud jsou to originální kompatibilní láhve).

U bombiček to samé, já tady mám třeba že sedmdesátých let bombičky ty malé sifonové 7 gramové, stále se berou výměnným způsobem v některých prodejnách Orionu, případně V plničce někde u chrudimi

hodnocení

0x
Při ceně výměny bombiček by mohli dělat hydrotesty před každým plněním... Ale ono je to s těma revizema/takovyma zkouškama obecně stejně takový divoký. Třeba lahve pro paintball (servisuju vybavení pres 20 let), vzduch i CO2, všechno 5 let od od výroby znova otlakovat, pokud se to má dál plnit. Přitom mraky takových i jiných lahví, včetně hořlavých, se válí porůznu zapomenutých plných, taková časovaná bomba... A konkrétně ty paintballové CO2 láhve, co vím o roztržených, tak vždycky hrubou chybou uživatele - nahrazení pojistného plíšku silnějším v kombinaci s přeplněním nebo přehřátím. Zato nevím o žádný ruplý flasce bez jiný příčiny a to jsou některý kusy ještě z přelomu tisíciletí. A sodastream jsou cca stejný, jen ventil má jinej závit, aby si to lidi nemohli levně plnit z hasicaku, akorát přechodky už dneska není problém koupit :)

w
hodnocení

0x

To samý PB lahve, berou i >55 let starý, tedy vyražený 1970 nebo i starší...

prestrikaji to barvou (dřív modrá dnes červená) vymění tědnění, možná ventil a je to ...

Aby ne, vždyť na plynu mají 100% margin! Když si srovnáte cenu plničky vs cenu LPG po odečtení spotřební daňe

Akorát by mě zajímalo - co koroze uvnitř? Jestli tam strkají kameru nebo zkoušejí tloušťku stěny?

Jo jo, ty PB lahve, to je ještě větší nářez, než hasičaky :) Koroze zevnitř asi nebude zásadní, v tom PB jsou mastný srajdy a není tam vzduch, takže pro korozi asi nehostinný podmínky, co jsem viděl nekolik LPG nádrží, po 10 letech byly zevnitř jako nový. Ty vyrazeny datumy budou periodický tlakový zkoušky (5 let?), ale zajimalo by mě, jak je v plnirne kdo luští. Jinak já dvoukilovky k vařiči na chatu i desetikilovku kompozitku do přívěsu plním LPGckem. Ne u pumpy, kde se to nesmí (ale redukci pro případ potřeby mám) ,ale doma z nádrže natankovanyho lpg auta :) Je to levnější a za filtrem mám jistotu čistoty plynu a skutečné hmotnosti náplně. I ze starých, ale léta zapomenutých plných, 33tek jsem takhle několikrát přepouštěl :)
Tloušťka stěny se běžně měří ultrazvukem, ale po datumu už nikdo tlakovou láhev nenaplní.
Čím menší balení tím je dražší náplň.
w

Ražba je původní, nový při zkoušení nastříkají barvou na nový later, je to na 10 let...

Takže máš ruční závěsnou váhu a plníš dokud nenaplníš správnou hmotnost?

Tak nám aspoň vyfoť, jaký máš za filtrem výstupní konektor. Já bohužel LPG auto nemám. Odkud jseš nechceš mi to naplnit?

Už asi chápu proč zaplnit se mi nechtěli naplnit jednu, takovou tu úzkou, prostě se jim to vzhledem k zisku 25 na 1 kg plynu nevyplatí přezkušovat, když to není tuctovka, přitom dvoukilovky na to mají aspoň 50,-

kare
hodnocení

Děkuji všem co napsali.
Šlo mi primárně o to že cena nové bombičky s náplní je kolem 700,- (kamenné elektro prodejny 850,-)
Oficiální výměna staré za novou 230,- a neoficiální plnění 100,-.
V Sodastreamu mám jednu propadlou (ještě tam něco je tak jsem výměnu neřešil) a nedávno jsem dostal od známého prázdnou s tím, že je propadlá (kupuje vždy novou). Proto mě vlastně zajímalo jak to je. Takže ji vlastně vyhazoval zbytečně a lze jí naplnit či vyměnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]