Nejste přihlášen/a.
Potřebuji k zahradní chatce natáhnout nový přívod, je to 55 m od rozvaděčě s elektroměrem. mám k dispozici kabel CYKY 5x2,5 a samozřejmě vím že 5x4 by byl lepší, ale v chatce je jediný spotřebič rychlovarná konvice a mikrovlnka (každý na jiné fázi) jinak Led osvětlení, Led TV a nová malá lednice. Nic víc tam není a ani nebude! Bude přívod na tu délku dostatečný?
PS: Samozřejmě v chatce jsou nové rozvody vč. rozvaděče s jištěním bez proudového chrániče a přívod bude taky odjištěný 3x20A.
revize se žádná nebude dělat, původní kabel byl AYKY 4x2,5 a vše fungovalo bez problémů 40 let. Jde o to že ten kabel mám CYKY 5x2,5 kdybych měl kupovat tak vezmu silnější.
že ten kabel mám CYKY 5x2,5
velice důležitá informace, já bych ho tam dal. Pokud ho máte hodně, tak 2x.
Rovněž lze sdělit,
To že to nějak fungovalo neznamená že to bylo správně a bezpečné. Nebo to před tolika lety udělali nebezpečně?
Ono mu to nefunguje? Ale to není důležité, určitě bude Cu 2,5mm lepší, nežli hliník 2,5mm.
Určitě bude lepší 5x4, klidně i 5x6mm.
Potřebuji tam natáhnout UTP kabel, tak když už to mám vykopané tak dám i nový přívod, starý samozřejmě ponechám jako rezervu.
Proč p.Cukráři, proč už zase? Vzpomínaný kabel byl špatně už, když ho tam před lety vkládali, i když to nějak fungovalo. Asi jiný neměli. Podle mého výpočtu, spíše odhadu, čtverka kabel nevychází, měla by být šestka, třeba i větší. Takový silový kabel, když se dobře uloží, v zemi být může. UTP ale patří do krku, tak na něj nezapomeň, taky na zpomínané zemění, když už máš výkop.
Před chatkou mám malý rozvaděč (asi 4 m) do kterého povedu přívod, jak mám udělat zemění? Chatka je s rozvaděčem propojena silnějším kabelem, tuším že tam je 4x4. Ještě chci dodat, v chatce není koupelna ani kuchyň, převážný odběr el. energie je lednice 50 W a večer led osvětlení.. žádný bojler či el topení tam NIKDY nebude ani nic jiného...
při 10A je úbytek 7,85V na vedení. x 10A= 78,5W pro 2?5mm2
111 - Co tady motáš za úbytky napětí +- 10%? To je pro dodavatele v elektrizačním zákoně.
Pro rozvody za elektroměrem platí ČSN 332130 v pl. znění. Tak třeba čl.7.7.3. Úbytek napětí v rozvodu za přípojkovou skříní a rozvaděčem např. bytovou rozvodnicí nemá přesáhnout :
- u světelného a smíšeného odběru 2% , -u odběru jiného než světelného 3% !
Co nám k tomu řekneš, když už tady radíš?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.