Nejste přihlášen/a.
Stará pilka dle foto - Má nějakou historickou hodnotu anebo do popelnice?
na práci to asi nenî
Klasická truhlářská rámová pila. Když se koupí nový list, bude řezat i za sto dvěstě let. Jednoduchá konstrukce - několik dřevěných dílů, napínací provaz (tehdy konopný), list do pilky, rukojeťmi nastavit úhel rámu vzhledem k listu v úhlu asi třicet stupňů, aby rám při řezání nepřekážel, a už se řeže.
chybí tam napínací kolík, ještě s ní pracuji, a dostane se do ní nový pilový list...dělal se list i 1cm vysoký tzv. vyřezávací...
Historickou hodnotu nemá, do popelnice je jí ale škoda. Podobně starou mám doma také, proti klasickým v trochu manším provedení. Místo napínacího kolíku mám obyčejný kus staré latě. Truhlařině se věnuju zřídka a nestojí mi za to vyrábět něco lepšího. List má zřejmě původní, už značně probroušený, ale řeže dobře a proti nové (částečně kovové) nějak lépe padne do ruky.
JJ. Marně hledám, jak se tomu říká. Kdybych to měl pojmenovat, řekl bych klínek. Ale když to nebude mít tvar klínu, fungovat to bude taky. Jaký to má správný název?
Nemá to tvar klínu. Ten šponovák bývá často jen kus bukový laťky, v tuningové verzi se tomu na diskové brusce zbrousí rohy dokulata
Nemá žádnou historickou hodnotu. Má ale trvalou užitnou hodnotu. Je to stále používaná a prodávaná truhlářská pila.
pilanamarket.cz/...
Podobnou jsem kdysi nalezl se třemi plátky (nwn zda to bylo při rušení rotního skladu nebo o pár let později na nějaké rekonstrukci) -s větším zubem, s menším zubem a vyřezávací -jemný zub a úzký plátek , provázek byl hodně stařelý , tak jsemjej vyměnil -funguje suprově jen s jedním problémem musí se s tím krapítek umět a je to na ruční pohon.
POkud se Vám hodí plátka se dají koupit, provázek nahradit nvým a "vratidlo" či jak se nazývá nahradit třeba klacíkem, zlomenou vařečkou...může pak ještě dobře sloužit. Takže resumé-cenu má jen pro toho kdo by ji použil, dnes je spousta (možná vetšina) raději koupí nový model této pily než se snažit tuto zprovoznit, pro vás bude mít cenu pokud ji budete chtít používat a použijete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.