Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej darované nemovitosti

Od: ponky odpovědí: 1 změna:
Dobrý den,
Před rokem jsem dostal od mamky byt, za rok jsem ho prodal za 950000,-.
Při darování nemovitosti jsem si nechal udělat posudek. Ten byl na 1000000.
Budu platit nějakou daň?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Prodej nemovitosti z dědictví a jeho zdanění

Když se rozhodnete prodat nemovitost, kterou jste zdědili, záleží na načasování. Pokud prodáte nemovitost po 10 letech, je příjem z prodeje osvobozen a nemusíte ji platit. Když nemovitost vlastnila přímá linii příbuzných, jako prarodiče, rodiče, vnoučata, děti, manžel, manželka, časový test se pak sčítá. Pokud někdo z těchto příbuzných v uvedené linii vlastnil nemovitost např. 11 let, jste ihned po ukončení dědického řízení osvobozeni od daně, protože je 10 letý časový test splněn. U vzdálenější linie příbuzných, než je uvedeno, se časový test nesčítá.

Podobně i darovaná nemovitost

Pokud poplatník prodává darovanou nemovitost a nesplní časový test 5 let vlastnictví pro osvobození příjmů z prodeje (příp. 10 let pro nemovitosti nabyté od roku 2021), uplatní si v daňovém přiznání jako výdaj cenu předmětné nemovitosti stanovenou znaleckým posudkem v době jejího darování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]