Dobrý den, prodej a koupě bytu (oboje os. vlastnictví) - věděli byste prosím poradit ohl. daní a poplatků? A jiné úskalí? Hraje roli (vůči výše daně), že v prodávaném mám trv. pobyt a v kupovaném bych měla potom také, nebo je to jedno? Je výhodnější prodej i nákup řešit v jedné realitce - očekávám, že berou jak % z prodejní, tak i % z kupní ceny bytu vždy jak od prodávajících, tak kupujících (takže bych jakožto prodávající a následně kupující platila poplatek realitce 2x). Snažím se zjistit, na kolik Kč mě celá ta "legrace" přesunu jinam vyjde. Myslím, že někdo z rádců jistě řešil podobnou transakci. Uvažuji o prodeji bytu kde žiji, sousedův byt je zhruba 20 let tzv. investiční a nájemníky má čím dál horší (z hamižnosti to pronajme evidentně kdo dá nejvíc), nechápou principy bydlení v bytovém domě, včera to nezvládli v koupelně a odmítali participovat na vysušení vody u nich, nezájem. Se sousedovými nájemníky typu svoloč se táhne roky a tyhle nové tam má teprve 3 týdny. Ptala jsem se již dříve správce (osoba v kontaktu se SVJ) a bylo mi řečeno zhruba to, že oni v tomhle nemohou nic podnikat. Soused se jeví jako milý člověk, ale to je mi k ničemu, když byt pronajme takříkajíc komukoli. Často v tisku čtu, že by měli majitelé neobsazených bytů platit "trest" v podobě zvláštní daně nebo čehosi - těmto navrhovatelům přeji ze srdce to, aby byl vedle nich (nejlépe však nad nimi) podobný byt a obývali ho celé roky přesně takoví nevycválaní nájemníci.
Jestli jste měla v bytě bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem, je příjem osvobozený od daně (§ 4 1a zákona o daních z příjmů). K převodu nepotřebujete platit realitku. Jednoduše sepíšete smlouvu, podepíšete ji ověřeným podpisem a spolu s formulářem návrhu na vklad podáte na KÚ. K úschově peněz banky nabízejí jistotní účty od 0,1%. Poplatek za vklad činí 2 000 Kč. Čekací doba na vklad je 20 dnů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.