Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení zářivkového světla

Od: jann45 odpovědí: 16 změna:

Zdravím, jak zapojit zářivkové světlo viz obr.? Kdysi jsem ho sundaval ze stropu a neoznačil si kam zapojit L a N. Předpokládám, že se přívodní vodiče zapojí do té zakroužkované čokolády. Díky

Zapojení zářivkového světla
Zapojení zářivkového světla #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ja1
hodnocení

6x

Jé, toto jsou ještě kvalitní tlumivky a kondenzátory.*palec* Bych to nevyhazoval. Taky mám něco podobného, na tlumivce je razítko datumu 1963

L a N je jedno, a zeleno/žlutý PE připojte na samostatný šroubek na šasi - vedle čokolády.

Ale podle štítku na tlumivce lze použít pouze trubici 25W (plus mínus hodnota co se dnes vyrábí).

hodnocení

5x

Vyhodte to do zberneho dvora a kupte modernu verziu s ledkami celu v plaste a II triede izolacie, bude to nasobne bezpecnejsie, nebude to blikat, ziadne vymeny starterov a trubic, nizsia spotreba, vyssia svietivost.

halamus

Při výběru kouknout na energetický štítek, E a F jsou levné, ale málo účinné. D je celkem v pohodě. Třída C už je o poznání dražší.

Taky vybírejte podle teploty, mi se líbí teplá bílá, jinému zase může vyhovovat neutrální nebo i studená bílá, já tomu říkám "nemocniční světlo". Pozor na levné šmejdy, co svítí namodrale, já tomu říkám "márniční světlo".

Peter,čo keby ste odpovedal na otázku a nevyhadzoval stále niečo lebo je to staré?

@slavco : lebo odborna rada znamena zhodnotit stav zariadenia a vyradit ho, ak je rizikove.
macvac

To je Peterova parketa. Většina odpovědí je typu:To Vás zabije,Vyhoříte,To Vám vybuchne,To vyhoďte ap. I když má v podstatě pravdu,tak pořádnou radu od něho čtete málokdy.

Peter, viac ako pol bývaleho Československa ešte ide podľa starej normy a nie sú také veľké nešťastia,aby sa zakázala používať. Ono stačí sa o spotrebič postarať podľa jeho navrhnutej normy a poslúži ešte roky,poprípadne mu zvýšiť ochranu,ak je to technický možné.

Při dnešní ceně kompaktních led svítidel se s tímto šrotem cenu zabývat. Toto svítidlo nemá jakýkoliv kryt světelného zdroje a nějaké bastlení je k ničemu.

¨Při dnešní ceně je lépe tam dát to co tam měl včera, jen dát správně dráty.

Což je vlastně dotaz tazatele.

hodnocení

2x
Ano, a žlutozelený na kostru; pokud je tam jen zelený a černý, pak zelený nejdřív na kostru a pak do svorky, černý přímo do svorky.
Ale mám trochu obavy, zda izolační stav svítidla je bezpečný, vyhovující. Osobně bych dal nové svítidlo...

ml1
hodnocení

2x

Přesně podle vlepeného schématu. Nikde tam nevidim svorku pro žlutozelený vodič, a nevypadá to na spotřebič s dvojitou izolací (na druhou stranu na osvětlovací těleso na stropě nikdo šahat nebude). Pracovní vodiče (L a N) potom do té čokolády, mělo by být jedno, který kam, ale když se to ze schématu podaří rozluštit (přiložená fotka je nečitelná) zapojil bych to podle toho. Vůbec to vypadá celkem staře, ale vzhledem k tomu, že rtuťové zářivkové trubice jsou už nějakou dobu zakázané (to co je v obchodech jsou už jen skladové zbytky), tak stejně vás čeká rekonstrukce toho svítidla na možnost použití ledek (tím odpadne ta tlumivka zapojená přes čokolády).

hodnocení

0x

S největší pravděpodobností, připojit do čokolády,

doplněno 29.04.24 18:51:

Já jsem koupil LED trubice, za necelých 50Kč za kus, vyměnil jsem je skoro všude. Tělesa jsem řádně očistil, omyl, odstranil tlumivku, kondík, startery a svítím lépe a levněji.

jann45
hodnocení

Chci to dát na chalupu do dílny jako přídavné světlo do rohu (bude mít svůj vypínač). Jinam bych ho už jako hlavní světlo nedával, ale takhle mi přijde škoda ho vyhazovat... Ještě přikládám detailnější schéma zapojení. Svorka pro PE je pod čokoládou (jak je šipka nahoru). Záleží tedy na tom, jestli zapojím fázi na horní a nulák na spodní šroubek čokolády nebo naopak? Díky

Zapojení zářivkového světla #3

Este raz : vyhodte to, na chate asi nemate chranic, ani 3 vodicovu instalaciu, kvoli bezpecnosti odporucam nieco ledkove. Tu hrozi napr aj poziar od kompenzacneho kondenzatora, starsie rady buchaju a striekaju zeravy olej kde - kade.

V kombinacii s tym, ze sa musite pytat, ako to zapojit ide o zlu kombinaciu.

Souhlasím s Petrem. Tlumivka ve svítidle hučí, kondenzátor vytečený, guma na vodičích steřelá, plátno potrhané a to nemluvím o chybějících bočních krytech a krytu na trubici. Za několik stokorun koupíš svítidlo hezčí, s poloviční spotřebou a dvojnásobnou svítivostí.

hodnocení

0x

Až to budeš připojovat, nejdříve odpoj nebo uštípni ty bílé dráty od toho kondenzátoru TESLA - u jednoho světla kompenzovat účiník nepotřebuješ. Tyhle kondenzátory mají dnes bez vyjímky svod, takže by jsi se nevyhnul "vylétnutí čertíka" s dýmovými projevy. Na kostru vedle svorkovnice zelenožlutý a ty zbylé jsou v podstatě jedno, fungovat to bude tak i tak.

Není třeba to vyhazovat, sám jich ještě několik používám v garáži, oproti LED světlům se to spolehlivé a jednoduché.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]