Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Dnes nám volal a zaslal pronajímatel dokument o nedoplatku. přijde nám to s přitelkyní docela dost za vše.navíc ve smlouvě je že chodba atd , je součást nájmu...
Na to že se sprchujem 1× denně cca 5–10 min max (děti nemáme- jsme jen dva dospělí)
pračka jede cca 3× týdně
Myčka na nádobí je taky jen třeba 2–4× týdně užítí vody bežný a ještě se snážíme setřit
například nechápu doplatek výtahu atd...
mužu poprosit někoho kdy by zkontroloval a připadně vysvětlil... napřiklad SV pro TeV nedoplatek 7186 kč jinak pronajímatel tvdí že všichni ostatní se do toho vešli jenom náš byt zase ne, přitom tady v baráku má asi 8 bytu... už před pul rokem po nás chtěl 12 tis za elektriku přitom jak píšu jsme furt v práci a jediny co v bytě jede nonstop je lednice a jak pišu občas pračka myčka sušička... je mu vše strašně divný že máme tolik a nám už taky...proto prosím o rady zda se vám vyučtovaní zdá normlaní.. platíme 20 tis za nájem (14,500 nájem) ostatní jsou zálohy a 1200 garáž
v práci jsme skoro každej den od rána do večera a tak nechapu jak mužem mít takovou velkou spotřebu
děkuji předem všem za případné odpovědi a připomínky k tomu
takhle to má nastavený pronajímatel na svojí smlouvu...takže se nedivím,přijde mě to taky málo...
Přesně toto mě napadlo také. Platím v 3+1 cca 6000 Kč a bydlím sám. Takže máte nízké zálohy. Doplatek bude adekvátní.
Aha. Tak to bude jinak. Vy platíte zálohy 5500 Kč majiteli a majitel má nízké zálohy. Takže ať si to zaplatí majitel. Vy jste OK. Ještě by vám měl vracet. 5500 x 12 = 66 tis platíte ročně zálohy. Z toho asi něco padne na elektriku. Takže jen rozum do hrsti a začít počítat
Mám z toho celého dojem že majitel bytu jim do záloh počítá fond oprav což by dělat neměl. Proto mají tak malé zálohy na služby, protože když se z celkové částky odečte FO tak zbude málo na zálohy a pak vzniká ten nedoplatek.
SV pro TeV je studená voda od vodáren která se někde v regulační stanici/kotelně ohřeje na teplou. Položka teplá voda je pouze samotné ohřátí. To že tam není záloha je bězné, platí se záloha na studenou vodu a je zbytečné to v nějakém poměru dělit do dvou řádků když se to ve výsledku vzájemně požere. Ale účetně se kubíky na studenou a teplou rozdělit musí aby seděli součty vodoměrů v bytech proto je pak vlastně studená dvakrát.
U Výtahu se rozůčtují náklady na udržbu podle počtu osob. Osoby se účtují na tzv. osobo měsíce kdy pokud jste v bytě dva celý rok měl by ste mít účtováno 24 osbměsíc ale máte 21 takže jste tam asi celý rok nebyly hlášeni jako dva uživatelé.
a vy nemáte v bytě měřáky spotřeby vody a elektriky? Tak se snad podívám kolik byla výchozí hodnota u vody a elektriky jaká byla konečná a pak mi vyjde číslo a to podělím požadovanou částkou...a když vyjde cena za jednotku nějaký nereálný hausnumero, tak asi bude chyba jinde... např. m3 vody stojí cca 100-120,- a kW elektriky stojí třeba 8-12kč...a od toho bych se odpíchl...
a např. položky typu položky typu výtah a úklid ať si strčí někam to tě jako nájemce nezajímá, protože tohle máš obsažené v samotném nájmu...a nějak nerozumím tomu proč nemáte elektriku napsanou na sebe a necháte se odírat pronajímatelem
platíme dohromady 19900
v tom je 14500 nájem
1200 garáž
zbytek je záloha energie a voda...
takže energie voda a teplo je 4200 kč
prostě mě to nějak nevychází ale zase nejsem odborník na tohle.. proto sem napsal sem :/
Po vašem upřesnění, co platíte pronajímateli a co se píše na vyúčtování mi vychází, že vy jste měl měsíčně zaplatit
23432 + 11300 :12 = 2894 Kč. Píšete , že v zálohách platíte cca 4200 Kč. Takže se vám bude vracet. Kolik, to už si jednoduchými počty dokážete už spočítat sám. Ale asi v tom nemáte elektriku za byt
Bydlíme v panelovém bytě 3+1 s garáží (v osobním vlastnictví) a měsíčně platíme zálohy 5500,- + 900,- elekdtřina a 320.- internet.
Také jsme 2 dospělé osoby. Při ročním vyúčtování nám ještě něco vracejí. V těch 5500.- je elektřina společných prostor a jejich úklid, vytápění, TUV, SV, fond oprav, náklady na správu domu a vedení účetnictví a ještě splátka půjčky na revitalizaci domu.
Takže si z toho můžete odvodit, jak vás odírá.
Na zálohách platíte 12*4300? = 51600 - 23432( spotřeba) - 11300 (nedoplatek záloh) = 16868,- Kč PŔEPLATEK ... A to si nejsem jist jeslti to počítá dobře, řekl bych že přeplatek může být i větší ... při zálohách 5500 = 66000 = 31268,- Přeplatek ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.