Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škodní událost - pojišťovna

Od: bruno2® odpovědí: 11 změna:

V našem družstevním domě došlo ke škodní události (vodovodní škoda) a se způsobem jejího vyřízení ze strany pojišťovny jsme zcela nespokojeni. Rád bych věděl, zda existuje nějaká instituce (kromě soudu), která by mohla celou věc přezkoumat a připadně dala pojišťovně impuls k novému projednání a rozhodnutí. Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, podat stížnost k vedení dané pojišťovny, požádat o pomoc ombudsmana nebo vše "rozmáznout"např. v pořadu ČT Černé ovce. Samozřejmě, nejdříve rozeznat závažnost problému, aby to nebyl jen pocit nebo dojem ublíženectví nebo "prkotina". Zdravím!
ochrance.cz/...
doplněno 27.04.24 11:08: bruno2 - tak to je skutečně v Kč velký rozdíl. Já už snad jen doplním, nechat si všechny následující kroky, které mají pomoci k uspokojivému řešení, odsouhlasit na schůzi družstva (asi SVJ).
hodnocení

Prkotina to podle mě není. Oprava a uvedení do původního stavu nás přišlo na 165 tis.Kč, pojišťovna nám uznala pouze 3 000 Kč. Pro naše malé družstvo je to podstatný rozdíl

asd1
Nesouhlasit s plněním, doložit skutečnou škodu, buď fakturama nebo znaleckym odhadem,projít pojistnou smlouvu jestli vás neojebali opravnene-výluky atd.
Vše prokazatelně ideálně do datovky..
halamus

Pojišťovna pravděpodobně odůvodnila, proč "uznala" jen 3000 Kč. Jen hádám, třeba bylo poškozeno zejména to, co jste neměli pojištěné.

artus
hodnocení

2x

Měl jsem nemovitost pojištěnou i proti sesuvu půdy. Když po prudkých deštích svah rozvalil opěrnou zeď, verditt pojišťovny byl, že se jednalo o pád zdi a zemina se sesunula následně, na což se pojistka nevstahuje. Vždycky udělají všechno, aby nemuseli platit.

spu
hodnocení

0x

.Pojištovna plní jen to, co máte v podmínkách. Doporučuji smlouvu s pojištovnou uzavírat přes makléře.

poj
hodnocení

0x

Nevíme o co jde, Zřejmě škoda vznikla na tom, co jste neměli pojištěno... Zkuste odhalit meritum věci.

Dodejte pojišťovně kvalifikovanou předžalobní výzvu a uvidíte... to si sepíšete sami anebo vám jí sepíše advokát... To bude lepší i z důvodu, že pojišťovna bude více zvažovat, jestli do takového sporu půjde anebo nabídne dohodu.

jiná instituce než soud těžko může pojišťovně pravomocně nařizovat, jak se má zachovat. Ale mohou fungovat nějaký vymahači pojistek, kde za třeba 40% plnění se toho ujmou.

hodnocení

Původně jsem žádal místní poradce o odpověď na otázku, zda existuje nějaký orgán, který je oprávněn přezkoumat rozhodnutí pojišťovny. Někteří z vás zajímají o podrobnosti, proto sděluji: Před naším družstevním domem je vodoměrná šachta, ze které vede potrubí do domu k hlavnímu uzávěru. Potrubí mezi šachtou a domem je nepoškozené, jak ukázaly výkopy. K úniku vody tedy došlo v části potrubí pod domem, zatopena byla společná garáž a několik sklepů. Pracovníci firmy, kteří prováděli opravu navrhli, aby byla zřízena nová přípojka vedená už nikoli pod domem, ale jinou cestou. Toto řešení jsem odsouhlasil proto, abychom se při hledání přesného místa poškození potrubí vyhnuli rozkopání chodby, schodiště a podesty a tím i podstatnému zvýšení nákladů. Všechny práce je postupně fotografoval, snímky včetně faktury jsem zaslal pojišťovně.

Pojišťovna odmítla pojistné plnění s tím, že nebyla zjištěna příčina havárie. V pojistných podmínkách se totiž stanoví, že U pojištěných nemovitostí se pojištění vztahuje rovněž na škodu a) na prasklém potrubí na pojištěném pozemku, s výjimkou škod způsobených korozí, nadměrným opotřebením nebo nedostatečnou údržbou.

Pojišťovna při svém rozhodnutí patrně vychází z předpokladu, že k havárii MOHLO dojít v důsledku koroze. Dům byl postaven v roce 2001.

Obracím se nyní na firmu, která opravu prováděla, aby mi potvrdila, že na obnaženém potrubí žádná koroze zjištěna nebyla a z jistotou nebyla ani v části potrubí uvnitř domu. A také, že hledání příčiny úniku by znamenalo mnohem vyšší náklady.

Pokud stanovisko firmy obdržím, připojím je k žádosti o přezkum rozhodnutí, které zašlu vedení pojišťovny.

asd1
To bude muset být přímo znalecký posudek, že příčinou prasknutí potrubi nebyla ani koroze ani nadměrné opotrebeni ani nedostatečná údržba.. Tohle bude problém,protože do vyluk spadnou prakticky všechny mozny poruchy potrubi... = pojištěni poruch potrubi jste jen platili, v reálu vůbec není pojištěné...
Hodně zdaru v boji s vykukama který berou pojistné ale když mají platit tak se cukaj co to jde..
2024
Tak vzhledem k tomu, že vodovodní přípojky se již minimálně 30let (a v roce 2001 na 100%) dělají z PE, tak koroze jako příčina je vyloučena. Zdravím pojišťovnu.
Pokud máte přípojku ještě v ocelovém potrubí, pak mi to s ohledem na rok výstavby nehraje. Být pojišťovnou, pak bych asi neplnil z důvodu nevhodného materiálu vodovodní přípojky.

hodnocení

0x
Z vašeho pozdějšího doplnění vyplývá, že jste spadli do vyjímky, kterou má samozřejmě pojišťovna velmi chytře nastavenou. Pojišťovna není charita, nedá vám jediný halíř zbytečně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]