Nejste přihlášen/a.
Zdar, lidi
Mám problém v elektrice.
Barák byl původně zapojen tak prasácky, že v jednom místě fáze vedla do nuláku a tak podobně. Takže jsem prostě jedno vedení ustřihl, pověsil tam pojistky z paneláku a natahal znovu. Trojlinka, nepopletl jsem fázi-modrej-nulák.
Druhá lajna (ze druhejch pojistek, v baráku jsou dva samostatné okruhy) zůstala tak jak byla, tři roky jsem zjiš´toval kam to vede a jsem přesvědčen, že jsou na sobě nezávislé a nepropojené (už).
Vyházel jsem staré rozdvojky, co obracej fázi.
Původně se objevovalo i klasické "noční probíjení", známé ze starých baráků, kde vlhkost v noci natáhne do textulních obalů prasterých drátů, ale to není tenhle případ.
A teď problém: občas se něco pomrví a někde to začne probíjet.
Ne moc, jenom různá míra brnění při dotyku. Když takhle probíjí pračka a myčka a plechovej mycák, protože se dostalo napětí do vodovodu, je to docela o nervy.
Měsíc jsem honil po kuchyni záhadu, kde se to vzalo, nakonec jsem to celý (nový) ustřihnul a natáhnul znova (a vyhodil rychlovarku Tesla za 100,-, pak to přestalo).
Od tý doby čtvrt roku klid. A teď měním disk a dostal jsem od compu takovou sodu, že jsem musel comp vypojit, abych ten disk vůbec udržel. On probíjel už dřív, ale vždycky to bylo spojený s tou kuchyňskou větví, ikdyž všechny větve vedou přímo do pojistek, bez rozdvojování. Potkávaj se až v těch pojistkách, nulák a modrej je pro všechny společnej, propojenej můstkem, zapojujou se tam jenom fáze jednotlivě).
Ale teď je celej barák OK, šahám na nuláky prstem i čínskou fázovkou "svítí/nesvítí" (před prstem). Jenom ta jediná větev, co mi končí na compu a všechny spotřebiče jsou stejný, jako byly když se nic nedělo... Ale tentokrát zvláštně - nebrní nulák, začne to probíjet když do toho cokoliv zapojím. Cokoliv, co jinde funguje správně. To mi přijde jako zásadní záhada.
Lezu z toho po zdi. Nevíte čím to může bejt...?
Bojím se o disky, na RAMce už mám jeden pin upálenej z dřívějších dob, než jsem tu starou elektriku odstřihl...
Samozžejmě tu elektriku předělám do pořádnejch pojistek nebo jističů, samozřejmě si to nechám okouknout od profíka, ale teď mě to pálí a nemám na to měsíc čas...
Ahoj, nevím jestli jsi ještě na příjmu, ale začnu odpovídat otázkou: proč se z bezpečnostních důvodů tahaj zásuvky třídrátem místo původního dvojdrátu (spojená zem s nulou)?
Přiznám se bez mučení, bez legrace a bez ironie, že nevím. V těch pojistkách je to pak tak přemůstkovaný, že mi to na prvnní pohled přijde jakože je propojená větev modrýho a zelenýho... Ale to bych dlouho naživu asi nebyl, kdybych zkoušel vynalézat zlepšováky i v pojistkový skříni, tak to prostě dodržuju.
Už tam tahám novej drát, ráno, až bude barák spát, to vyhodím a mělo by to bejt OK.
doplněno 10.06.10 14:31::_)
I vy filuto, vy jste to věděl, čím to je!
Záhady mívají většinou jednoduché vysvětlení: nepozornost. i v tomto případě tomu tak bylo.
Kdysi jsem tam natáhl jenom dvoužílu, že půjde rovnou nahoru do světla a že to si přece budu tu chvíli pamatovat. Ale pak jsem to asi potřeboval nachvíli na něco jiného... a pak zapoměl... no zkrátka do pokoje nevedly dvě trojžíly, ale jedna 2- a druhá 3- a tímpádem...
...je to jasný, chyba byla mezi botama a šroubovákem.
Díky, VYŘEŠENO.
:_ )
Jen ještě upřesním: pokud máte elektro dvoužilově a někde na počátku okruhu se přeruší nula, potom při zapnutí nějakého spotřebiče se skrz něj vrací fáze do odpojené nuly, tedy i na ochranný kolík. Ideální na to je obyčejná žárovka, když nesvítí tak má zanedbatelný odpor a na kolíku, tedy na "kostře" máte 230V natvrdo, a to je pak při nečekaném dotyku taneček...
P.S.: ještě lepší překvapení je zářivka - tam se v tlumivce kvůli rozsvícení indukuje trošku větší napětí...
Ano máš problém,a jediný co řeknu je že bez měření není vedění-např.odpory smyček,uzemnění,bludnej proud atd.Může toho být spousty a tohle teda od boku nestřelím.Moje doporučení i když ho asi nčekáte je kompletní výměna!
presne tak, zde ti nikdo takto radit nebude, je nutne aby na misto zkouknul elektrikar.
Napsal jsi roman ja z cinske ctvti ze ktereho se neda nic urcit...je toho mnoho co muze byt pricinou.
ma rada je vyprdni se na to a nech si hned udelat nove rozvody vcetne chranice FI, ten kdyby jsi tam mel tak te ochrani, bohuzel ted to jen brni... priste te to muze zabit.
jasně, čekal jsem takovou odpověď, vždycky je lepší jeden drát natáhout znovu, než tejden laborovat... tomu rozumím a taky to tak dopadne.
Spíš jsem doufal, že nějakej starej profík řekne "no jó, todle jsem už jednou viděl a bylo to tamtím a hentím"... :_)
Mě na tom fascinuje to, že to bezpotíží funguje... a najednou nefunguje. A ještě k tomu takle divně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.