Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektro v domě: občas něco probíjí.

Od: santafreud* odpovědí: 7 změna:

Zdar, lidi
Mám problém v elektrice.
Barák byl původně zapojen tak prasácky, že v jednom místě fáze vedla do nuláku a tak podobně. Takže jsem prostě jedno vedení ustřihl, pověsil tam pojistky z paneláku a natahal znovu. Trojlinka, nepopletl jsem fázi-modrej-nulák.
Druhá lajna (ze druhejch pojistek, v baráku jsou dva samostatné okruhy) zůstala tak jak byla, tři roky jsem zjiš´toval kam to vede a jsem přesvědčen, že jsou na sobě nezávislé a nepropojené (už).
Vyházel jsem staré rozdvojky, co obracej fázi.

Původně se objevovalo i klasické "noční probíjení", známé ze starých baráků, kde vlhkost v noci natáhne do textulních obalů prasterých drátů, ale to není tenhle případ.
A teď problém: občas se něco pomrví a někde to začne probíjet.
Ne moc, jenom různá míra brnění při dotyku. Když takhle probíjí pračka a myčka a plechovej mycák, protože se dostalo napětí do vodovodu, je to docela o nervy.
Měsíc jsem honil po kuchyni záhadu, kde se to vzalo, nakonec jsem to celý (nový) ustřihnul a natáhnul znova (a vyhodil rychlovarku Tesla za 100,-, pak to přestalo).
Od tý doby čtvrt roku klid. A teď měním disk a dostal jsem od compu takovou sodu, že jsem musel comp vypojit, abych ten disk vůbec udržel. On probíjel už dřív, ale vždycky to bylo spojený s tou kuchyňskou větví, ikdyž všechny větve vedou přímo do pojistek, bez rozdvojování. Potkávaj se až v těch pojistkách, nulák a modrej je pro všechny společnej, propojenej můstkem, zapojujou se tam jenom fáze jednotlivě).

Ale teď je celej barák OK, šahám na nuláky prstem i čínskou fázovkou "svítí/nesvítí" (před prstem). Jenom ta jediná větev, co mi končí na compu a všechny spotřebiče jsou stejný, jako byly když se nic nedělo... Ale tentokrát zvláštně - nebrní nulák, začne to probíjet když do toho cokoliv zapojím. Cokoliv, co jinde funguje správně. To mi přijde jako zásadní záhada.
Lezu z toho po zdi. Nevíte čím to může bejt...?
Bojím se o disky, na RAMce už mám jeden pin upálenej z dřívějších dob, než jsem tu starou elektriku odstřihl...
Samozžejmě tu elektriku předělám do pořádnejch pojistek nebo jističů, samozřejmě si to nechám okouknout od profíka, ale teď mě to pálí a nemám na to měsíc čas...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Ahoj, nevím jestli jsi ještě na příjmu, ale začnu odpovídat otázkou: proč se z bezpečnostních důvodů tahaj zásuvky třídrátem místo původního dvojdrátu (spojená zem s nulou)?

santafreud*
hodnocení

Přiznám se bez mučení, bez legrace a bez ironie, že nevím. V těch pojistkách je to pak tak přemůstkovaný, že mi to na prvnní pohled přijde jakože je propojená větev modrýho a zelenýho... Ale to bych dlouho naživu asi nebyl, kdybych zkoušel vynalézat zlepšováky i v pojistkový skříni, tak to prostě dodržuju.

Už tam tahám novej drát, ráno, až bude barák spát, to vyhodím a mělo by to bejt OK.

doplněno 10.06.10 14:31:

:_)

I vy filuto, vy jste to věděl, čím to je!

Záhady mívají většinou jednoduché vysvětlení: nepozornost. i v tomto případě tomu tak bylo.

Kdysi jsem tam natáhl jenom dvoužílu, že půjde rovnou nahoru do světla a že to si přece budu tu chvíli pamatovat. Ale pak jsem to asi potřeboval nachvíli na něco jiného... a pak zapoměl... no zkrátka do pokoje nevedly dvě trojžíly, ale jedna 2- a druhá 3- a tímpádem...

...je to jasný, chyba byla mezi botama a šroubovákem.

Díky, VYŘEŠENO.

:_ )

hop®

Jen ještě upřesním: pokud máte elektro dvoužilově a někde na počátku okruhu se přeruší nula, potom při zapnutí nějakého spotřebiče se skrz něj vrací fáze do odpojené nuly, tedy i na ochranný kolík. Ideální na to je obyčejná žárovka, když nesvítí tak má zanedbatelný odpor a na kolíku, tedy na "kostře" máte 230V natvrdo, a to je pak při nečekaném dotyku taneček... *tanec*

P.S.: ještě lepší překvapení je zářivka - tam se v tlumivce kvůli rozsvícení indukuje trošku větší napětí...*uspech*

hodnocení

1x

Ano máš problém,a jediný co řeknu je že bez měření není vedění-např.odpory smyček,uzemnění,bludnej proud atd.Může toho být spousty a tohle teda od boku nestřelím.Moje doporučení i když ho asi nčekáte je kompletní výměna!

standam*
hodnocení

1x

presne tak, zde ti nikdo takto radit nebude, je nutne aby na misto zkouknul elektrikar.

Napsal jsi roman ja z cinske ctvti :) ze ktereho se neda nic urcit...je toho mnoho co muze byt pricinou.

ma rada je vyprdni se na to a nech si hned udelat nove rozvody vcetne chranice FI, ten kdyby jsi tam mel tak te ochrani, bohuzel ted to jen brni... priste te to muze zabit.

santafreud*
hodnocení

jasně, čekal jsem takovou odpověď, vždycky je lepší jeden drát natáhout znovu, než tejden laborovat... tomu rozumím a taky to tak dopadne.

Spíš jsem doufal, že nějakej starej profík řekne "no jó, todle jsem už jednou viděl a bylo to tamtím a hentím"... :_)

Mě na tom fascinuje to, že to bezpotíží funguje... a najednou nefunguje. A ještě k tomu takle divně.

standam*

me napada spoustu pricin, ale jedine co ti poradim je odpoj vsechny spotrebice, ktere jsou v zasuvce a zmer fazovkou zasuvky

faze musi byt na levem strane a 230V proti prave strane a zem. koliku. To muzes udelat, ale vice to rozebirat nebudu, mohlo by se stat, ze uz nepodas odpoved.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]