Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace WC plísen v rohu

Od: jana222® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.Konečně jsem se dokopal k rekonstrukci WC v horním bytě rodiného domu.WC je krajní místnost,dům není bohužel zateplen (pouze okna a střecha) a roh WC je opravdu studený a proto se tam tvoří plísen.Je to v celém domě jen v tomto rohu.

Prosím neřešme ted nutnost zateplení atd.Začal jsme škrábat omítku a začal odstranovat vinilovou ozdobnou borduru která tam byla asi 20 roků.Čekal jsme pod bordurou "plísnový ráj" ale pod bordurou ani náznak plísně či vlhkosti.

A to je důvod na co a proč se ptám a co je zarážející.Jak je to možné?Bordura trochu"plnila" funkci vnitřního zateplení? které se vůbec s výstrahou nedoporučuje že pod zatepelním bude bujet plísen vlhost atd..a já odkryji bodrduru a tam za 20 let nic ! a kolem plísen.To trochu to vnitřní zateplení staví do jiné roviny.

Nic vnitřně zateplovat nechci jen mi to zajímá a proč pod bordurou bylo sucho a bez plísně a kolem ano.Díky

Renovace WC plísen v rohu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na povrchu tapety máte o nějakou desetinu procenta vyšší teplotu, takže tam nic nekondenzuje a v místě, kde bordura není je zase teplota nižší. Když je nižší než rosný bod, začne být vlhko. Nevím, jestli vám to pomůže tato filozofie k něčemu.Musí vám být jasné, že to, co pomůže, je zateplení. A jestli to provedete zevnitř nebo zvenku, musíte vědět jak na to, jinak plísně sami nezmizí

hodnocení

2x

Ze pod bourdurou plisen neni a jinde je muze byt pouze jednim z techto duvodu (razeno dle pravdepodobnosti):

1) je pod ni vyssi teplota nez jinde, takze se tam vlhkost nesrazi

2) je dobre utesnena, takze tam nejde vnitrni vlhkost nebo jde jen pomalu ze staci vysychat smerem ven...

3) ma povrch tvoreny dost silnymi jedy proti plisnim

Jinak na misto studene kde se srazi voda, tam proste dejte odolnou,tvrdou a omyvatelnou barvu ...do ktere plisen neprojde a kterou bude stacit jen obcas utrit hadrem ...

Ty body podle mě neodpovídají realitě. Pokud je vlhkost okolo, tak pod pásku se po čase dostane, omítka prostě vlhkost nasaje z okolí. A že by bordura obsahovala nějaké jedy zabraňující růstu plísní se mi zdá nepravděpodobné.

Já bych to dal spíše takto:
1) Nejedná se o plíseň ale o řasu.
2) Bordura byla tak dobře nalepena, že pod ní plíseň prostě neprorostla.
3) Lepidlo, kterým byla bordura přilepena, mělo nějakou protiplísňovou přísadu.

Orion, nic proti vašim názorům nemám, ale řasy jsou obvykle vodní organismy, které využívají fotosyntézu, takže proč si myslíte, že jde o řasy? Řasy bych hledal v rybníku např. ve formě sinic ale ne na vnitřní omítce, kde ještě nemusí být světlo, které je potřeba pro růst řas. Jednoduše nižší rostliny tam určitě nerostou *smich*, ale kdo - ví, třeba jste nějaký vědátor, který přichází s něčím zcela revolučním *haha*

Zelené řasy a sinice jsou značně odlišné formy života, sinice mají blíže k bakteriím než rostlinám, to zaprvé pane inženýre. Pravdu máte jen v tom, že obojí žije i ve vodě. Zelené řasy totiž žijí všude možně, i na stěně domu nebo stěně místnosti. Často mají rády spíše stinná místa, protože nesnášejí přímé sluneční světlo, ale nějaké světlo samozřejmě potřebují a v koupelně baráku snad bude nějaké okno, co myslíte?

hodnocení

0x

Samozřejmě záleží, odkud vlho jde, pokud se na stěně sráží vlhkost z místnosti, tak pod bordurou nutně být nemusí. Co se plísně týče, to co tam máte nemusí být plíseň, může to být zelená řasa, oni to lidi nerozlišují a když na stěně vidí něco zeleného, automaticky to považují za plíseň. Řasa by pod bordurou nerostla, protože potřebuje světlo. Každopádně to chce místo ošetřit přípravkem proti plísním a řasám s dlouhodobým účinkem (Detastop).

hodnocení

Díky za názor.Je to určitě plísen.Je to konec domu a cíp konec střechy.WC sousedí z docela velkou koupelnou ale jsou stále otevřené dveře na WC taky mi napadla ta vzdušná vlhkost.A nechal jsme vyčistit i konec žlabu a vše co bylo napadáno v rohu střechy.za roky.Každopádně mi prostě zarazilo že pod bordurou za 20 let nic jen okolo i proto jsem se zamyslel nad tím vnitřím zatepelním.Přidal jsem foto ale není to tak hrůzné jak na fotce.

hodnocení

0x

Zásadní rozdííl je ve vlhkosti a struktuře povrchu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]