Dobrý den, snad každý rok opravuji v paneláku boční špaletu u parapetu. Naposledy jsem oklepal co šlo, nahodil jádrovou omítku a pak jemný štup, natřel barvou. Na druhé fotce je vidět, že mi zase kousek omítky odpadnul, nejspíš to může být tím, že to pruží a když se někdo opře silněji o parapet, tak to praskne, dá se s tím něco dělat? Na první fotce mám špaletu, kterou jsem opravoval v minulosti jen sádrou a zastře barvou, to je asi špatně? Jak ty špalety spravit dobře? Děkuji
Dobrý den, je to přesně tak, jak píšete - ten parapet pruží a proto zeď praská. A pruží, protože potřebuje nejdříve ze spodu na obou koncích zpevnit/zaklínkovat. Něco pevného (třeba dřevěný klínek) vražte na obou koncích pod parapet (zkuste ránu pěstí do parapetu, jestli už nepruží) a až potom očištěte zeď a opravte. Bez tohoto zpevnění parapetu u zdi to budete opravovat pořád dokola. Zdravím! doplněno 21.04.24 18:26: ludek - je to jedno, resp. já jsem prostě poctivě a pevně zarazil klínky ze zbytků dřevotřísky pod ta místa, kde parapet pružil (zkoušeno tlakem/úderem ruky). Až potom jsem vyškrábal tu nepevnou omítku a normálně opravil.
ludek*
Ten klínek myslíte, že stačí koupit a natlouct do zdi myslíte jak? Našroubovat? Případně jak ten parapet zpevnit? A bílý silikon by nepomohl?
Pokud to stále pracuje, lehce navlhčete ,vymáčkněte štukový akrylový tmel a špachtlí dotvarujte. Špachtli předtím navlhčete vodou.Pak můžete přemalovat a děti poučte, že běhat po parapetu není normální
Když to už máš takhle hezky oklepaný, tak bych ještě sundal parapet, řádně ho vypodložil, aby nikde nepružil, přilepil a teprve potom to doházel maltou.
ludek*
Dobrý den, sundávat celý parapet se mi nechce, je ze spodu přilepený, nerad bych aby mi prasknul. Nejde to nějak jinak vyřešit? Co tam stříknout trochu pěny, zaříznout a pak nahodit jádrovou omítku a na ní štukovou? Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.