Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava opadavého rohu - špalety okolo okna

Od: ludek* odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
snad každý rok opravuji v paneláku boční špaletu u parapetu.
Naposledy jsem oklepal co šlo, nahodil jádrovou omítku a pak jemný štup, natřel barvou.
Na druhé fotce je vidět, že mi zase kousek omítky odpadnul, nejspíš to může být tím, že to pruží a když se někdo opře silněji o parapet, tak to praskne, dá se s tím něco dělat?
Na první fotce mám špaletu, kterou jsem opravoval v minulosti jen sádrou a zastře barvou, to je asi špatně? Jak ty špalety spravit dobře?
Děkuji

Oprava opadavého rohu - špalety okolo okna

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Sadru tam nedavejte, ta navlhne a rozpadne se. Dejte tam hrubou omitku nebo stavebni lepidlo a po vytvrzeni zastukujte.
ludek*
hodnocení

Dobře, hrubá omítka může být jádrová?
Co pak udělat aby to neprasklo, když se někdo (děti) zavesizo parapet? Co tam dát bílý silikon?

Hrubá je jiný název pro jádrovou omítku!

rama
hodnocení

2x

A vadí to něčemu?

Narvi tam turbo šrouby, vruty, aby to nemohlo pružit proti, a za delej to lepidlem C1T + sádry v poměru 2:1

ludek*
hodnocení

Myslíte navrtat tam hmoždinky s vrutama?
Je to panelový dům
chabr

Víš co je to turbo šroub?

To je šroub, který měli použít k chycení těch voken

Hmoždinky určitě ne, a jestli neumíš navrtat panel, no... Tak to dej někomu kdo to zvládne

ludek*
hodnocení

Děkuji za typ, už jsem si našel co jsou turbo šrouby, neznal jsem je.
Jinak kde by jste je konkrétně navrtal?

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, je to přesně tak, jak píšete - ten parapet pruží a proto zeď praská. A pruží, protože potřebuje nejdříve ze spodu na obou koncích zpevnit/zaklínkovat. Něco pevného (třeba dřevěný klínek) vražte na obou koncích pod parapet (zkuste ránu pěstí do parapetu, jestli už nepruží) a až potom očištěte zeď a opravte. Bez tohoto zpevnění parapetu u zdi to budete opravovat pořád dokola. Zdravím!
doplněno 21.04.24 18:26: ludek - je to jedno, resp. já jsem prostě poctivě a pevně zarazil klínky ze zbytků dřevotřísky pod ta místa, kde parapet pružil (zkoušeno tlakem/úderem ruky). Až potom jsem vyškrábal tu nepevnou omítku a normálně opravil.
ludek*
hodnocení

Ten klínek myslíte, že stačí koupit a natlouct do zdi myslíte jak? Našroubovat?
Případně jak ten parapet zpevnit?
A bílý silikon by nepomohl?

hodnocení

2x

Přijde mi, že tam máte plíseň. Pokud ano pak je něco špatně-zátéká kle rámu zvenku nebo je tam tepelný most a sráží se vlhkost a proto to tam opadává!

ludek*
hodnocení

Trošku tam je plíseň, jak ji ale odstranit?

Zamezit tomu = zdruhé strany zamezit vstupu vlhka , pokuje tam most tak jej pokud jde odtranit , více větrat a topit, atd

hodnocení

2x

Pokud to stále pracuje, lehce navlhčete ,vymáčkněte štukový akrylový tmel a špachtlí dotvarujte. Špachtli předtím navlhčete vodou.Pak můžete přemalovat a děti poučte, že běhat po parapetu není normální

ludek*
21.04.24 11:00
hodnocení

Oprava opadavého rohu - špalety okolo okna #2

ludek*
hodnocení

Po zeškrábání takové zvláštní skoro sádry jsem se dostal do míst až na pěnu.
Mám to teď ještě více zapěnit nebo můžu rovnou nahodit jádrovou omítku?
Oprava opadavého rohu - špalety okolo okna #3
Když to už máš takhle hezky oklepaný, tak bych ještě sundal parapet, řádně ho vypodložil, aby nikde nepružil, přilepil a teprve potom to doházel maltou.
ludek*
hodnocení

Dobrý den,
sundávat celý parapet se mi nechce, je ze spodu přilepený, nerad bych aby mi prasknul.
Nejde to nějak jinak vyřešit?
Co tam stříknout trochu pěny, zaříznout a pak nahodit jádrovou omítku a na ní štukovou?
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]