Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysvětlení funkce lednice a sušičky

Od: ludek* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
pořád pořádně nemohu pochopit funkci lednice a sušičky.
Nemůže mi to někdo polopatě popsat?
Chová se to v obou případech jako tepelné čerpadlo?
Je lednice napojená opačně než sušička prádla?
Děkuji za polopatické vysvětlení

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

4x

Plyn jde stlačit, když vezmu plyn o nějakém objemu s nějakou teplotou molekuly kmitají a když ho oak stlačím do menšího objemu nepresnatou kmitat, musí kmitat v menším objemu a tedy kmitají rychleji, což se projeví zvýšením teploty. Čerpá se teplo. Funguje to i obráceně.

makk

No to právě ne. Tepelné čerpadlo funguje na principu odpařování a kondenzace. To co vy popisujete využívá třeba klimatizace v letadlech, ale tepelné čerpadlo chladí díky tomu, že se ve výparníku vaří (odpařuje) chladivo. Proto se to taky jmenuje výparník.

hodnocení

2x

Kmetovi z vysvětlení vypadlo skupenské teplo.

Fantastické video *zdravi*. Líp už to snad ani vysvětlit nejde. I když jsem to původně celé vidět nechtěl (já ten princip znám), nakonec jsem neodolal a koukal jsem až do konce. Docela jsem se pobavil *frajer*.

hodnocení

2x

Ano, lednice, sušička i klimatizace pracují na principu tepelného čerpadla. Zjednodušeně - odněkud odeberou teplo a přečerpají ho někam jinam.

Detaily tady rozepisovat nebudu - trvalo mi cca 5 vteřin na Internetu najít odkaz. *zed*

ludek*
hodnocení

Ono je to pěkné popsané jak na videích tak v článku, stejně se mi to pořád plete.
Ten výparník teda odebírá teplo z prostoru ať už z lednice, vzduchu a posílá ho dál ve formě plynu?
Pak kompresor stlačí plyn a žen jde do kondenzátoru a přes ten v sušičce se ventilátorem vhání teplo do bubnu?
Pak expanzní ventil, před ním je vysoký tlak a za ním nízký?
A ten mění plyn na kapalinu?
Děkuji za vysvětlení

Mno...*zmateny* Zdá se, že jste to tak úplně nepochopil. Nevím, jak v tom prvním videu, ale zkuste si to druhé pustit ještě jednou.

ludek*
hodnocení

Podíval jsem se na obě videa a plavu v tom.
Ten výparník je teda prosím co? V lednici je uvnitř a odebírá teplo z lednice?
U sušičky odebírá teplo ze vzduchu?
Kondenzátor zase u ledničky dává teplo do vzduchu (zadní část, černá mřížka za lednicí).
U sušičky je před ventilátorem, který z toho to teplo žene do bubnu?
Děkuji za vysvětlení
U sušičky se přes ten kondenzátor žene vlhký vzdhuch z bubnu, na studeném kondenzátoru se vysráži vlhkost a ta kape do vaničky. Při tom vysrážení se odevzdává skupenské teplo a tím je kondenzátor zahříván. Kondezátor se tomu říká proto, že se na tom sráží voda zvenčí, v lednici se ta samá součástka nazývá výparník, tak vás to možná mate.
makk

Ten výparník teda odebírá teplo z prostoru ať už z lednice, vzduchu a posílá ho dál ve formě plynu? ANO, u sušičky odebírá rovněž teplo ze vzduchu, ale důležité na tom je, že na něm vhlkost vykondenzuje.

Pak kompresor stlačí plyn a žen jde do kondenzátoru a přes ten v sušičce se ventilátorem vhání teplo do bubnu? ANO a u lednice to teplo jde bez užitku do místnosti.

Pak expanzní ventil, před ním je vysoký tlak a za ním nízký? NE přes expanzní ventil jde kapalné chladivo, nereguluje tlak, ale průtok chladiva. Do výparníku se vstřikuje kapalné chladivo a postupně se odpařuje. V ideálním případě se poslední zbytky kapalného chladiva odpaří na konci kondenzátoru. když je chladiva málo, odpaří se dřív a celý výparník nechadí, když by ho bylo moc, nestihne se vše odpařit a kapalné chladivo by se mohlo dostat do kompresoru a poškodit ho.

A ten mění plyn na kapalinu? ANO to se děje v kondenzátoru. Mezi kondenzátorem a expanzním ventilem je kapalina a mezi výparníkem a kondenzátorem je plyn.

U sušičky je výparník a kondenzátor za sebou (kde je ventilátor není pro princip důležité), takže se vzduch ochladí a pak hned zas ohřeje. Laicky to vypadá jako blbost, ale to ochlazení je důležité proto, aby vykondenzovala voda obsažená ve vzduchu.

makk
hodnocení

0x

Njedřív princip: Představte si, že máte horký plech a polejete ho vodou, co se stane? Plech se ochladí a voda se odpaří. Teplo potřebné na odpaření vody ochladí plech. Přesně to se děje ve výparníku, pouze při jiných tlacích a teplotách. No a když máme horké páry a ochladíme je, tak nám zkapalní. Proto je třeba poklička na hrnci zevnitř mokrá (poklička je chladnější a páry na ní kondenzují. A to je zase kondenzátor. Takže máme dva výměníky: Výparník a kondenzátor, výparník chladí, kondenzátor topí. A k pohonu toho celého slouží kompresor, ten z výparníku odsává páry chladiva, stlačuje je, stlačením se zvýší jejich teplota (proto je třeba pumpička teplá, když pumpujete kolo) a pošle do kondenzátoru, kde se ochladí a zkondenzují.

V praxi je pro nás důležitý jeden z výměníků. U lednice výparník, u tepelného čerpadla* kondenzátor. Ale pokud chceme odvlhčovat (to je ta sušička nebo třeba vysoušeč vzduchu), tak využijeme oba. Výparník vzduch ochladí a vykondenzuje na něm voda a kondenzátor ho ohřeje aby mohl do sebe pojmout další vlhkost (jako když vytíráte a ždímete hadr).

Někdo nemůže pochopit, jak to, že příkon TČ je třeba 1kW, ale dá nám topný výkon třeba 3kW. TČ totiž to teplo nevyrábí z elektriky, ono teplo pouze čerpá z jednoho místa na druhé stejně jako vodní čerpadlo čerpá vodu. Ta elektrika je potřeba na jeho pohon, takže má vlastně docela mizernou účinnost :).

*Vše o čem mluvíme je tepelné čerpadlo, ale obchodně se nazývá tepelným čerpadlem jen to co používáme k vytápění.

Takže podpovědi na vaše otázky:

V obou případech se jedná o tepelné čerpadlo (obvykle, existují ledničky i sušičky i na jiném principu).

Lednice není zapojená opačně, je zapojená jinak. U lednice využíváme výparník ke chlazení, u sušičky využíváme obojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]