Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samo zavírání/otevírání dveří

Od: p1x3l® odpovědí: 12 změna:

Hezký den všem,

chtěl jsem se zeptat, zda jste někdo neřešil, že se vám doma dveře samovolně zavírají / otevírají. Strašně mě štve, že ty dveře nedrží na pozici do které je otevřu. Některé z nich se automaticky zavírají a některé zase opačně otevírají. :)

Nemáte někdo doporučení co a jak s tím udělat?

Díky moc :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
V nájmu bourat a rovnat zárubně zřejmě nebude možné. Nasypat do pantů písek také není řešení. Dorovnání pantů ve více rovinách je nereálné, buď vzniknou mezery, nebo dveře budou drhnout v rámu.
.
Zajímavé řešení podobného problému jsem viděl u jednoho kutila. V mezeře mezi horní polovinou pantů, (té na dveřích) a zárubní byl vložený - narvaný kus tvrdší pěnové gumy. Ta zvýšila tření.
Ten hračička prý dlouho laboroval s tloušťkou gumy a její různou tvrdostí, také s počtem takto "brzděných" pantů. A mazivem, zkoušel WD 40, nebo grafitový prášek.
Nakonec skončil s nemazanými brzdami na horním a dolním pantu. Na jen jednom nedržela dostatečně, na všech třech už to bylo moc.
.
Dveře už se samy nehýbaly, ani nekladly velký odpor při zavírání otvírání.
hodnocení

Co je myšleno brzdou na pantech? Gumové těsnění?

Panty, resp. závěsy u dveří či oken se skládají většinou ze dvou dílů. Jeden díl je namontován napevno na zárubni, vyčnívá z něj čep; druhý, dutý díl je upevněný na křídle dveří či okna a navlečený na čepu toho protikusu.
Díl na zárubni je nepohyblivý, na jeho čepu se pohybuje spolu s dveřmi ten protikus. Tření mezi díly se většinou snižuje např. nanesením trochy oleje či vazelíny, nebo třeba i grafitového prášku, na čep. To dokáže odstranit také i vrzání dveří při pohybu dvou suchých nebo i rezavých částí pantů po sobě.
.
Nechtěný pohyb dveří, na který si tazatel stěžuje, brzdí kus vhodného materiálu, popsáno výše, vložený do prostoru mezi zárubní a částí pantu na dveřích. Toť vše.

hodnocení

3x

Vyrovnat v pantech.

A ono zažívám to denno denně, a to záleží na kterou stranu se vám barák (panelák) zrovna nakloní.*smich*

hodnocení

3x

Jistě, můžete vybourat futra a nová usadit tak, aby byla fakt přesně svisle. Pak budou dveře držet v poloze, kde jste je nechal a vy budete mít konečně klid na duši. ;)

knick
hodnocení

3x
Dobrý den, taky to u jedněch dveří znám. Po x letech bydlení kdy fungovaly normálně, se začaly zavírat. Dům ani samotná futra se nehnula, asi... Vyřešil sem to kupodivu namotáním asi 2-3 vrstev pásků z normálního papíru z letáků na očištěné a odmaštěné panty. Opět kupodivu to vydrželo asi rok, potom znovu asi 2x a už to funguje normálně. Doporučuji vyzkoušet. Přeji hezký den

ml1
hodnocení

1x

Pořídit dveřní zarážku. Na trhu je nepřeberný výběr. Od plastových klínů a železných válců po různá umělecká provedení.

hodnocení

1x

U nás je problém při větrání, že ten průvan s dveřma bouchal.

Vyřešil jsem to tak, že jsem na dveře a jejich dorazy přidělal magnety a jim odpovídající protikusy. Tím drží v otevřeném stavu. V zavřeném pochopitelně drží na kliku.

Něco v tomto stylu eben-kovani.cz/...

hodnocení

Právě jsem se nastěhoval do nového nájmu a nějak se s tím zatím nemohu vyrovnat, že se mi to stále někam zavírá *smich*

hodnocení

Dveřní zarážku mám, ale jsou to dveře co se používají fakt často a dávat tam a zase pryč zarážku je na hlavu.

hodnocení

0x

Vyfoťte panty na dveřích a futrech. Někdy jsou seřizovat obojí panty.

hodnocení

0x

Záleží na tom, jestli jsou panty seřiditelné a zda-li zárubeň byla položena správně do vodováhy. Pokud je chyba už v osazení zárubní, seřizováním se prakticky nedá docílit roviny. Pokud je chyba jen ve špatném nastavení pantu v obložce, dá se imbusem přenastavit a zavírání nebo otevírání zkorigovat. Jde přenastavit jak pant v obložce , tak i v dřevěnén křídle. Pokud máte plastové dveře nebo kovové vstupní, tak tam je vše jinak

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]