Nejste přihlášen/a.
Vyzdil jsem koupelnu z ytongu 7,5 cm. V koupelně jsou ještě dvě příčky cca 1 m, které končí v prostoru. Nad příčkou zbylo asi 4 cm prostoru ke stropu. Strop je klasika omítka, rákos, prkna a nad už je pouze střecha. Čím byste příčku zakončili, nízkoexpanzní pěnou nebo zdicí maltou, nebo jinak?
Děkuji.
Co tak narezat pasy zo zeleneho sadrokartonu a nalepit tam 2 na seba, to bude 2.5cm, zvysok vypenit? Pripadne iny podobny material, ktory znesie vlhkost z omietania, teda OSB nie, to napuci na hrane.
Je to na Vás. ale jak jsem psal standartně jak cihelné tak pórobetonové zdivo -odřezky -zbytek malta-lepidlo nebo pěna.
Osobně jsem si doma tyto docpal na fest uřezanými kousky ytongů a zamáznul lepidlem, ale v panelovém bytu. Pokud prkenný strop (prkna-palach-omítka pak asi skrze pružení pěnu, i přes snížený podhled pomocí SDK!
Ten strop ze sádrokartonu překryje tu díru? Pokud to není vidět, pod novým stropem, dal bych ještě na příčku profil UW 75, aby se zpevnila hrana Ytongu. Jak dlouhá je příčka?
Pěna udrží hodně, je to rychlejší...
Pánové rádcové, je vidět, že jste se nikdo nepoučil z havárií plynoucích právě ve vypěňování mezer mezi příčkami a stropy, které se projeví do pár let po výstavbě. V minulosti žádné pěny nebyly a spáry mezi zdí a stropem se klínovaly tvrdým dřevem a dohazovaly maltou. To je správně. protože strop má průhyb a ten se realizuje právě dotvarováním přes příčky.
V momentě, kdy se strop dotvarovává pouze přes pěnu a omítku, dojde k vypraskání po celé délce vypěnění, což se projeví vodorovnou trhlinou v rozích a může dojít i k opadnutí omítky bezprostředně pod. Viděl jsem i omítky narušené až do půli místnosti vlivem velkého smykového napětí a špatné přídržnosti omítky k podkladu. V těchto případech tam vždy chybí vyklínování.
Uvedený případ vždy řešit podložením něčeho tvrdého (dlaždice, keramické tašky a pod), třeba i dvojicí pevných bukových klínů zatlučených proti sobě. Zbytek rovněž doporučuji dohodit maltou.
Toto opatření udělat i přesto, že bude proveden dodatečný podhled. Protože ten je právě zavěšený na stropě, který bude mít rovněž průhyb, zvlášť, pokud jde o nějaký starý dřevěný trámový strop. Tím se jen vyeliminují ty největší problémy, které mohou nastat.
Já jsem si právě myslel, že příčky z pórobetonu se nahoře pění právě proto, aby se o ně strop neopřel natvrdo – vlastně tak, jak vy popisujete, že je žádoucí. Tipoval bych, že příčce z tohoto materiálu a uvedené tloušťce nemusí ta zátěž dělat úplně dobře. Vypěnění pokud vím uvádí i výrobce.
Pokud by to byla příčka z pálené cihly, tento dotaz bych nepokládal a automaticky bych to udělal jak píšete.
Pana Malino, myslíte si, že Vaše příčka 7,5cm silná bude podpírat strop?
Pokud není projektem předepsáno jinak, nechá se mezi zhlavím příček a stropem mezera cca 15-20 mm pro umožnění průhybu stropní (střešní) konstrukce. Mezera se vyplní pásem minerální vaty při zdění nebo montážní pěnou dodatečně
zdroj? Někdo se bude divit, ale přímo na stránkách firmy Xella.
A co třeba cihly Porotherm, který se zdí jen na pěnu? Opět se Vás zeptám pane Malino, myslíte si, že se tam kotví příčka 11,5cm nějak ke stropu? Nebo jen lepidlem, či pěnou?
Přeji Vám, abyste si vybral správně z různých rad a postupů.
Pane Malino, zrovna tak si to myslí i jiní. Je v tom kus statiky, takže velké rozpony stropních desek mají větší průhyby než malé rozpony. Příčce až tak samotná váha stropu nevadí, ale vadí to omítce, která je smykově namáhána a vytvoří se prasklina. Výrobci většinou z řemesla už nic neznají a tak radí, jak umí. Možná se i dočtete, v pracovních postupech, že by se nemělo zapomínat na vyklínování. Ale realita je jiná a spousta firem to nezná a nedělá. Důsledky jsou pak mnohem horší. Já ty defekty pak opravuji a do spár pak místo pěny dávám epoxydovou maltu a klíny.
Pane Cukrář, tyto vaše poznámky si laskavě pište k sobě, píšete a papouškujete jen to, co vede k haváriím
Pane Cukrář, zapoměl jste opsat docela důležitou větu z montážního postupu firmy Xella :
Pokud je předepsané kotvení příčky ke stropu, použijí se spojky zdiva nebo ocelové profily dle projektu.
http://www.xella.cz/cs_CZ/podklady-pro-projektovani-technologicke-predpisy-zdeni
Právě kotvení ke stropu omezuje průhyb stropní desky a nejen to, potom je smykové napětí přenášené do omítky sníženo na únosnou míru a vše je OK. Ale na toto se zapomíná v projektech, statici to neřeší, firmy a výrobci to neznají. Mě tam ale chybí ten popis základního prostředku pro omezení smykového napětí a to jsou klíny. V tomto je dost velké vakuum.Napsat jen "a" a nenapsat "b"je špatně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.