Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká je správná funkce třícestného ventilu v baterii

Od: ludek* odpovědí: 7 změna:

Potřebuji napojit nízkotlakou vodovodní baterii na beztlaký ohřívač vody. Provedl jsem před zapojením krátky test a zjistil toto: Při nastavení průtoku výhradně teplé vody odtéká voda z baterie pouze pravým výtokem do ohřívače (to je správně). Při nastavení průtoku pouze studené vody, odtéká voda z baterie jak raménkem (do umyvadla) tak v menším, ale nezanedbatelném množství, také levým otvorem baterie, určeným pro vstup teplé vody z ohřívače. Je to normální funkce nízkotlaké baterie nebo je vadný třícestný ventil? Má obavu, abych si ohřívač "nepřeplnil."

Děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ano, jen při studené trochu tlaku jde do ohřívače. Mezi baterií a výtokem je při proudění nějaká tlaková ztráta a to je ten tlak který se dostává do ohřívače.
Při nahřívání ohřívače musí přes výtok odkapávat voda!

ludek*
hodnocení

Dobře, ale kam se ta voda poděje? Při přestavě, že budu z baterie odpouštět jen studenou vodu (delší dobu), tak se ten ohřívač přeci musí přeplnit. Nebo je u beztlakových zásobníkových ohřívačů nějaká klapka na odtoku teplé vody, která ji nepustí zpětně dovnitř?Ještě jsem zapomněl dodat, že baterie je napojena na domovní rozvod s darlingem (vypínací tlak 3 bar, tj. 0,3 MPa) a na 1/2" vstupu vody do baterie je instalována originální redukce (průtoku), takže vysokým tlakem v rozvodu to způsobeno být nemůže.

doplněno 15.04.24 13:30:

Jen podotýkám, že ta voda teče v tomto případě z baterie do ohřívače trubkou určenou pro proudění teplé vody z ohřívače do baterie, tedy proti směru.

Když pustíš teplou vodu, tak se děje to, že vlastně pustíš do ohřívače studenou vodu a ta volně vytlačí ohřátou teplou vodu. Tudíž teplá voda je stále otevřená. Při ohřevu může voda volně odtékat.
Nehledej v tom žádnou kosmickou technologii.
ludek*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Vím, že se to tak děje. Ale já se ale ptám na něco jiného. Když pustím na baterii pouze STUDENOU vodu (tj. chci v umyvadle jen studenou vodu), tak sice voda teče z baterie jak raménkem do umyvadla (to je dobře), tak ale současně teče i trubkou do ohřívače (ale proč, to přeci nemá důvod, když teplovou vodu vůbec neodebírám). A navíc, do toho ohřívače teče trubkou, která slouží naopak k přívodu teplé vody z ohřívače do baterie a ne pro jeho napouštění (tj. protisměrně).

hodnocení

0x

To je v pořádku. Výstup za ventilem studené vody je kromě raménka spojený s hadicí, která je připojená na výstup teplé vody z bojleru. Tam je jen tlak, který je v raménku, takže do plného bojleru tudy voda nemůže téct.

ludek*
hodnocení

Děkuji uživateli "hlada" :) za odpověď. Jak funguje nízkotlaká baterie při puštění teplé vody jsem věděl od prvopočátku, ale že se při puštění studené vody tato dostává jak do raménka tak (pro mě tedy pořád nelogicky) na vstup baterie určené pro přívod teplé vody z ohřívače, jsem nevěděl. Té vody sice není moc, ale "ucpat prstem" ten otvor, odkud v tomto případě odtékala studená voda rozhodně nešel. Nějaký tlak tam rozhodně byl. Měl jsem za to, že je to vada třícestného ventilu v baterii. Myslel jsem si, že by v režimu "pouze studená" by měl pustit vodu z rozvodu přímo do raménka baterie a nikam jinam. Nemá důvod. Takže je to normální a ohřívač se mi takto naplňovat (přeplňovat) nebude, ano? Tuším, že by to možná mohla "spravit" nějaká silnější redukce průtoku na vstupu do baterie, ale to by byl celkový průtok už malý.

doplněno 15.04.24 14:52:

Jen ještě podotýkám, že se jedná o beztlakový ohřívací zásobník (ne tlakový bojler), takže v něm žádný tlak není. Proto jsem měl obavy o jeho nekontrolovatelné naplňování přes to potrubí pro teplou vodu.

Žádné další opatření není potřeba. Je tam jen tlak, který vytváří výtok s perlátorem. Nakreslete si schema kudy co teče a bude vám to jasné. Raménko je trvale spojené s výstupem z bojleru. Když se do toho pustí studená, tak se tlak, který vytváří perlátor, objeví zpětně na výstupu z bojleru. Dřív se proto záměrně dělala raménka tak, aby na ně nešlo nic našroubovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]