Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se měří rovina na pozemku?

Od: doly odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
měl bych takový dotaz.
Chtěl bych pochopit jak se odměřuje na pozemku rovina?
Když mám třeba nerovný pozemek a chtěl bych udělat základy pro pergolu.
Nerozumím tomu jak se to vyměřuje?
Vím že existují zednické provázky s kterými se to nějak měří ale nedokážu pochopit jak něco změřit aby to bylo ve váze rovně?
Nemohl by mi to prosím někdo vysvětlit?
Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
15.04.24 08:38
hodnocení

8x
Šlaufka

kenav
hodnocení

8x

Pomocí hadicové vodováhy nebo laserove,Na pomocných latich si určitě dva body a ty pak spojit provazkem

kenav

Oprava určiš

hodnocení

8x

Podle velikosti stavby a možnostech tazatele.

Třeba čtyřmetrová lať a vodováha. Nebo hadicová vodováha, jak jíž někdo zmínil "šlaufka". Kdo má možnosti, použije laserová měřídla.

Viděl jsem již i silné prkno až fošna, na něm položen velký pekáč z trouby, do něj nalitá voda. Tu pak měřil(a) metrem, kolik vody je na které straně pekáče.

Provázkem se měří svisle.

hodnocení

6x
Dnes to je už pohoda. Možností je mnoho, hodně přesných i málo přesných.
Ovšem zajímalo by mě, čím měřili vodorovinu staří Římané. Akvadukt dlouhý 50 km a na celé délce spád pouhých 17 metrů. To je pouhých 3,4 mm na deseti metrech
kenav

A co naší mlynář když dělaly náhon.

marak

Jednoduše vodou :))

hodnocení

5x

Záleží na přesnosti. Hadicovka=šlaufka, šlauchvnice... na +-5m délky a poostupně měřit (proměří se dle délky od pár mm po pár centíků), mezi kolíky natáhnutý provázek-zednická šňůrka a klasicka vodováha (proměří se hodně , provázek se nikdy nenapne natolik aby vyl rovný). Laserem (problém ve slunečném počasí) , nivelák a odměrná lať tyto dva jsou nejpřesnější.

hodnocení

2x

Samonivelizacnym laserom na stojane a tycou, na ktoru laser svieti, staci potom vytvorit siet bodov, kde je znacka na tyci rovnako osvetlena laserom, akurat ked to chcete robit cez den a niev v noci, tak nie hobby, ale vykonny stavebny laser.

Ten, co si vypůjčuji u synka, ten i pípá, ukazuje na displeji, kolik milimentrů nahoru, či dolů. Tomu sluníčko nevadí, ale je to i tou cenou za přístroj.

Jen jsem to dopsal, už jsem byl povolán k měření roviny.

Jak se měří rovina na pozemku?

hodnocení

0x

Provizorně lze i tak, že se napne lano a doprostřed se na něj opatrně položí vodováha (musí se samozřejmě držet). Pro přesnější měření hadicová vodováha, jak bylo zmíněno.

hodnocení

0x
Nejprve pro stavbu je potřeba udělat rovinu, podle svažitosti pozemku a budoucích dispozic stavby se musíte rozhodnout jestli budete odkopávat nebo navážet. Stanovíte nultou výšku, to jest kde bude podlaha, od této výšky odměřujete hloubku základů (patek nebo základové desky)

doly
hodnocení

Dobrý den,
děkuji za vysvětlení jaké jsou možnosti, ale já pořád nechápu jak nějakým laserem nebo šlaufkou změřím, po co má být vykopaný základ a po co sypat makadam, po co pokládat dlažbu?
Není nějaká názorná ukázka postupu?
Děkuji

asd1

Vyměříš si rovinu třeba metr nad budoucí dlažbou - čára na tyčce/ tyčkách, mezi tyčkama můžeš ve výšce čáry natáhnout špagát.. Pak tyčkou měříš např. 130 cm pod čáru výkop. 110 cm pod čáru bude vršek štěrku a 100 cm pod čárou vršek dlažby. Výškově (vršek štěrku) uděláš dva body do správný výšky a mezi nima rovnáš podle latě

Dlažbu nezapomeň vyspádovat. atd. atd., stavební postupy si najdi.

Jak píše asd1, do rohů pozemku se natlučou třeba roxory, na nich se vyznačí rovina, jedno v jaké výšce, a od toho se pak dá vše rozměřit.

tdipd

Říká se tomu lavičky, Dvě dřeva do země a vodorovně prkno v rovině, třeba metr nad finální výškou

ale pro tak jednoduchou stavbu že to asi nechá udělat i od oka...

Doly, to Vám musí někdo ukázat, když nevíte, jak od roviny naměřit hloubku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hadicová vodováha
Otázky na téma vodováha hadicová

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]