Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šetřeni na hypoteku

Od: novacek odpovědí: 23 změna:
Dobry den,
Je mi 26 let a rada bych si poridila vlastni bydleni, jelikoz nyni nebydlim sama a rada bych soukromi… bohuzel, musim se toho jeste spoustu o financich doucit a nemam nikoho, kdo by mi s tim poradil… rada bych vedela, kolik penez (procent) je dobre mit nasetrene na hypoteku? A je lepsi mit i nasetrene nejake penize dopredu na splatky, nebo se to da v poradku splacet? Dekuji za rady

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Potřebujete mít minimálně 10% ceny nemovitosti (banka vám půjčí maximálně 90%). Splátky nesmí přesáhnout 40% čistého měsíčního příjmu, příjmy budete bance dokládat (potvrzení od zaměstnavatele), takže z toho lze spočítat, jakou maximální částku vám půjčí.
Rezerva je samozřejmě více než vhodná, obecně se doporučuje mít k dispozici šestinásobek měsíčních výdajů.
otecmorava

rezerva na nemovitost je tak 5-15% z její ceny stavebního objektu, cca 5-10% na novostavby, cca 10-15% na rekonstrukce.

TIP: Jestli-budete kupovat RD dům, tak si najděte místo, kde nejsou vysoké neprůhledné ploty - tam jsou asociálové - často satelit (polo)měšťáku do města, nefunguje tam sociální život. Nejhorší jsou betonové ploty a drátěné ploty kryté textilní fólií.

K bydlení v novém RD:

projektová příprava - všecko od architekta cca 6% (ceny stavebního objektu), ale když mu řeknete že chcete tento typové dum, tak ví co má dělat nebude vymyšlet pudorysy a 1% (ceny stavebního objektu) udělá vše aji přípojky

Taky je možnost poohlédnout se po nejakých modulových domách a pak přikupovat části jak se bude rodina rozrůstat.

Nejhorší je, že práce se daní a materiál moc ne, takže na všim pracuje málo lidí a materiálu si neváží, a pak to dlouho nevydrží, mělo by to být naopak s daněmi. Proto nevznikají domy z přírodních materiálů jako je sláma, na to je potřeba hodně lidí. Leda že byste měli hodně kamarádů, kteří pomužou s výpomocí.

Otázka pasivních domů - co bude stát navíc zateplenení, ušetříte na vytápění a nepotřebujete klasické vodovodní radiátory (teda někteří kteří nenechávají vorkou vodu z koupání ve vaně do schládnutí apod. tak ti radši ať ty radiátory majou). Dokonce znám aji reálné lidi, kteří nikdy u sebe v pasivnim netopili.

Nezapomeňte dát do smlouvy projektantovi cenový limit, pokud to bude na míru, abyste mohla odstoupit od smlouvy v případě že navrhne ke konci něco 2× dražšího.

To jsou zase komplexíky…taky mám drátěný plot a neprůhlednou textilií a za asociála se nepovažuji, ale mám rád na své zahradě soukromí. Dokonce to mám jako jediný v celé vesničce. Lepší než mít na sobě neustále nějaké zvědavé oči. Když budu chtít společnost, tak půjdu ven.
pako

No tak jde o to co na to říkají sousedí, jestli tě za toho asociála fakt nepovažuji když se takhle zakempuješ. Většina jich to neponese dobře.

No von má svérázné představy, Nechápe, že v západní civilizaci je většina za služby a práci, a ne za materiál, to musí více na východ, na Ukrajinu...

to máte pravdu ,většina lidí to neponese dobře ,protže mají tu potřebu čumět ,cizím na pozemek...

To je ta naše povaha :-D

Nn pako o to nejde. Je jedno co říkají sousedi. Já jsem si nepostavil RD kvůli sousedům, ale kvůli své rodině.

hodnocení

1x
Ideálně jít do toho s někým dalším, myslím partnerem nebo manželem. A také je dobré, kdy půjčí nebo darují nějaké peníze na nemovitost rodiče či sourozenci. Najděte si na stránkách ČNB, jaká pravidla je třeba splnit. Až klesnou úrokové sazby, dal bych fixaci na 10 let. Připravte se ale na to, že budete muset třeba 30 let splácet.
novacek
hodnocení

Moc vam dekuji za tip! Partnera bohuzel nemam, ale mozna by mi nekdo z rodiny byl ochotny vypujcit. Rada bych poridila byt, ale budu muset jeste tak rok setrit… snad se do te doby snizi urok!
pako

Fixaci 10 let bych nedával, protože úroky půjdou průběžně dolů.

Paní asi partnera nechci, když chce bydlet single sama. No hlavně že ví najisto, že dalších až 45 let...

Největší "sranda" by byla, kdyby třeba po 5 až 10 letech se něco zvrtlo, ceny třeba sletěli, a pak zjistíte, že vlastně prodej nemovitosti nepokryje ani zbytek dluhu, nehledě k tomu že co jste za 10 let zaplatili tak je v kanále, to je Realita krize 2008 až 2009 Tak ať si o tom to zatelka něco zjistí...

PS: nemovitosti kupuji, když jsou v propadu a ne když je potřebuji :)

Když budou nízké úroky, hodí se fixovat co nejdéle. Takhle známý zafixoval na 10 let 1,8% a pak byl velice rád, že fix má, když to skočilo na 6,5%.
Jinak úroky jdou sice dolů, ale díky tomu roste poptávka, která tlačí na růst cen nemovitostí.

to sice ano,ale počítám ,že to známému,dalo max o 2 roky déle... ten fix což výhra není...

To záleží...pokud fixoval 2021, tak mu to pořádně ušetřilo proti třeba 3 leté fixaci.
soc

Ano když budete mít úrok 1,8, tak se vyplatí fixovat na dlouho, jenže do dvou let určitě nebude úrok pod 4%, takže se nadlouho fixovat fakt nevyplatí

darsi
hodnocení

1x
Ahoj, moje zkusenost ve Tvem veku:
Mela jsem stavebni sporeni a na nem asi 150.000 kc.
Koupila jsem byt za cenu 1.288.000,-
Tim zpusobem, ze jsem si vzala PREKLENOVACI UVER ze stavebniho sporeni (tzn 300.000kc) bylo pouzito jako akontace a zbytek penez (1mil.) Hypoteka. Podle prijmu mi byla rozpocitana mesicni splatka na 4.500 kc. To se da jako single zvladnout ne? :)
Nedavno jsem za trojnasobek byt prodala a stavim RD. Preji hodne stesti a drzim palce. V zivote se muzes spolehat jen na sebe. Zadny pritel, manzel, bratr... Nikdo jiny nezije Tvuj zivot.
jirib
Menší byt dnes dva a více milionů...
Našetřeno 200-400.tis...
A tak 40.tis.čistého...
Na 30let...12.tis.měsíčně a přeplatíte jen 315.tis.

trošku přidejte,já bral ,před 5 lety menší byt 56m2 za 2500000,- + různé provize... daň jsem sice ještě púlatil ,ale to už je teď minulost

heeb
No jo, ale v současné době byt za 1,288M? Možná někde v pohraničním pásu chudoby, nebo v nějaké bytovce skoro na vesnici. V trochu lepší lokalitě za tuhle cenu tak +/- garsonka. Jasně, dalo se koupit před 20+ lety v Praze třeba 100m² od obce v centru města za půl míče, ale to už je pryč.
soc

Záleží jestli kupuješ lokalitu nebo cihly

hodnocení

1x

Nedávno jsme měli v rodině tuhle debatu. Hypotéka, to zní jako východisko, ale má-li odčerpávat z rozpočtu celá desetiletí, musí být vysoký plat. Nějaké šetření není řešením. Je třeba pořídit zařízení bytu, nakrmit celou rodinu, postarat s o ošacení, nějakou kulturu, dovolenou atd. Nějaký čas to jde. Zatnout zuby a přežít třeba let. Ale všechnom co jsem vypsala, má nějakou životnost a je potřeba dokoupit nové. Žít a žít i s dětmi. Nemyslím rozmařilost, ale normálně nevyměnit život za splácení, to prostě nelze. *alene* Nájemný byt by nebyl řešením? A prostudoat nárok na příspěvek na bydlen! To by řešením být mohlo.

hodnocení

0x

Potřebujete 20% z ceny bytu/domu. ,... Dále provize RK 100000,- a více ... Daň z nabytí už se neplatí... ,pokud budete rekonstruovat,připravte si vždy tak o 20% nad rámec smlouvy o dílo...

doplněno 13.04.24 13:52:

jinak nepočítejte s tím,že někdy cena bytu klesne,ani ten úrok nebude už kolem 3% jako před 5 lety... prostě vše už bude jenom stoupat (ať je krize nebo blaho... ) protože ať už Investoři,nebo občan to radši za draho pronajme,než by snížil cenu objektu... A vždy se buďto cena dorovná úrokem,nebo úrok cenou! Respektive minimalně 20 let to mu jinak nebylo... a při dnešní nenažranosti lidí tomu ani jinak nebude... Takže jednoduše vám poradím,kupte co nejdříve co to jdea pokud bdete mít fixaci na 10-15 let stejnou vemte si vždy více...

soc

Jistěže časem klesné, Ale jistěže né v centru Prahy

podívejte se jak se začne snižovat počet obyvatel, když tady průměrný pár má problém mít víc než jedno dítě...

lmgify

Představa, že klesne počet obyvatel ČR je úplně mimo, když za hranicemi dupe 100 miliónů Vietnamců, 15 miliónů Ukrajinců, 50 milionů Arabů, miliarda Afričanů a 2 miliardy Indů,Pakistánců,Bangladéšanů a Afgánců dychtivých vzít Evropu útokem v okamžiku, kdy trošku opadne pozornost na hranicích. Protože v Německu je drahé bydlení, tak se usadí v nejbližší sousední levnější zemi - ČR. Už teď je na pohybu oficiálně podle OSN 750 milionů lidí a rozhodně nemají namířeno do Uzbekistánu nebo Angoly.

hodnocení

0x
Ono by to určitě chtělo někoho, kdo se ve financích vyzná. Ono dneska vlastní bydlení prakticky znamená zadlužit se až do důchodu. To znamená, být neustále zaměstnaný a mít nadstandardní příjmy nebo mít dostatečnou rezervu pro případ dlouhodobé nemoci či ztráty zaměstnání. Také člověk potřebuje další peníze na opravy, údržbu nemovitosti a dále se dá očekávat výrazné navýšení zdanění nemovitosti. Nepočítám vysoké sazby na hypotekach , které už nejspíše pod 2% nebudou. Tudíž nůžky mezi vlastním a nájemním bydlením se neustále rozevírají. Nájemní bydlení vyjde levněji a odpadá veškerá starost o nemovitost. Člověk se cítí svobodnější, není to žádný otrok bankovních domů po prakticky celý aktivní život.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]