Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nálet na sousedním pozemku

Od: jitulevrtule® odpovědí: 14 změna:

dobrý den,obtěžuje nás nálet na vedlejším neobydlemém pozemku - jíva. Nyní máme všude"zasněženo" chmýřím, pak přijdou jehnědy,co k nám hromady padají na zem,ucpávají okapy,a pak hafl listí a větví na střeše,v okapech i na zahradě.Paní jsem se přes Whatsapp dotázala,zda na podzim ten stromokeř /cca5 cm do výšky/ pořezat,popsala jsem proč a poslala fotky. ale paní nereaguje. jak mám postupovat dál? Nechci to hrotit,ale nemůžu nyní ani otevřít okna,protože mám plný dům pylu a chmýří. Stačí,když otevřu dveře a chodba je plná...Díky za info.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Tohle je situace, kterou pochopí autorka dotazu ve chvíli, kdy sousední pozemek koupí týpek. Plot bude "pletivo"-žádný soukromý, budou na sebe den co den čumět, vzájemně se nechtěně furt poslouchat. Takže paní Jitku už ani nebude moct pohladit po pozadí její muž, protože to prostě bude vidět, ať už přes plot ze zahrady, nebo z oken, z terasy, není to o špehování, ale prostě co se někde hýbe, tak to automaticky přitahuje pozornost.

Možná bude poslouchat paní Jitka častý štěkání čokla sousedů a to i v noci když bude spát, kdy se večer kde co hýbe-ježci, kuny, kočky...Nebo poslouchat debilní kecy moderátorů a reklam nahlas puštěnýho rádia

Jasně, teď je z toho pyl, chmýří, to ale zachvilku přejde a zarostlý pozemek pak zachytává spoustu prachu ze vzduchu, vytváří soukromí, udržuje v létě vlhkost-ze všech keřů, rostlin , stromů se pak v létě odpařuje do vzduchu obrovský množství vody-pomáhá mikroklima v okolí.

Sousedi co měli sousední terasu zarostlou, vytírali terasu jednou za 3 dny. Jak tam postavili majitelé domek, musí vytírat každý den. Pocitově je tam sušší vzduch, v létě větší horko a celkově se víc práší.

Listí ve žlabech-museli byste vykácet všecny stromy v okolí 60 metrů a i tak tam NĚCO NAPADÁ Z OKOLÍ. Stejně i malý množství listí, jehličí a dalšího v těch žlabech bude tak jako tak a ze žlabů se musí odstranit, zadržuje vlhkost.

Je to příroda, jestli v ní chceme žít, musíme chápat, že tak prostě funguje.

Už jsem to tu psal hodněkrát. Co tady hlupáci vykáceli stromy na zahradě, u terasy. Kvůli pylu, hrabání listí a částečnýmu stínu do terasy, tak teď čuměj a nevěděj co s tím dělat, pač maj vyprahlej trávník, nemají se na zahradě kde schovat a sice je na terase skvělý Slunce(ne polostín) , ale zase jim na tu terasu čuměj sousedi. A nakonec i to celodenní Slunce na terase už jim teď vadí.

A až vykácej všechny ty "obtěžující" rostliny, keře, stromy, tak si uvědoměj, že žijou spíš na místě, co připomíná nějakej debilní klasickej satelit pár km za velkoměstem

Co vidím kolem sebe:

Chtějí žít v baráku, chalupě, ale diví se starostem okolo baráku, chalupy

chtějí mít zahradu, aby si odpočinuli, ale pak se diví, kolik je s tím práce a že na odpočinek na lehátku není čas

chtějí mít domácí zeleninu a ovoce, ale diví se, že je s tím práce a že na to musí mít znalosti

hodnocení

6x
To se tak v přírodě stává, že rostliny kvetou.
Jívy, pampelišky a mnoho jiných.
Na podzim zase padá listí, i nějaká semena poletují vzduchem.
Všude svinstvo, nepořádek.
Nejlépe bude, tak 100 metrů kolem dokola vybetonovat. Pak snad už nic moc nebude poletovat. Ale zase nějaký letící opeřenec může cosi upustit. Je to prostě peklo. Ze všech stran.
asd1

Jak kdy, jeden extrém je poušť a druhej zase džungle..

Velkej strom u baráku neni úplně chytrá věc..A vykácet/ vybetonovat všechno v okruhu 100m je taky blbost. Všeho s Mírou ;)

vili
hodnocení

5x
Kdybych měl jen jívu, tak bych si pískal. Já mám vedle zahrady pole s řepkou. To je vám takové sv.nstvo, a zvláště při kvetení. To si všichni alergici v domě libují. A vidíte, asi těžko budu zakazovat něco zemědělcům pěstovat.
Pokud je strom v dostatečné vzdálenosti od hranic pozemků, já být sousedem, ignoroval bych vás. Ono by se totiž našlo zase něco jiného. Pampelišky, pyly z druhé trávy, listí...

kolemjdouci
hodnocení

5x
*zed* Tak vás obtěžuje jehněda a listí. Na vašem místě bych bych hodně šťastný a užíval si to že je vedlejší pozemek neobydlený. Počkejte až se obydlí, potom bude nějaká jehněda to poslední co vás bude obtěžovat...

ben®
hodnocení

4x
Dobrý den, postupujte dle rad v článku viz odkaz - jiné/"bezbolestné"řešení budete hledat těžko. Výzva/dohoda, stížnosti na radnici, soud. Zdravím!
frankbold.org/...
doplněno 12.04.24 17:33: Nemáte zač. Doufám, že ten článek byl pro Vás užitečný.

tj
hodnocení

2x
Sítě do oken proti hmyzu... :) Večer oluxujete a máte klid. Tohle období brzy skončí a pak se budete těšit ze soukromí, které zarostlý pozemek přináší.

hodnocení

2x
Doplním §§ Obč. zákoníku...
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku ROZUMNÝ DŮVOD , může požadovat, aby se soused zdržel SÁZENÍ STROMŮ v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a VYSADIL-LI JE nebo NECHAL-LI JE VZRŮST, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako PŘÍPUSTNÁ VZDÁLENOST OD SPOLEČNÉ HRANICE POZEMKŮ 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
§ 1016
(1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.
(2) Neučiní-li to vlastník v PŘIMĚŘENÉ DOBĚ POTÉ, co ho O TO SOUSED POŽÁDAL, smí soused ŠETRNÝM ZPŮSOBEM a ve VHODNÉ ROČNÍ DOBĚ odstranit kořeny nebo VĚTVE STROMŮ PŘESAHUJÍCÍ NA JEHO POZEMEK, působí-li mu to škodu nebo jiné OBTÍŽE PŘEVYŠUJÍCÍ ZÁJEM NA nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že ODPAD, voda, kouř, PRACH, plyn, PACH, světlo, STÍN, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (SOUSEDA) V MÍŘE NEPŘIMĚŘENÉ místním poměrům a PODSTATNĚ OMEZUJÍ OBVYKLÉ UŽÍVÁNÍ POZEMKU ; to platí i o vnikání zvířat.

asd1
hodnocení

0x

Zavolej a domluv se.

Nebo popros mimozemšťany ať to přilítnou ořezat oni.

hodnocení

dobrý den, děkuji za všechny komentáře. nenapsala jsem důležitou věc, že problémový nálet se z půlky koruny dotýká střechy domu. nejsme "lufťáci" ale trvale žijící na vsi se psy a větším hospodářstvím a velkým pozemkem..takže listí,tráva...toho se nebojím..a vybetonováno kolem nemáme :)..všude kolem je hafl řepky, keře, stromy..všechno možné - nevadí... jen jsem chtěla poradit s tímto konkrétním košatým náletem. ale i tak chci ještě jednou, poděkovat za některé "výživné" komentáře na moji osobu. díky a krásný den.

Tak to je zvláštní že někdo ošlehanej venkovem nedokáže riznoust to, co se dotýká jeho střechy.
Jako venkovan se s takovýma věcma nemůžu párát. Neudělal bych ani ťuk. A pak se k práce hromadí.
Spíš mi to přišlo otázka jak od "náplavy". Bez urážky.
Prostě nefilosofuju, startuju pilu a jedu co poškozuje majetek ne?
pak

Jitule, když strom přesahuje až na váš pozemek a střechu, tak si to Ve vhodnou roční dobu klidně ořežte, na to právo pochopitelně máte! Výzvu jste dala, takže nic neporušíte, když přesah na váš pozemek odstraníte. Myslím že to je přímo v občanském zákoníku.

Mimochodem, jak daleko od hranice pozemku je ten strom?

hodnocení

od plotu je cca necelé dva metry - kmeny..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]