Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrták do nerezového profilu se zlomeným vrutem

Od: karel95 odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

máme pojezdovou bránu z profilu (zřejmě se jedná o nerezovou ocel) do ní nám firma před pár lety navrtala vruty pro připavnění plotovek. Nyní po letech nám jedna z plotovek na horní straně odpadla (zlomily se hlavičky dvou vrutů nahoře - takže drží pouze na dvou dole).

Napadlo mě zkusit zlomený vrut vyvrtat, ale neměl jsem žádný úspěch s klasickými vrtáky co máme doma do kovu (v těch základních sadách do 1000kč)

Prosím poraďte vrták, který by zvládl lehce jak onen profil tak ten vrut (ten bohužel nevím co je za materiál když urezl střed, nejspíš zatékala voda mezi plotovku a profil - což vedlo k jeho zlomení)

Nebo prosím poraďte postup jak byste postupovali vy.

Bonusová otázka : Je dobrý nápad do budoucna po výměně (asi postupně i zbytku vrutů) dát nahoru do mezery nějaký silikon? Aby to v mezeře nerezlo?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x
Jak je to tlusty profil? Mohlo by jít vruty zabrousit a zarazit dovnitr.

111®
hodnocení

0x

a co vytahovák zalomených šroubů?

karel95
hodnocení

Nemám s nimi zkušenost, ale myslím, že i s ním je prvotní udělat do zlomeného vrutu díru ne? A pokud ano tak jakým druhem vrtáku.

hodnocení

0x

Nerez to asi nebude, ale pozinkovanký profily.

Kdyby se prošly všechny vruty, našlo by se jich hodně dalších utržených. Může za to kroucení dřeva. Ač se to nezdá, ta plotovka dokáže přetrhnout ocelový šroub. Zvláště pokud se jedná o průměr 4 mm. To upadne jak malina.

Odvrtat to nepujde. Zkusil bych plotovky odšroubovat, (což tedy taky nebude nic jednoduchýho) a po sundání plotovek přetrhaný vruty urazit kladivem. Pak vše převrtat a dát silnější šrouby.

karel95
hodnocení

Děkuji za odpověď, a na vrtání teda jaký vrták? kobaltový vrták do oceli stačí? Nevím jestli je pozinkový profil odolnější nebo ne. A silnějšími šrouby myslíte jaký průměr? (Jinak jste to trefil, jsou tam 4mm)

Vruty alespoň 5 mm.

Šrouby co jdou, tak vyšroubovat, přes zbytek zlomených plotovky vypáčit. V plotovce se nepodaří odvrtat zalomený šroub.

Pak zůstanou v profilech jen zbytky zlomených šroubů, ty urazit kladivem a duršlokem zkusit ty zlomené zbytky zatlouci dovnitř. Potom vše převrtat, aby tam šla pětka šroub.

hodnocení

0x

Tohle nejspíš nepůjde odvrtat, protože ty vruty určitě budou z tvrdšího materiálu než z jakého jsou profily brány. Mimochodem, bránu z nerez profilů jsem snad ještě neviděl, není to pozink?
Silikon můžete dát, ale nejsem si jist, nakolik to pomůže.

kenav

Propalit elektrodou a pak zavarit,na pozinku pěkná osiracka.Plot se dělá dřevěný nebo kovový,a hřebíky a ne šrouby.Vidim to ve svemokoli kdo to takhle má má upadany šrouby. Když dřevo musí být řezané z fošen a ne z prkynek které se krouti

re4zon
Kecy v kleci, jen to nesmi delat idiot. Na brane a brance mam prkna. Nic se netrha, nic se nekrouti s z fosen to neni. Ale je to chycene vratakama skrz s matkou, z kvalitniho dreva, natrene olejovou lazurou a delane peclive.
Na plotu mam na jeklech pridelane plotovky samovrtnymi srouby, takze primo v jeklu. Utrhl se za 10 let jeden, protoze jsem si zapomnel prenastavit moment na vrtacce a dorval to.
V okoli je takovych plotu desitky a urvane vruty ani srouby jsem videl jen tam, kde to nejaky chytrak odflaknul a nenatrel, takze to saje vodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]