Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň pořád na stejném místě v bytě

Od: sonik odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, prosím o názory. Na podzim jsem si objednala na předsíň vestavěnou skříň. Když jsem dala pryč nábytek, tak se pod ním bohužel objevila dost nepěkná plíseň - cca 50 cm od země. Všechno jsem vysavila, seškrabala, aplikovala BioRepel (chytrá houba). Poté se nainstalovala skříň. Necelé dva měsíce po její instalaci se mi opět tvoří plíseň přímo uvnitř skříně. :( Mám tu teď dva názory - jeden tvrdí, že jde o kondenzaci vlhkosti a nedá se s tím kromě větrání nic moc dělat. Ale vlhkost se drží kolem 50% a větrám každý den plus pořád mám otevřené okno do světlíku. Druhý tvrdí, že vlhkost jde od sousedů, kteří mají za stěnou koupelnu. Tak teď nevím jestli investovat mraky peněz do lepšího odvětrávání nebo do rozkopaní zdi k sousedům. Doplním, že žiju ve 4. patře starého cihlového domu. Jinde v bytě s plísní problémy nemám.

Plíseň pořád na stejném místě v bytě
Plíseň pořád na stejném místě v bytě #2
Plíseň pořád na stejném místě v bytě #3

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

10x

Podle tvaru a vzhledu sousedovi zatéká pod vanu, ne mezi zeď a vanu, ale nejspíš odpad pod vanou a drží se v prostoru pod vanou vlhkost.

sonik
hodnocení

Děkuji za názor. Myslím, že mají u mojí zdi opravdu vanu. Ten tvar dává perfektní smyls, jak teď na to koukám :D Myslíte, že existuje způsob řešení bez spolupráce sousedů? Trochu se bojím, že tam narazím.

zaseja

Neexistuje, musí se bezpodmínečně k němu pod vanu a pořádně to prohlédnout, nebo se tam probourat od tebe, ale to až v krajním případě a všechny náklady a škody vymáhat případně soudně

zaseja

Ještě se zastav u sousedů pod jeho koupelnou a prohlédni strop, určitě bude jeden velký flek

sonik
hodnocení

To je dobrý nápad, zastavím se u sousedů pod nimi. Děkuji moc za rady!

hodnocení

4x

Dobrý den.

že jde o kondenzaci vlhkosti****aby byla kondenzace na zdi, musí být její povrchová teplota pod hodnotou rosného bodu. Vy jste ve třetím patře, máte vytápěnou místnost, soused tam má vytápěnou koupelnu, Proto se domnívám, že to není kondenzací na povrchu stěny.

Zdali teče něco od souseda je sice možné, ale to se musí zjistit místním šetřením a zkoumáním.

Doporučuji odstanit všechny skríně, nechat volnou plochu a vyfotit. Pask očistit omítku, vše co nesdrží dolů. Vyškrábnout i spáry. Nechat vyschnout. Sledovat povrch stěny. Stále fotit a porovnávat foto. Taky informovat souseda, že se tam něco děje. Občas je to i vidět, že u souseda je problém, ale to Vás musí pustit do koupelny.

Přesně tak, skříň dát jinam, zeď očistit a nějaký čas sledovat. Já bych ještě doporučil nátěr profesionálním přípravkem proti plísním na zdech. Pokud bude vše OK, tak to tak nechat a skříň už tam nevracet.

hodnocení

2x
Než se problém s vanou vyřeší (kdo ví kdy a kdo ví jestli a zeď bude i tak dlouho vysychat), tak zeď ideálně nechat volnou. Pokud tam nábytek musí být, tak ta mezera u problematických zdí musí být nejen za nábytkem, ale i pod nábytkem, aby vzduch mohl cirkulovat. Naše babičky neměly nábytek na cca 15 cm nožkách pro srandu králíkům. Funkční minimum jsou pod skříní cca 8 cm hranoly a cca stejná mezera za skříní. Ale lepší je mít pod skříní minimálně tolik, aby tam vešla hubice, nebo aspoň trubka vysavače.

hodnocení

0x
Jak velkou mezeru máte mezi skříní a zdí?
sonik
hodnocení

Teď žádnou. Předtím byla mezera mezi původním nábytkem a zdí cca 3cm.

malo

Málo! Aspoň 25 cm

sonik
hodnocení

To je vtip nebo jste myslel 25 mm?

milous333

25mm je málo, dal bych tak15cm.

Mezera mezi skříní a problematickou stěnou 3cm je naprosto nedostatečná, chce to nejméně 10cm. Ještě lépe tam žádný nábytek nedávat.

hodnocení

0x
Na prvni pohled mi to spise prijde jako vlhka zed. Chce to prozkoumat, zmerit. Takova plisen se zacne diky kondenzaci tvorit az tak kolem nuly nejdriv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma odpad na vanu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]