Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
měl bych dotaz. Na chatě mám střechu přiližně níže uvedeného průřezu a pokud se nepletu, má skladbu prkenný záklop, na něm folie, na ni 12cm polystyren a pak 2x lepenka jako krtina.
Prostor pod střechou není využíván, takže je tam jen volný prostor.
Na stropě a po stranách je ještě nějaká hutná vlna(?). Má to cca 5cm tloušťku, připomíná mi to vatu na zateplení ale toto není tak pružné (možná je to tím, že je to staré) a nejspíš to i k tomu slouží. Po stranách je mezi ní a dřevem ještě nějaká lepenka.
Co jsem ale nikde neviděl, tak je odvětrávání (pokud nepočítám proklovaný štít ptáky :D) ale tipuju, že nějaké by tam být asi mělo. Pomůže např. vyvrtání otvorů na větrací mřížky do štítu. Např. 3x 10cm na každé straně štítu (celkem 6 otvorů)?
Musí být odvětrávání na všech střechách nebo je to jen u některých?
Děkuji
Dobrý den. Pokud toto máte na chatě, tak, jestli jste to dobře popsal, tak máte jednu z nejproblematičtějších skladeb, co existuje. Patrně neprovětrávaná jednoplášťová střecha, fólie přímo na záklopu a provětrávání nikde. Tyto skladby se používaly u plochých střech snad už v 70. letech a to vždy nad nějakými nedůležitými objekty typu garáž, sklad něčeho, v průmyslové výstavbě ale ne na střechách pro bytovou výstavbu. Na střeše pro bytovou výstavbu by měla být provedena dvouplášťová provětrávaná střecha. Tu musíte provětrávat u okapu a odvětrávat u hřebene. Příčné provětrání půdy pomocí průduchů ve štítu může pomoct. Vždy záleží na množství páry, která se tlačí přes parozábranu do tepelné izolace a na možnostech jejího odvětrání. Dost možná, že se vlhkost v tepelné izolaci hromadí a nedostatečně odvětrává. To nemáte ani možnost nikterak zkontrolovat, neboť tepelná izolace je mezi dvěma nepropustnými vrstvami. Provětrání půdy by mělo být příčné alespoň nějakými otevíravými okny nebo velkými průvětrníky. ( cca 60x60cm) 3x 10 cm je kosmetická úprava a nemá větší význam
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.