Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dobře se řeže XPS?

Od: tomkk® odpovědí: 18 změna:

Zdravím, potřeboval bych seříznout XPS do tvaru klínu po ploše (podložka pod bazének na vyspádovanou dlažbu). Zatím jsem ho ještě nenakoupil, tak jsme si to nemohl vyzkoušet. Mám zkušenost pouze s řezáním běžného EPS a u toho bych si udělal přípravek na dlouhý horký drát. Půjde to s XPS stejně? Nebo ho lze "opracovávat" i jinak, třeba obrousit, aniž by se rozletěl na kuličky, jako EPS? Umím si představit i postupné opatrné odleptávání. Nemusí to být vzhledové.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

jde to v pohodě i odlamovacím nožíkem podle nějaké váhy jako vodítka... otázkou je co za tloušťku...na 20ku to asi nebude moc super

Já pochopil, že chce řezat na placku, třeba z 10cm klíny na 8cm, pak z 8 na 6cm atd..

Ale to se uvidí, co chce.

Silný polyš, ani XPS odlamovákem neuřízně, slabé hravě a rychle.

hodnocení

A, jak jsem psal, chci to řezat po ploše,tedy na placato, abych vyrovnal sklon dlažby.

hodnocení

2x

Tohle bych řešil jinak. Sehnal bych nějakou pevnou desku a tu podložil uprostřed a na konci tak, aby byla šikmá. Pokud by deska pevná nebyla, tak holt podepřít nařezanými pruhy PS třeba každých 10 cm. Musela by se spočítat výška podložních dílců.

Jinak XPS se opracovává mnohem lépe než EPS, protože nemá kuličkovou strukturu (neobsahuje žádné, ani malé kuličky), dobře se řeže (ostrým) nožem a poměrně dobře se třeba brousí hrubým brusným papírem.

Sehnal bych nějakou pevnou desku

Máte tip na nějakou desku?

Voděodolná překližka?

08.04.24 21:13

díky

hodnocení

1x

Se stejnou řezačkou se polyš EPS řeže lépe, XPS hůře, pomaleji. Když nespěcháte, lehce uříznete dle potřeby.

Obrousit stejně jako EPS, na kuličky, ale menší.

Dělějte to odporovým drátem.

Jen je někdy malý problém, že XPS je větší, jak PS a někteá řezačka to nevezmě rozměrově. Ale vše lze vyřešit.

Jak silný XPS buete řezat?

hodnocení

Panely jsou široké 60 cm, nemám problém udělat rám s drátem kolem 80 cm. Že to půjde pomaleji jsem počítal, jen nemám osobní zkušenost jak moc.

Tak to půjde OK, páč já myslel, že na délku 125cm budete dělat klín. Takto jsem dělal na svahu o sklonu 4% plochu 4,8x4,8metrů o síle +/-12cm

hodnocení

0x

Zařezával jsem na stavbě EPS polystyren v šířce asi 1metr podle výšky trámů a přitom se mi řezací struna prohýbala klidně o 5 až 10cm. A EPS je dost řídký polystyren.

XPS je mnohem hustší a při řezání horkým drátem zanechává na ploše "vlákna plastu", která pak musíš očistit. Řezání klínu bude zdlouhavé, protože horký drát bude přes hustý polystyren postupovat dost pomalu.

Takže pokud máš dost trpělivosti a dobrou řezačku na polystyren, tak se to dá zvládnout.

Nožem to sice jde řezat, ale ne tak, aby z toho vznikl klín s různou výškou desky.

S odleptáváním nemám zkušenost, ale asi bych to nezkoušel, protože to leptadlo bude reagovat v závidlosti na hustotě polystyrenu a ta hustota se může lišit.

prohýbala klidně o 5 až 10cm***Vy nemáte napínák na drát? To pak musí řezat plochu prohnutě...

která pak musíš očistit.***já pak nechal srát rozehřít bez řezání a byla to pohoda..

hodnocení

Taky je ještě možnost. že bych tu šikminu vrstvil z 1 cm desek a jen trošku doladil. Když se to dá "schodky" zespodu na dlažbu, tak by to pro ten účel podložky pod vířivku nemuselo vadit. Napadá vás, čím by šlo případně naopak ten úzký klínek domazat, aby se schodky srovnaly? I bych v nejhorším neměl problém to "zavrtět" do vrstvy písku.

seříznout, vždyť toho nemáte hodně..

hodnocení

0x

Polystyrenem vyrovnávat sklon dlažby? Jak si to představujete, že to chcete dát do roviny? Sklon vyrovnáte např. novou cement. mazaninou , popřípadě vyztuženým betonem, pokud je podklad méně stabilní.

hodnocení

Je to izolační podložka pod vířivku, kterou tam stejně budu dávat a stát to tohle léto bude na venkovní dlažbě se spádem, který nechci rušit, ani to betonovat, vířivka tam za rok už třeba ani nebude. Proto mi přijde nejpraktičtější to vyřešit to šikmou podložkou.

hodnocení

Tak jen pro info, kdyby taky někdo řešil vířivku ve svahu. (Já měl spád 10 cm/160 cm. Koupil jsem jeden balík XPS a desky postupně schodovitě vrstvil a lepil nízkoexpanzní pěnou. V každé vrstvě jsem desky natáčel tak, aby se nepotkávaly spáry. Nakonec jsem ze vzniklého čtercového klínu mečovou pilou vyřízl kruh o průměru 160 cm. Stejnou mečovou pilou jsem pak částečně srovnal schodky, kterými jsem to pak položil na dlažbu. Řešil jsem, jak udělat boční povrchovku, v časové tísni jsem to prostě natřel namíchaným šedým balakrylem, aby se to slunkem nedrolilo a bylo to barevně blízko dlažbě. Na to ještě položil 1 cm pěnovou podložku pod vířivky. Nevypadá to nijak zle, odspodu to slušně izoluje a třetím týdnem už vesele bubláme.

Blahopřeji, jste šikula.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]