Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rušení nočního klidu + přestupková komise role svědka

Od: poiuzgvbnm odpovědí: 3 změna:

Dobrý den všem, potřeboval bych poradit. Již třetím rokem řeším problémy se sousedem v bytě nademnou. V bytě se nedá běžně fungovat přes den, natož spát v noci. V době nočního klidu přesouvá nábytek, háže něco po zemi, jsou neustále otřesy jak dupe nebo někdy asi i běhá (?) apod. (ps: tyto činnosti se dějí i přes den, ale to chápu, že to se nedá až tak řešit... momentálně řeším hlavně dobu nočního klidu)

Ze začátku jsem za nájemníkem několikrát šel, jestli může přestat, že potřebuji spát, protože vstávám brzy do práce (žádná změna, začaly i naschvály, že byl i větší hluk, jak jsem od něj odešel). Potom jsem to řešil se správcem panelového domu (ten jen informoval majitele, ať s tím zkusí něco udělat) a potom jsem to řešil s majitelem bytu (tomu stačí, že mu nájemník posílá měsíčně nájemné a nic jiného nemíní řešit).

Jednou v noci mi došla trpělivost, a tak jsem zavolal městskou policii. Ta přijela, řekli mu, ať tedy přestane rušit noční klid. Nájemník začal, že nic nedělá a že se mám nechat léčit a podobné věty... Mětská policie řekla, že půjdeme na místní přestupkovou komisi a tam se to vyřeší.

Na přestupkovou komisi jsem šel první (byla tam jen jedna paní referentka), té jsem řekl svoji situaci + jsem doložil video záznamy a požádal jsem, aby mě informovala, jak to dopadne. Po mně šel říct svojí verzi k paní nájemník.

Bylo již o několik měsíců později. Situace stále stejná... nic se nezměnilo... vyjádření mi žádné nepřišlo... napsal jsem tedy paní referentce, že mi žádné vyrozumění nepřišlo a situace se nezměnila. Ta mi odepsala, že jsem v daném řízení dle zákona č. 250/2016 Sb. v roli svědka a v takovém případě se výsledek nedozvím, protože nejsem přímý účastník řízení. Může mi někdo vysvětlit, co to jako má znamenat? Jaký svědek? Když on mě neustále ruší a dělá naschvály? Jak mám teda vědět, jaké kroky tedy v řízení učinila apod.? Budu moc rád za vysvětlení.

Proč ale tento příspěvěk píšu... MŮŽETE MI PROSÍM NĚKDO PORADIT, CO JEŠTĚ MÁM UDĚLAT, ABYCH SE KONEČNĚ MOHL POŘÁDNĚ VYSPAT A BYL ŘÁDNÝ NOČNÍ KLID? Upřímně mě to fakt deptá na denní bázi... Moc všdm děkuji!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nevím, jak je to podle legislativy ale dal by se použít selský rozum. Přímým účastníkem je přestupková komise a žalovaný nájemník a vy jste svědek. Tudíž vy podepíšete jen papír se svědeckou výpovědí. Výsledek šetření posílá žalovanému nájemníkovi přestupková komise. Postup se mi zdá také podivný, protože nemáte zpětnou vazbu, jak komise rozhodla a při přetrvávajících problémech pak nevíte, jestli vůbec něco vyřešili.A hlavně, jestli z toho hrozí žalovanému nějaké sankce.

Co se týče problematického soužití, chápu, že časem se z toho vytvoří komplex nespavosti a jediným smysluplným řešením je pak výměna nájemníka nebo přestěhování sebe sama. Takže je na vás, co dokážete změnit vy sám. Jestli napravit souseda nebo se přestěhovat. Ani na novém místě však nevíte, jak dlouho klid potrvá. I klidní nájemníci jednoho dne vymřou a místo nich nastoupí mladé rodiny s dětmi a štěkajícím zvířectvem. Kolotoč pak začíná nanovo. Ale zezačátku si to můžete předem zjistit, kdo kolem bydlí a jak je nový byt a okolí klidné.

Pozn.: Zveřejnění rozhodnutí o přestupku se provádí na veřejné desce úřadu po nabytí právní moci. Viz vámi citovaný zákon

§ 71

Osoba přímo postižená spácháním přestupku

Osoba přímo postižená spácháním přestupku má v řízení, k jehož zahájení nebo pokračování dala souhlas, jakož i v řízení, které lze zahájit nebo v již zahájeném řízení pokračovat bez takového souhlasu, právo na vyrozumění o zahájení řízení, právo navrhovat důkazy a činit jiné návrhy po celou dobu řízení, právo na poskytnutí informací o řízení, právo vyjádřit v řízení své stanovisko, právo nahlížet do spisu, právo účastnit se ústního jednání a být přítomna při všech úkonech v řízení, právo vyjádřit se před vydáním rozhodnutí k jeho podkladům a právo na oznámení rozhodnutí.

slovan
hodnocení

0x
Přestupková komise není účastníkem, ale správním orgánem, který by měl věc objektivně prošetřit a vydat zákonné rozhodnutí. To už je první zádrhel, protože k tomu dochází spíše vyjímečně a překrucování faktů i práva bývá běžným jevem.
Výpověď účastníka, kterým stěžovatel, resp. poškozený, bezesporu je, není svědectvím, ale výpovědí účastníka.
Policie i obecní úřady s touto okolností často vědomě žonglují, aby mohli dostat kauzu tam, kam chtějí. Zpravidla "pod koberec". Takže pak jsou někdy z účastníků "svědci" a naopak skuteční svědci nebývají ani vyslechnuti, aby nenarušovali uměle udržovanou "důkazní nouzi" a kýženou interpretaci události.
Co se týče citovaného paragrafu, to je opět jen teorie. Pasivita úředníků je často kryta i jejich nadřízenými orgány, a ty zase jejich nadřízenými, takže vymahatelnost práva ( zejména pro chudé lidi ) je v této zemi a době nízká až nulová.
Proto je těžké cokoli poradit. Někdo by zkusil opakované stížnosti ( třeba každý týden, primárně na policii, sekundárně na obec ) a další shromažďování nahrávek.
Někdo jiný by se odstěhoval. Ještě jiný by zkusil dopomoci sousedovi k "úrazu". A ještě jiný by to zkusil brát jako duchovní cvičení v trpělivém snášení zla a naději, že to Bůh nějak vyřeší...
Zkuste si vybrat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]