Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý vysavač

Od: vikouss odpovědí: 7 změna:
Zdravím, babička měla ve sklepě tento starý vysavač říkala že jí prej vyhazuje jističe, ovšem u mě doma nic takového nenastalo a protože ho již nechtěla tak jsem ho rozebral,po rozebrání jsem narazil na vypínač ke kterému je připojena nějaká kostka.. možná pojistka?, nevíte co to je a zda je bezpečné motor používat jen takhle na Holo?
Starý vysavač
Starý vysavač #2
Starý vysavač #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x
S. Největší pravděpodobností odrusovaci kondenzator. Jeho prorazeni vyhodi ponistky.

sasaa
hodnocení

4x

kostka- jakápak pojistka?

Je to odrušovací kondenzátor. A k jakému jinému účelu bys to chtěl použít? Takhle otevřený určitě ne! Všude máš napětí sítě, která dovede i zabít! Jestli se nepletu tak ten motor nemá jiné chlazení.Uvnitř vysavače se chladí nasávaným vzduchem.

vikouss
hodnocení

Děkuji,k čemu tam ten kondenzátor je,chci ho použít na řízené odvětrávání bytu.. přece jen má 1 500W tak proč ho nevyužit a síťové napětí by mělo být jen na kontaktech vypínače a motoru tudíž prelepit je izolačkou a neměl by být problém,teplotu nevím to by mohl přežít
hujer

Odrušovací kondenzátory se dávají kvůli odrušení. Tento motor je komutátorový, jiskřením na uhlíkách dochází

k napěťovým špičkám, jejichž frekvence rušení se dostává řádově k 1Mhz- ba i více. Střední vlny (AM) třeba Countryradio má nosný kmitočet 639kHz, takže to dovede řádně rušit!

Jinak s tím použitím? Již z toho vidíš, že třeba bude problém s tím chlazením samotného motoru -ono uchladit 1500W

je celkem problém. - Šetřit za každou cenu nemá smysl! Hmmmm něco jsem našel- na co by to šlo použít!

hodnocení

0x

Nevím, nad čím bádáte. Když jste zjistil, že doma to nevyhazuje jističe, tak jste ho rovnou vykuchal? *zed* Zaměřte se na el.síť babičky , ne na vysavač. Jištění okruhu, zásuvky - povolené šrouby, utavené vodiče,izolace apod

hodnocení

0x

Dobrý den! Ten odrušovací kondenzátor je tam na to, aby z motoru nevycházely žádné rušivé signály. Laicky to znamená to, aby se při chodu motoru dalo v jeho okolí mimo jiné poslouchat rádio a sledovat televize.

zam

Jen připomínám že kondenzátor účinně snižuje jiskření,tím snižuje opotřebení uhlíků a komutátoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]