Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Shozený proudový chránič

Od: lukas689t odpovědí: 4 změna:

Zdravím, mám dotaz ohledně proudového chrániče. Po večerní procházce se psem jsem přišel domů a zjistil že v ložnici mi nejde pc, řekl jsem si že se pravděpodobně zhodil jistič. Tudíž jsem šel zkontrolovat jističe a nakonec jsem viděl zhozený proudový chránič. Zhodil jsem jističe a proudový chránič nahodil a pak pomalu nahazoval jističe. Vše bylo ok než jsem nahodil zásuvky ložnice zase to vyhodilo chránič, všechny spotřebiče v místnosti jsem odpojil ze zásuvek a šel nahodit chránič s jističi. Vše proběhlo v pořádku, tak jsem jednotlivě zapojil spotřebiče a vše šlo tak jak má. Poté jsem se vydal zkontrolovat světla (přesněji koupelnu), rožnul jsem stropní světlo vše v pořádku, zhasnul a rožnul světlo nad umyvadlem a v tom chránič zase dole. Tak se vše zase opakovalo a tedˇ je vše zase v pořádku. Chci se zeptat v čem spočívá vada. Chránič mám napojený na pokoj zásuvky, světla a zásuvky koupelna, záchod světlo, kuchyň zásuvky. Mám problém se světlem v záchodě. Před měsícem odešel vypínač, tak jsem ho vyměnil a za týden se opakovalo to samé. Vypínač nešel a zhodilo to hlavní jistič. Zavolal jsem si elektrikáře ten vše zapojil a zjistil vadu v požární klapce, která je zapojená k vypínači. Zapojil pouze světlo, klapku nechal tak, odpojenou. Přesně v neděli předminulý týden, šest dní po návštěvě elektrikáře se stalo to samé. už po třetí. Vypínač v p*deli. Vypínač jsem odmontoval a zaslepil vodiče. Elektrikář byl sám z toho takový v rozpacích, netušil v čem je přesně vada. Tak pouze zapojil světlo a odešel. Myslíte si že to má vliv, klapka a chránič. Budu volat samozřejmě volat elektrikáře ať se na to celé podívá. Jenom chci vědět alespoň trochu v čem může spočívat problém. Děkuji za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím, až eletrikář poruchu omezí, tak (pokud máte v rozvodnici místo) doplňte více proudových chráničů. Třeba na zásuvky zvlášť, na světlo zvláštˇ(měl by mít každý světelný okruh svůj chránič), na venkovní zásuvku, koupelnu. Leze to do peněz, ale investici oceníte v momentě, když vám v případě vyražení "centrálního" chrániče spadne eletrika v celym domě a pak se nemůžete dohledat závady (což popisujete). Pokud se k tomu přidá ta věc, že eletrikář, co vám nově dělal eletriku v rozvodnici sice označil jističe, ale už neoznačil na patřičných můstcích (nulovém - modré vodiče- a ochranném - zelenožluté vodiče-) návlečkami tyhle vodiče, k jakému okruhu přesně patří, tak obtížně zjišťujete příčinu výpadku. Centrální chrániče + nepopsané VŠECHNY vodiče = hloupě ODStranitelná závada. Lenost eletrikáře, bohorovnost revizáka, nepozornost investora. Toť cesta k druhotnému úrazu - výpadek celé instalace - hledání rozvodnice potmě - úraz - špitál...

doplněno 01.04.24 10:37:

Zdravím, až eletrikář poruchu omezí, tak (pokud máte v rozvodnici místo) doplňte více proudových chráničů. Třeba na zásuvky zvlášť, na světlo zvláštˇ(měl by mít každý světelný okruh svůj chránič), na venkovní zásuvku, koupelnu. Leze to do peněz, ale investici oceníte v momentě, když vám v případě vyražení "centrálního" chrániče spadne eletrika v celym domě a pak se nemůžete dohledat závady (což popisujete). Pokud se k tomu přidá ta věc, že eletrikář, co vám nově dělal eletriku v rozvodnici sice označil jističe, ale už neoznačil na patřičných můstcích (nulovém - modré vodiče- a ochranném - zelenožluté vodiče-) návlečkami tyhle vodiče, k jakému okruhu přesně patří, tak obtížně zjišťujete příčinu výpadku. Centrální chrániče + nepopsané VŠECHNY vodiče = hloupě ODStranitelná závada. Lenost eletrikáře, bohorovnost revizáka, nepozornost investora. Toť cesta k druhotnému úrazu - výpadek celé instalace - hledání rozvodnice potmě - úraz - špitál... STOP CENTRÁLNÍM PROUDOVÝM CHRÁNIČÚM!

hodnocení

2x

Pokud vyhazuje pouze chránič, tak tam není zkrat jako takový, ale únik proudu do zemnícího vodiče. Tedy může být závada spojení vodiče PE a N, nebo vodiče L na vodič PE... Tak jak uvádíš tu závadu, tak to není provalené naplno, ale unikající proud bude v v blízkosti proudu vypínacího a pak stačí zapnout jiné zařízení ze kterého uniká jen pár mA a chránič vybaví. Častá závada je tlumivka zářivky, zdroj pro LED (s uzemněním, tedy třivodičové připojení), topná tělesa - myčka, pračka, zdroj PC... Promáčklé vodiče do sebe , třeba v zásuvce ... Nejlepší je změřit pomocí megmetu, ale to je spíš pro odborníka...

hodnocení

2x
Při opravě měl elektrikář provést měření izolačního stavu. Pokud ten elektrikář nemá přístroj alespoň pro orientačního měření tak si najděte jiného elektrikáře.

riva
hodnocení

2x

Odešel vypínač? A opakovaně? Tak to asi vysokým proudem (zkratem). A při zkratu (pokud je někde na kostru) to vyhodí i chránič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna jističe

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]