Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Filtrace kuchyňského oleje

Od: klada® odpovědí: 6 změna:

Zdravím, mám dotaz.

Usmažím řízky/hranolky/atp. a olej je na odpis. Jsou v něm částečky smaženého jídla a taky nějaké přepálené látky z oleje. Napadlo mě, co takhle takový olej přefiltrovat? Filtr na kafe je asi málo jemný na ty částečky z oleje. Našel jsem nějaké filtry na p-lab.cz/... . Filtry nabízí různé hrubosti filtrovaného materiálu. Klidně i nanometry. Dalo by se najít nějaký, který by byl na ten olej vhodný? Jaké by měl mít vlastnosti?

Cena filtru by měla být co nejmenší, aby se olej filtrovat vyplatilo. 1L oleje stojí v akci 30kč(jindy ho nekupuji). Filtr by měl být mnohem levnější.

děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

0x

Ten olej je přepálený,tedy ne vhodný pro další použití a nezdravý.Já bych ho nefiltroval,ani nepoužíval.Když něco smažím, používám málo oleje,ne friťák a jen řepkový.

hodnocení

Právě že ty spáleniny v oleji, mě napadlo, by se možná daly vyfiltrovat nějakým nanofiltrem.

hodnocení

0x

A proč to chcete filtrovat?

Jediný smysl bych viděl pokud byste tím chtěl topit ve starém předkomůrkovém motoru třeba řady XUD od PSA nebo klasika -1,9td od VW. Dokud jsem tento měl tak jsem filtroval pře pap.ftr na kávu a každý rok na zimu dával nový palivový ftr, což jsem vlastně dělal až donedávna co jsem měl HDi.

hodnocení

Olej bych znovu použil na smažení. Domnívám se, že částice, které přepálením v oleji vzniknou, jsou větší(jsou spečené), než původní částice. Tyto větší částice by chtělo vyfiltrovat. Obyčejnou přepálenou strouhanku určitě stačí přefiltrovat přes filtr na kafe. Ale ty mikročástice, to by chtělo nanofiltr.

Jako, nejsem chudý tak, abych to musel filtrovat za každou cenu. Navíc, zase tak moc toho nefritujem. Tak jednou za 2měsíce hranolky a smažák. Ale kdyby to vyfiltrovat šlo, těšilo by mě takové šetření zdroji...

jk2021

Filtrování přepáleného oleje je nesmyl, běžně používané filtry odstraní jen mechanické nečistoty - při vysokých teplotách, kdy se olej přepaluje, se mění jeho chemické složení//.... Takovéto chemické znečištění by teoreticky možná šlo odstranit pomocí reverzní osmózy, tedy za použití speciální filtrační membrány, která propustí jen molekuly o určité specifické velikosti (tak se např. čistí voda pro přípravu léčiv). Na to je však už potřeba specializované vybavení, jež je všehno jen ne levné, takže na to raději zapomeňte.

jk2021

Filtrování přepáleného oleje je nesmyl, běžně používané filtry odstraní jen mechanické nečistoty - při vysokých teplotách, kdy se olej přepaluje, se mění jeho chemické složení/vznikají v něm zdraví škodlivé látky. Takovéto chemické znečištění by teoreticky možná šlo odstranit pomocí reverzní osmózy, tedy za použití speciální filtrační membrány, která propustí jen molekuly o určité specifické velikosti (tak se např. čistí voda pro přípravu léčiv). Na to je však už potřeba specializované vybavení, jež je všehno jen ne levné, takže na to raději zapomeňte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]