Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okapový žlab na zahradní boudu

Od: den odpovědí: 3 změna:

Mám jen omezené zkušenosti s okapovovými systémy, proto potřebuji poradit.

Máme boudu na zahradě, asi 50 let stará. Střecha má 15m2.

Stávající okapový žlab 75mm je složený ze dvou různých žlabů, celková délka 5m. Asi 2m část museli někdy v minulosti z nějakého důvodu vyměnit.

Potřebuji teď připojit ke kotlíku svod do 1000l nádrže.

Uvažuji, že bych koupil nový žlab i se svodem, aby to byl jeden stejný materiál. Tady prosím o radu co koupit, jestli klasický pozink nebo by stačil i ten plast. Případně značka. Prostě co je dobrá koupě. Co ano a co ne.

Nebo jestli nechat současný žlab. Je oprýskaný ale stále funguje. Není rezavý.

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli měnit, či nechat původní, to si musíš vyjasnit sám. Pokud je žlábek dobrej, asi bych jen upravil svod a vyřízeno.

vili
hodnocení

0x
Jestli je to rovné, asi bych koupil nový žlab, 2 čela, kotlík svodový a svod. Podle potřeby 2 kolena. Pokud část roku plníte nádrž a část ne, a nechcete s tím moc manipulovat, koupíte ještě svod s výklopnou odbočkou. Háky nejspíš budou v pohodě, takže bych je nechal.
Cena podle zvoleného materiálu. S pozinkem se dostanete s cenou kolem půldruhé tisícovky, s odbočkou to bude cca o 7 stovek víc. Ten je ale potřeba za rok či dva natřít.
Hodně lidí dává poplastované okapy, mně se to nelíbilo. Protože ale mám okapy vysoko a nechtěl jsem už s nimi pak nic dělat, tak jsem šel do titanzinku. Tím pádem můžu zhodnotit jen systém rheinzink a zambeli. Jsou podobné, mají snad pořád stejně tlustý plech v rámci totožných položek a liší se jen drobnými detaily. Rheinzink má koleno v trochu jiném úhlu například. Takže jde o to, co seženete levněji. Mám na domě rheinzink, na pergole jsem sehnal za poloviční cenu konkurenci, a osobně se mi tedy líbí víc zambeli. Jak poplastované , tak tizn okapy jsou celkem bezúdržbové, ale samozřejmě dražší a občas jsou v mnoha prodejnách těžko k sehnání.
Na plast bych se vykašlal, nějak mu nevěřím.
Nové okapy bych si vybral já, protože ty staré by se mi nechtělo zbavovat starého nátěru, čistit a natírat. Pokud ale máte okap v pořádku, nejste líný jako já, a primárně upřednostňujete cenu, tak barva vyjde levněji.
Pokud by se jednalo jen o prásknutí kg trubky nebo jiné podobné na stávající svod, tak samozřejmě z vizuální stránky je to na vašem rozhodnutí, z praktického hlediska je to úplně jedno.

hodnocení

0x

Zaměřil bych se spíš na to, co nejbližší stavebniny dají. Přeci to je jen bouda a ještě 50 let stará. Kupte to tak,aby jste to dokázal sám instalovat včetně háků. Tedy bez složitého pájení nebo lepení. Pokud je to nad vaše síly, volejte klempíře nebo hodinového manžela.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]