Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli jde požádat o vrácení darované nemovitosti.
Asi před 12 roky jsem přepsala nemovitost na dceru. Myslela jsem si,že se
dcera bude o nemovitost starat a pomáhat mi,protože mám plný invalidní
důchod .Bohužel nic z toho se nekoná.Dcera se nezajímá, nepomáhá, vše si
musím vyřizovat sama.Když je nějaká oprava na domě, nemá zájem, to vůbec
řešit.Navíc se dcera zadlužila tak,že nemovitost je zastavená u banky a já jsem se tak musela vzdát i věcného břemene, které jsem tady měla,aby vůbec dluh byla schopna,splácet.
O byt se starám,udržuju ho a zajímalo by mne, jestli je nějaký zákon, který uvádí povinnosti dcery - majitelky ohledně přispívání na větší opravy.
Proto bych se ráda zeptala,jestli je vůbec nějaká možnost ohledně vrácení
nemovitosti a za jakých podmínek.
O nemovitost se musí starat vlastník, t.j. dcera. Možnost vrácení daru je ošetřena v občanském zákoníku. U vás by mohlo přicházet v úvahu odvolání daru pro nevděk § 2072 - 2075. Je na to lhůta jeden rok. Řešte to raději s právníkem. Je to mimořádně vážná situace, ktzerá vás v případě nesplácení může stát bydlení.
Zajímalo by mě, jak takové odvolání probíhá, a jak to realizujete v případě, že obdarovaný mezitím nemovitost prodá dále pokud nemovitost prodá ještě před doručením výzvy k vrácení, tak opět smůla.
A také je otázka, jestli darovací smlouva byla před před 1. 1. 2014 nebo po?
Dávám body za dobrou odpověď. Vrátit dar teoreticky lze, ale musí to schválit soud a bez advokáta je úspěch nereálný.
Nejvíce hodnocena odpověď? @orion @hlada
Paní tvrdí, že darovala před 12 lety, tehdy ještě neplatil nový občanský zákoník, jede se podle starého - A co je ve starém občanském zákoníku o nevděku? Nevím, raději si to ale zjistěte
Nemovitost drží banka. Až rodinka zaplatí dluhy, co si nabrali, tak ať se dohodnou co a jak. Pravdivá slova nebývají příjemná. Uznat chybu, ve vychove, v odpovedi, to chce koule.
lama:
Podle mě nezáleží na tom, kdy nemovitost darovala, ale kdy nastala zmíněná situace. Je pravda, že nemovitost je zastavena, nicméně pokud si to dobře pamatuju, tak pokud nelze dar vrátit, např. ho obdarovaný prodal, musí dárci vyplatit jeho cenu. Každopádně 12 let je tak dlouhá doba, že pravděpodobnost vrácení daru už asi není velká, to musí posoudit právník.
Ono to tak vypadá, že maminka (rentierka) sonduje, jak podě... zajištěné věřitele.
taky mi uniká, proč matka daruje být dceři, když nemá kde jinde bydlet? Proč to přepsala na dceru? Jednoduše -- protože od počátku věděla, že dcera chce nabrat na zástavu půjčky a si neuměla spočítat, jak to končí, jiný smysl to přeci nedává..
A jelikož jsi dcerka chtěla nabrat ještě další půjčky a nebo udělat konsolidaci jinde, tak bylo potřeba zvýšit hodnotu, tedy břemeno shodit...
...od počátku maminka chtěla podporovat dcerku, tak si musela být vědoma, že dcerka jí asi nebude platit naslibovaný kdovíco... , Prostě vyinkasovala užila si a po mě potopa... Tak to to je vždycky když přehnaně podporujete své děti.
---
Viz paní kijonková, vyrostla víceméně skromně - Řečeno eufemisticky - a právě proto a nebo díky tomu, později vydělala miliardy na zásilkovně
V poslední době mám dojem, že z poradte.cz se stává žumpa. Tolik blábolů od všelijakých mentálních atletů jsem tu snad ještě neviděl.
Požádat samozřejmě jde. Teda schopnost psaní, předpokládám že ani mluvení vám odňata nebyla.
Vymáhat nejde (nemáte právní nárok, je to na dobrovolnosti dotyčného, jestli vám taky něco daruje, stejně jako to bylo u vás), myslet znamená houbeles vědět. Jak jsme si vychovala, takovou ji máte.
prostudovat můžete zde: aksmarda.cz/...
" O byt se starám,udržuju ho a zajímalo by mne, jestli je nějaký zákon, který uvádí povinnosti dcery - majitelky ohledně přispívání na větší opravy."
Ano, že zákona větší opravy provádí výhradně vlastník, tedy vaše dcera. Vy pokud tam bydlíte, tak řekněme že jste v roli uživatel, což je obdoba nájemce, což zahrnuje drobné opravy a běžnou údržbu
= nařízení vlády 308/2015 Sb.
pokud hradíte větší opravy a nejste (spolu)vlastník, Tak pokud jste ty opravy provedla na pokyn nebo se souhlasem vlastníka, tedy vaši dcery, máte právo požadovat vyrovnání. Podle všeho ale vaše dcera smrdí korunou, a nemá žádný majetek než tu vaši nemovitost. Takže jediná možnost za předpokladu, že ten písemný souhlas máte,..., No ani to psát nebudu, protože by určitě žádný písemný souhlas ani pokynů vaší dcery nemáte a jen jste svévolně hradila opravy a zhodnocení nemovitosti, je to tak?
takovém případě, no, jak to říct slušně, zákon patří pouze bdělým, Klasická římská zásada.
každopádně, vyjádřete se, jak jste tu dceru vychovala? zatím asi se chovat tak, lehce na byl, lehce pozbyl. to jsme přece musela vědět, že dcera asi nebude příliš... proč jste jí to tedy dala?!
marrtin - Souhlasím s Vámi, - nicméně "detralex" má bohužel pravdu. Jen se mohl vyjádřit trochu ohleduplněji.
Dobrý den.
Těžká věc. Pokud je nyní majitelkou dcera, tak se také o opravy a náklady musí postarat. Nepříjemné, vzdání se věcného břemene. Proč dávat něco za svého života? Teď je třeba oslovit právníka a řešit to. Poradí. Nebude to lehké. Psychicky asi velice náročné. Určitě bych to řešila, abyste nepřišla o bydlení.
Držím palce. Zdravím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.