Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký podklad po zámkovou dlažbu?

Od: oplsoft* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jak udělat podklad pod zámkovou dlažbu. Většina zdrojů, které jsem našel, hovoří o podkladu z drceného kameniva, konkrétně o 40cm zhutněného podkladu a 3-5cm vrstvy jemneho kameniva pro kladení - osobní vůz, v případě chodníků 15cm. Mám hodně jílovitý podklad, který s dalším odebíráním zeminy přechází v jílovito-písčitý až písčitý povrch. Je možné provést podklad v kombinaci například 10-15cm kameniva a porvch beton 10cm s kari sítěmi? Toto bych realizoval okamžitě a na podzim resp. na jaře příštího roku bych na povrch betonu nasypal 3-5cm jemneho kameniva a položil zámkovou dlažbu 6cm. Pokud ano, je nutne delat dilatacni spary? Stavbu budu provádět vlastními silami, proto prosím uveďtě i případný poměr betonu.

Děkuji za odpovědi.

doplněno 07.06.10 08:02:

Je vhodné použít pod kamenivo nějakou textílii?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

frabos
hodnocení

0x

Beton bych do této záležitosti vůbec netahal. Osobně bych to řešil stylem: Kde příjde zámkova, vyhloubit zhruba 35 cm po celé ploše, vysypat tam 20 cm štěrku frakce 4mm zhutnit žábou , vysypat dalších 5 cm buď stejné nebo frakce 2mm ale osobně bych použil stejnou, a zhutnit žábou. Tímto vám vznikne 25cm krásně zhutněného podkladu, u kterého byste již dále neměl nic řešit. Dále povrch vysypat pískem (zhruba 5cm) jako zarovnávací podklad a zároveň vám písek bude sloužit jako polštář pro položení dlažby. Písek se stahuje latí do váhy, pokud potřebujete vytvořit sklon, dobře se Vám bude dělat za použití písku.

oplsoft*
hodnocení

Pochopil jsem to takhle viz. vložený obrázek. Celkem včetně zámkové dlažby 36cm. Písek stačí kopaný? Musím přiznat, že jsem takové provedení podkladu (s pískem) nikde neviděl. A provedení podkladu pod chodníky? Děkuji.

Jaký podklad po zámkovou dlažbu?
xpj*

Já to budu dělat podle tohoto návodu.

www.dcpraha.cz/pr/...

rafael*

Já jsem doma pod zámkovou dlažbu nasypal vrstvu 40 cm menších kamenů ( rozměry cca 4x3 cm), na to 5 cm vrstvu šotoliny a na to dlažbu. A mezi dlažbu jemný štěrk. A nemám s tím dosud ( 5 let staré) žádné problémy.

frabos

Postup, který jsem vypsal nahoře, tak je pro chodník, pro místa, po kterých budou jezdit auta, bych zvolil vysypání podkladu větší frakcí, mocnosti zhruba 20cm a zhutnit žábou, posléze vysypání jemnější frakce 15cm a zhutnit žábou a potom vytvořit lože pro pokládku zámkovky zhruba 3-5 cm) tvořené buď již zmíněným pískem, anebo jemnou frakcí kameniva. Samozřejmě nezapomeňte na obrubníky. Pískem pak vysypat spáry mezi zámkovkou. Všeobecně platí: více zhutněného štěrku v podkladu (myslím tím mocnost), tím menší šance vlnění a propadů a další doporučení: hutnit spíše po malých vrstvách a ne nasypat tam 40 cm kameniva a doufat, že se to nějak zhutní... Jinak ohledně písku: doporučil bych rozhodně čistý písek bez nějakých hlinitých nebo jiných příměsí, aby tráva a jiný plevel neměl tendenci růst ve spárách zámkovky...

ar*

Oplsofte podle tvého nákresu to tak klidně můžeš udělat jen místo písku šotolinu. Ta šotolna je trvanlivější podklad pod dlažbu , písek se vyplavý od deště.

oplsoft*
hodnocení

Ještě jsem se díval na nějaké webové stránky a tam pro nižší vrstvy doporučují spíše velkou frakci. Každopádně při provedení bez betonování, které mi mělo ušetřit výšku výkopu a tedy nabídnout lepší podklad - méně jílovitý, se dostanu na hodně jílovitou půdu, není vhodnější spodní vrstvu ještě rozdělit na lože z jemného kameniva- 10 cm, použít textílii a potom dát dalších 10 cm už té hrubé frakce? celková konstrukce je téměř vždy stejná , vrstva 0 - cca 20cm, vrstva 1 - 10-20cm, vrstva 2 - lože cca 5cm, vrstva 3 - zámková. Jen se různě odlišují frakce.

frabos

Jen se zeptám: na co má být ta textilie?

oplsoft*
hodnocení

Podívejte se prosím na fastrade.cz/...

frabos

No tady ty folie nejsou vůbec nutností, dokonce neznám nikoho kdo by je používal, ale hádám, že ta fólie přijde pod lože, na to bych se zeptal při nákupu, popřípadě je možné že na fólii bude návod k použití. Ale jak říkám, neznám nikoho kdo by ji na zahrádce na příjezdové cestě měl...

frabos

A ano, jako základ volit větší frakci ale mělo by stačit 4mm

oplsoft*
hodnocení

Čili jsme se dostali někam přibližně sem (viz obrazek - vynecháme-li horní vrstvu 100mm a bereme-li dlažbu síly 60mm). je možné ověřit frakce kameniva a síly vrstev? uvěďte prosím frakce na základě kterých provedu objednání.

Děkuji

Jaký podklad po zámkovou dlažbu? #2
frabos

Osobně bych to viděl takto, mělo by to být ok, hlavně všechno pořádně hutnit žábou (vibrační deska) řekněme po 15-ti cm. Čím větší zhutnění, tím menší sedání

Jaký podklad po zámkovou dlažbu? #3
oplsoft*
07.06.10 11:50
hodnocení

Děkuji

frabos

Ještě počítejte s tím, že když budete hutnit, nějaký ten centimetr to půjde dolů, proto přiobědnat trošku více ne zase moc :) , když zbyde, využije se jinde...

frabos

Ještě jsem se nezeptal, bude ta příjezdová cesta nějak vytížená (stylem, denně přes pokládku projede 60 aut, nebo nějaké těžké dodávky s nákladem apod.), protože pak by bylo potřeba asi zmohutnit základovou vrstvu, aby nedocházelo k prosedání...

oplsoft*
hodnocení

Ne, bude sloužit pouze pro parkování vozidla vedle domu resp. pro příjezd z hlavní cesty na můj pozemek.

frabos

V tom případě by měly, dodržení mocnosti vrstev (ještě pro úplnost dodávám, že mocnosti vrstev na obrázku, jsou již po zhutnění ne před) a správné a hlavně důkladné! zhutnění být dostačující faktory k tomu, aby cesta dobře sloužila Vašim účelům...

oplsoft*
hodnocení

Ještě poslední věc, hutnění vrstev provádět pouze žabou nebo je možné použít i žehličku?

frabos

Ono to zpravidla bývá jedno, ale žehlička (vibrační deska) má širší záběr- je vhodná pro Váš účel...

frabos

Jsem blbec, 4cm... oprava, omlouvám se

frabos

toto nepatří k obrázku

hodnocení

0x

oplsofte,

Dostanete spostu rad, musíte si lae vybrat čemu věřit. třeba 20 cm štěrku 4mm. to se nedoplatíte

musíte udělat pevný podklad, podel toho co tam bude jezdit.

mnohokrát jsem popsal svůj postup a můžete se přijet podívat, zadli se dělají koleje dolíky a podobně.

Jezdím i VZV a převážím na tom několik tun.

cukrar.rajce.idnes.cz/...

doplněno 07.06.10 14:38:

opraveno na 4cm,

ale stejně, vše je o počítání...

doplněno 07.06.10 15:48: bylo napsáno, "vysypat tam 20 cm štěrku frakce 4mm zhutnit žábou"
na to jsem raagoval, a pak doplnil, že bylo opraveno...
frabos

20 cm 4mm štěrku tady taky nikdo nenavrhoval. Pokud jste měl již dobře, opakuji dobře sedlý podklad, není nutností tam dávat tolik štěrku, to chápu, ale tady se bavíme všeobecně, proto jsem se snažil pánovi pomoct tak, aby plocha vydržela mnoho mnoho let bez nějaké známky sedání...

frabos

Celé jsem to přehodnotil a nakreslil obrázek, ten je míněn jako koncová úprava

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]