Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Perlinka

Od: ingrid odpovědí: 29 změna:
Dobrý den, zedník mě zaúkoloval ať koupím perlinkou, na omítky v bytě (nové na staré). Koupila jsem v Deku 55 m 160 g. Jo a tam ani nebyla, teda aspoň mi ji nenabídli. A teď čtu, že je to na venkovní fasády , a že bych měla mít 140 g. Je to velký problém? Zeptala bych se toho zedníka, ale ten nějak nereaguje , takže ať to vím,než seženu dalšího... Děkuji.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Kúpili ste kvalitnejšiu,takže sa nič vlastne nestalo.

krtek6
hodnocení

5x

Větší problém než gramáž perlinky je ten, že jste věřila zedníkovi, že vůbec nějaká perlinka je potřeba...

hodnocení

3x
Neni to problem. Jen jestli je to opravdu nutne davat do interieru perlinku celoplosne.

hodnocení

3x

Koupil jste lepší, nic se neděje, zedník bude spokojen.

Ale jiný zedník by to udělal jinak, i bez perlinky.

hodnocení

0x

Pokud jste se dostala až do této situace, kdy zedník nereaguje, tak nic nekupujte a nechte to na zedníkovi,ať si koupí, co je třeba. On dává záruku za provedení. Je to největší chyba a neprofesionální jednání řemeslníka.On tím dává najevo, že mu na tom tak nezáleží a když přijde do tuhého, vymluví se právě na tu perlinku, kterou jste koupila. Častá chyba je nanesení štuku na zbytky maleb přes perlinku. Celkově na zbytcích maleb nic nedrží a vše se pak tváří jako potěmkinova vesnice. Novou vrstvu štuku pak stačí proříznout dvakrát nožem o zatažením za perlinku pak všechny vrstvy strháváte zpět bez vynaložení většího úsilí. Ať se raději zedník zaměří pořádně na přípravu podkladu pro nanášení než nakupováním perlinky.

ingrid
hodnocení

Chlapi, všem vám moc děkuji za odpovědi. Jako laik si myslím, že perlinka třeba je. Je to starý barák,kdysi po povodních , omítka je úplně písková ,drolí se. Když někde vrtnem, tak odpadávají kusy..Řekl mi ať to oskrabu ze všech maleb a naoenetruji, už je to týden tak nevím jestli to nemám znovu napeneteovat. Ono by to chtelo až na cihlu,což na hodně místech je, ale na to nemám už čas, nechci úplně takový bordel, stačilo mi když jsem museli vybourat futra, proto je to teď taková kalamita...Je to obecní byt, takže nechci investovat až tak moc. Už jen ty dveře s oblozkami vyšly na 70.tis.A všechno vzniklo jen tím,že jsem chtěla novou kuchyň, potom že podlaha se musí dávat pod futra a už to šlo...Teď tady žijeme v rozkopaném a chodí se dívat zedníci, kteří postupně odcházejí...Naštěstí jsem sehnala dalšího.Coz je teda nadlidský výkon . Ještě jednou díky

Myslete si co chcete,ale perlinka není vůbec třeba na to na co ji ten zedník chce! osobně bych ji vůbec nepoužil!Pokud se opravují omítky pak je NUTNOST vše nesoudržné odstranit-pokud se toto neudělá je perlinka na nic! Přesně jak píše p. Mareš! Ale je to jen Váš boj, jinak investovat tolik do opravy co není moje je s prominutím blbost. Když je to Obecní tak ať se stará obec! Zítra Vám obec vypoví smlouvu a nebudete mít ani peníze, ani bydlení a to se fakt vyplatí, nebo snad peníze investovala obec (majitel bytu)?!

Ingrid,

omítka je úplně písková ,drolí se****ale perlinka to nespravý.

nemám znovu napenetrovat****zbytečná práce, není třeba.

Je to obecní byt, takže nechci investovat až tak moc****ale to právě tou perlinkou a lepidlem prodražíte, ale respektuji Vaše rozhodnutí.

.

Kdybych vedel, ze zde bude zase takove tema, tak v patek nafotim restauraci, ktera je 3 roky po rekonstrukci a jak ta omitka je rozpraskana, tak to je k pláči. Pochybuju, ze nejaky zednik se bude chtit zaobirat s takovou slataninou bez perlinky a jeste za to rucit... To by byl sam proti sobe a navic zbytecne vynalozena prace.
krtek6

@honzas1: zedník, co chce všechno řešit perlinkou a lepidlem je amatér a ne odborník...a za tím si stojím a nikdo mě nepřesvědčí o opaku...takové chytráky posílám vždycky hledat blázny, kteřím jim to žerou

Ale vsak to je v poradku. Pokud se odbornik zaruci, ze to za rok dva nebude rozpraskane, tak bych v tom nevidel problem. Jen takoveho sehnat...

Takových "odborníků" , kteří se zaručí za svoji fušerskou práci je bezpočet. Těžké je , dohnat je k odpovědnosti, když to vše začne opadávat. Ono je to tak vše na hraně.Sotva to drží. Ale opět v tom nedrží hmoždinky, drážky pro elektriku např. v nadpraží musíte dělat tak opatrně, že máte obavy, že celá vrstva se starou omítkou padne dolů. To pak ani elektrikář nedá záruku na svou práci, jen upozorní na špatné provedení oprav omítky. Takto jsem to zrovna předminulý týden musel konstatovat v jednom starém domku , jehož původ sahá až do r.1848. Nahoře je pak ta zkušenost s odtržením perlinky po souběžném proříznutí a jemným zatáhnutím za perlinku se oddělí vrstva až k neodstraněné malbě.

A jak uvádíte,dům je po povodních. Omítka měla jít dolů už tehdy.

krtek6

@honzas1: tady nejde o to, že to bude nebo nebude rozpraskané...to je právě reakce amatéra...ono to nepopraská...proč by taky mělo když je to vyztužený perlinkou, která tomu má zabránit...praskat to nebude nikdy...ale když si do takové stěny, potažené perlinkou s lepidlem budeš chtít navrtat obyčejnou hmoždinku na cokoliv od obrázku, zrcadla atd...tak budeš uplně ve stejné pr*eli jako kdyby tam tam perlinka s lepidlem nebyla...prostě to navrtáš a vydrolí se ti to a neuděláš s tím nic dokud to nesoudržné místo nezpevníš něčím co tu hmoždinku udrží...a to je celej problém perlinkářů...řeší povrch a neřeší jádro...a to je oč tu furt běží...

@ingjirimares: přesně tak...to je co tu píšu

To je hrozna blbost. U takovych starych omitek to je cele jedno velke blato, jak pani pise, ze je droliva. To by to pak musela komplet osekat a nahodit znovu a ne to nejak zaprasit jadrovkou. Ta tvrdost bude vsude stejna a pokud opravim odskocenou omitku lokalne, tak to na pevnosti celkove nic nemeni.. nebo ze by si zaznacila ty opravene mista a vrtala jen do nich?
U takovych starych omitek to je cele jedno velke blato, jak pani pise, ze je droliva. To by to pak musela komplet osekat a nahodit znovu a ne to nejak zaprasit jadrovkouPřesně tak, dle stavu na fotu a dle popisu tazatelky je to na celkovou rekonstrukci omítek a nikoliv na "opravu" perlinkou s lepidlem! Žel neznalí to vyžadují a firmy jim vyhoví ze dvou důvodů-je to rychlejší a taky dražší=dřív mohou poslat lidi na jinou akci a mají vyšší zisky. A mladší zedníci -pokud jsou- neumí pak házet omítky a tak raději "perlinkují".
re4zon
Jo, je to drazsi. Tak urcite. Kdyz jsem takhle opravoval jednu mistnost na chate a spocital si, kolik by me stalo osekani + nahozeni a kolik lehke oskrabani a natazeni do lepidla s perlinkou, hadejte, co jsem zvolil. Je to v lepidle, bylo to pri zapocitani veskerych nakladu vcetne meho casu presne TRIKRAT LEVNEJSI, nejmin dvakrat rychlejsi, bez cekani na vyzrani omitky, o nesrovnatelne mensim bordelu nemluve. A aby se mi to vratilo v tom, ze mi bude lip drzet hmozdinka, musel bych jich v te jedne mistnosti zatlouct tak 200. Az jich tam tolik bude, dam vam za pravdu.
Presne tak. A hlavně ten vysledek je uplne stejny. Ja mam taky drolive vsechno. Trefis sparu mezi cihlama a koncis. Ja uz to vzdal. Vytahnu sadru a ok. Vzhled sten je po peti letech porad stejny. Ale souhlasim, ze nejlepsi by bylo to nahazet znova. Ale jak uz bylo receno. Bude to 3x drazsi a z gauce to pani nepozna. Maximalne nahazet to co je hodne krivem tez jsem nektere zdi hazel komplet... Zustaly i mista, kde je umitka odskocena od cihly a taky zadny problem. Zadne praskliny, nic se nehrouti. Jo pokud je nekdo prase a natahne to na malbu tak to je jina. Hlavne nejdulezitejsi je posouzeni na miste, tco staci lepidlem, co jadrovkou a co osekat na cihlu...

ingrid
hodnocení

Bydlím tady 20 let, a protože vím, že nikdy mít byt v osobním vlastnictví nebudu, a chtěla bych tu dožít, tak bych to chtěla mít pěkné. Teď je to děs,viz foto, protože video se nevlezlo. Já to kdysi chodbu a wc celoplošně ostropnicovala, protože to jsem zvládla a neměla peníze. Teď je mám, sundala jsem stropnice, to lepidlo, oskrabala a napenetrovala, byla to dřina...Zedník mi řekl co má koupit a neměla jsem důvod mu nevěřit , protože všichni co to viděli utekli a tenhle jediný řekl, že to udělá . No vycouval i on. V úterý přijde další...
Perlinka
Perlinka #2
Perlinka #3
krtek6

hlavně nebrat žádného perlinkáře... jak já s oblibou a na tomto fóru asi po milion šesté říkám...opravovat takové stěny perlinkou a lepidlem a je jako vzít kladivo...rozmlátit jím hrnek a pak ho slepit izolačkou...výsledek bude totožný...z venku pěkný, ale jinak nepoužitelné a neopravené...

co nedrží, oklepat na cihlu nebo na soudržný poklad a pak opravit jádrovou omítkou a pak přeštukovat nebo přejet sádrovým tmelem...ideální kombinace je výrobek PROFI MK1 což je jádrová omítka a štuk v jednom...a jde to nanášet v milimetrech i cm...nepraská...ale jak někdo začne mluvit o perlinkce s lepidlem...tak s ním vyrazit dveře;)

krtek6

btw..na zemi vidím pytle od cemixu 2210...to je lepidlo na fasádu...

ingrid
hodnocení

Děkuji, myslím že sjem teď ještě ve věští depresi. Takže materiál mám taky na houby...no já řekla v Deku lepidlo na perlinku , neptala se mě, naťukala to do počítače a pak mi to přivezli do auta. Už jsem psala ,jestli to můžu vyměnit ,ale je to už 10 dní, tak asi těžko...Nejhorší je, že vám teda věřím, že dobrý zedník nebude chtít perlinku, ale problém je ten, že já už jsem v situaci, kdy nemůžu říct, ne já vás nechci,já totiž chci koholiv kdo je ochotný to udělat... Třeba ten zítřejší řekne to co vy,A já teda zkusím i říct to co jste napsal, budu dělat chytrou , uvidím. Ale chci se teda ještě zeptat.Ty vybourané futra- je lepší upravit stavební otvory ytongem nebo prknya hodit? Na to taky každý říká něco jiného. A z toho cemixu mám koupené i pytle jemného štuku. Kdybych koupila to co jste psal tu jádrovou omítku, tak ten štuk už taky nepoužijí? Děkuji za odpoved
krtek6

informace co tu píšu taky po milionté...

cihelné (červené) zdivo se omítá jádrovou omítkou a štukem (sádrou) ...ytong, porfix se perlinkuje a stěrkuje lepidlem...

přechod mezi jednotlivými materiály cihla x ytong se přetáhne kouskem perlinky s lepidlem na eliminaci praskání..

jinak je lepidlo s perlinkou pak už jen na fasádu

Pokud chcete jen vybourané ostění a nadpraží po vybourání zárubní začistit, tak právě nejlépe jádrovou omítkou.Nevím, proč do toho mícháte porobetonové tvárnice? Chcete otvor zmenšit? Tak použijte příčkovky a to cihelné, žádný porobeton. Zásadně doplňovat stejným materiálem a nekombinovat! Pak se té perlinky nezbavíte.

ingrid
hodnocení

Ten co bude dělat dveře řekl vybourat futra a dál míry, které po nás bude v každém otvoru chtít , třeba 203- 89- 10 cm. No a vybouráním jsou vsude ty otvory samozřejmě větší A ytong byl na seznamu co mi dal zedník .
O kolik jsou díry větší, jaký tam budou dveře?

ingrid
hodnocení

Různě. Někde je zapotřebí přizdít 5 cm, někde 13 cm. To je šíře, ale vÿška je teď třeba 212.cm Dveře a obložky jsou z fa Solodoor a typ dub Halifax s nějakou vložkou lepší než voština, nepamatuji se.Je to strany barák, tohle jsme měli třeba v prahu v obýváku , viz foto .
Perlinka #4

Nežli přizdívat 13 cm, co třeba dát o 10 cm širší dveře, pokud se tedy vejdou.

krtek6

tak pokud už tam taková fuga na dveře je, tak se dá předpokládat, že tam takové nějaké byly...a ano..13cm je dost velký otvor na dozdění... ale pokud by to přesto chtěli zmenšit...tak stačí zarovnat ostění dveří do nejbližší roviny a pak ty zbylé centimetry na šířku otvoru odebírat dřevěnýma fošnama/SDK profilama šroubovanýma do ostění...

ongrid
hodnocení

Na fotce je kuchyň, to budou slepá futra 80 cm, komora, WC a koupelna 60 cm. Ložnice 90, obývák 90 a pokoj 80. Takže dveře bych jinak nechtěla. Akorát třeba v té kuchyni je to už vybouráne do prostoru , kde má být část linky. Bylo to vypočítané od starých futer komory až po staré futra kuchyně. A pak se to vybouralo a ten orsote na linku chybí. Takže to musí udělat šikovně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]