Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor na komín z plynového ohřívače

Od: nokk odpovědí: 6 změna:
Dobrý den. Přestěhoval jsem se do nového bytu, který je podkrovní tzn. vyklápěcí okna. V koupelně mám plynový kotel na ohřev bojleru a radiátorů v bytě. Z plynového kotle je vyvedeno potrubí do komína. Zajímalo by mě, zdali bych si na toto potrubí mohl instalovat ventilátor na odsávání v koupelně nebo zdali bych musel vést ventilátor jinou šachtou. Viz foto. Děkuji za odpověd.
Ventilátor na komín z plynového ohřívače

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Na potrubi odkoureni z kotle nic nedavejte. Tim odchazi jen spaliny z kotle. Ventilator z koupelny musi mit svuj samostatny pruduch. A to jeste za predpokladu, ze plynovy spotrebic ma koaxialni potrubi. Tj. Prisava vzduch pro spalovani z vnejsku mistnosti. Podle fotky to neni poznat.
kenav

Dost blbý mít v koupelně kotel ,řádně větrat namontovat detektor oxidu.

hodnocení

4x

Podle plastové roury máte kondenzační kotel s přisáváním vzduchu zvenku. Ale ani v takovém případě nelze do takového potrubí zavádět nic jiného, než spaliny z kotle. To potrubí musí být neprodyšně utěsněné, jinak Vám ventilátor kotle nažene pod tlakem spaliny přes větrací ventilátor do koupelny.

doplněno 30.03.24 08:19:

bery - "...by snad nemohlo ničemu prakticky vadit".

A proč myslíte, že má ten kotel nasávání zvenku? Aby naodsával vzduch z místnosti. Takže když do nasávacího potrubí udělaáte díru, celý systém ztratí smysl.

Cokoli na odkoureni pripojovat je samozřejmě úplně mimo, ale jen čistě technicky a teoreticky, napojit to do vnějšího (sacího) potrubí toho koaxialniho vedení by snad nemohlo ničemu prakticky vadit. Napadla mě taková myšlenka už driv v souvislosti s digestoří, ale tam to nepřipadá v úvahu, protože tím, co digestoř nasává od sporáku, by se za chvíli úplně zasral kotel - vím, jak vypadal předchozí (atmo) kotel v kuchyni, kde před jeho výměnou za kondenz vůbec nebyla digestoř, protože všechno odcházelo právě přes kotel.
Ano, kotel saje zvenku, aby nesal zevnitř, to smysl dává. Kromě bezpečnostního hlediska(je to uzavřený) to zvyšuje účinnost předáváním odpadniho tepla ze spalin do nasávaného vzduchu při průchodu koaxiálním potrubím, navíc do domu neproudi chladný vzduch zvenku (a je tam pak vlhko). Ale ventilátor odsavajici zevnitř ten vzduch vezme odkud? Přece ho nevycaruje, musí se do domu dostat zvenku tak jako tak. Nepsal jsem udelat do potrubí díru, ale dát ventilátor, samozřejmě s žaluzií, nebo aspoň dobrou klapkou (při umístění svisle do toho revizního kusu u stropu by klapku spolehlivě zavirala gravitace). Takhle by vypnutý ventilator neměl na nic vliv, zapnutý by otevřel klapku a foukal ven vnější sací rourou komína. Při současném chodu kotle by mu s tím pomáhal ventilátor v kotli a kotel by byl rád za sání teplého vzduchu z mistnosti místo chladného zvenku. To je celá moje teorie, ale je jasný, že být to tak nesmí ( já pro sebe bych to tak klidně udělal).

krtek6
hodnocení

0x

ne, nemohl

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]