Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam se starou omítkou

Od: brumlik* odpovědí: 6 změna:

Budeme na chalupě osekávat starou omítku v místrostech. Jak zlikvidovat tento vznikající odpad? Kromě sběrného dvora či kontejneru?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raadek*
hodnocení

2x
Drive se vapenne nebo vapenocementove omitky drtily a s pridanim cementu opet vyuzily. Ja jsem omlacenou omitkou vyrovnal nerovnosti na zahrade a pokryl hlinou. Nemyslim si, ze to je nebezpecny odpad. R.

lidka*
hodnocení

2x

Stejně jak píše Radek, tak i já jsem při rekonstrukci domku starou omítku použila na zahradě. Měla jsem zahradu hodně ve svahu a i už nepotřebný kámen. Takže jsme vymysleli dvě opěrné zdi, kterými jsme vyrovnali terén, zasypali z vnitřku zdi stavební suti a pokryli hlínou ze základů opěrky. Poohlédněte se po okolí, jestli by někdo nepotřeboval při stavbě provést nějaké úpravy pozemku. Zkusila bych se zeptat i ve sběrném dvoře, jestli někdo nesháněl stavební suť. Pokud by se ve vašem okolí likvidovaly škody po záplavách, i zde by byla šance starou omítku použít třeba na vyrovnání vyplavených míst - cest apod.

hodnocení

2x

Omítku rozdrtit na drobno, přesít a použít na trávníky - obsahuje vysoký obsah dobře vyzrálého vápna, to udělá trávníku jen dobře, vápníme proti mechu i jako hnojení pro zdravý trávník, dále písek trochu zlehčí zeminu pod trávníkem, vyrovnáte s ním i různé ďolíky. I okolo stromů, které chtějí vápník.

doplněno 07.06.10 13:23:

něco odpověděla sebod, já jen doplním, že trávníku nevadí vápno, ale je mnoho kytiček, které vápno NESNÁŠEJÍ a po vápnění zajdou. Takže pozor!

pro fido Nehašené vápno po nasypání do vody (Pozor, nikdy ne opačně lít vodu do nehašeného vápna) dělá bublinky a zvýší teplotu až vře i voda. Velmi nebezpečné! Hašené vápno se prostě jen rozpustí a je z toho jen různě silně bílá voda na natírání stromů, stěn a pod., hustější směs používáme jako pojivo s pískem jako maltu a k dalšímu využití... Takže opatrně s trochou vápna vyzkoušet...Nehašené vápno přijímá vlhkost ze vzduchu a rozpíná se a dokáže roztrhnout i pytel, vzorku třeba vzít z prostředka, protože z vrchu může být vyhašené po delším čase i ze vzdušné vlhkosti.

fidonet*

Hejkale, na chatce, kterou jsme koupili nám zustal pytel cca 10 l kýbl nějakého vápna. Tedy suchá směs. Netuším zda hašená nebo nehašená, ale asi hašena. Doporučujeě tedy rozsypat na trávníky, záhonky a kytičky? Nebo raděj zlikvidovat pryč?

sebod*

Fidonet, jestli je to hašený vápno, tak použít na zahradu. Nehašené NE. Spalil bys všechno. Ale můžeš ho dávat na kompost.

sebod*

U nás se dá omítka odvést do lesa. Lesáci tam tahali dřevo a na cestách jsou půlmetrové výmoly. Takže se nezlobí, když se tam tohle naveze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]