Ahoj Moje otázka, - na společné střeše budu opravovat 4 společně komíny, a abych nelezl sám na střechu tak mi ze vším pomůže kamarád kterýmu sem za práci slibyl 5 tisíc. Moje otázka je jestli můžu uzavřít s kamarádem smlouvu že mi pomáhal a že dostal zaplaceno když není živnostník prostě nic? Něco jako v tenhle den sem vypomahal na téhle věci tomuhle pánovi tady tímhle a dostal sem za výpomoc 5 tisíc korun. Papír nebude nikde používán nebo něco takového je to jen kvůli jednomu sousedovi který chce na papíře že semnou na střeše bude kromě mě ještě Jenda osoba kvůli nebezpečí pádu. A já chci papír kolik mě to stálo jak zamnou přijde zase soused s učtenkami že koupil do baráku 3 žárovky tak zas vytyhnu papír já že sem na svoje náklady opravil všechny komíny. Prosím pěkně mohu takový papír vystavit a nechat ho to podepsat kamarád chodí do práce není na pracáku a já nevím jestli legálně za peníze u mě může udělat jeden den taky nejsem živnostník. Děkuji za odpověď
Na střechu vůbec nelezte,kamaráda nenajímejte. Pokud se něco stane vám nebo kamarádovi, nikdo vám nic nedá a pokud přežijete, případné léčení si budete hradit sám. Práce na střeše se provádí kvalifikovanou silou, vy jste povinem dodržovat bezpečnostní předpisy seznámit s nima přizvanou osobu. Ale pokud nejste kvalifikovaná síla, nemáte na střeše co pohledávat. Tyto práce si provádějte jen pro vlastní potřebu. Když ze střechy spadnete vy, je jasné, že si za to zodpovídáte sám. Když budete mít pomocníka a ten spadne, budete se zodpovídat vy za něj a pak i objednatel prací. Takže objednatel řeší bezpečnost práce a vy si řešíte peníze? Trochu zašmodrchané.. Zamyslete se trochu jinak.
Nezlobte se na mě, ale myslím si, že za ty peníze najmete renomovanou firmu s razítkem. Co uděláte, když to uděláte blbě a kominíci vám to neuznají? A to ani nemyslím na nehodu.
Podle mě je to nesmysl a sousedovi do toho nic není. Je to jen dohoda mezi vámi a kamarádem. Co mu za pomoc dáte je jen dohoda mezi vámi dvěma. Nic dalšího bych neřešil. A pokud by se někdo třeba ptal, řekl bych že to je práce protislužbou. On pomůže vám, vy jemu. To je vše.
Ahoj - přidám jen info. Kamarád v předchozí práci dělal X let ve firmě která opravuje střechy, takže proto si ho budu volat na tu pomoc. A máme nakoupené veškerý materiál pro bezpečnost, jako jsou postroje, lana, karabiny, žebřík rozhodně to není že by sme chtěli něco odfláknout co se týká zrovna bezpečnosti.dokonce i můj dlouholetý kominik mi řekl že tohle zvládnu sám, ale pomoc se vždy hodí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.