Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlastní topení v bytě?

Od: opp odpovědí: 27 změna:

Dobrý den,

rád bych znal vaše názory a zkušenosti na topení v bytě. Pořídil jsem si byt 3+1, kdy topení a ohřev tody je řešeno společným plynovým kotlem ve sklepě domu pro 3 byty nad sebou.

Historii bytu znám, nejsou s tím momentálně nějaké problémy. Budu celý byt rekonstruovat a uvažuji, zda si neudělat topení vlastní. Z jediného důvodu, abych to měl jen na sebe a nemusel řešit do budoucna třeba neplatiče atp.

Technicky by se asi musel kotel umístit do bytu a udělat nové rozvody.

Přemýšlím ale i nad tím, co bude (možná) v budoucnu. Pokud za 15-20 let bude zakázáno topit plynovým kotlem, tak si do bytu na chodbu TČ vzduch voda asi nedám. Takže by se to pak muselo řešit zase nějak jinak. Pokud společné topení zachovám, nměl by být problém v budoucnu vyměnit ve sklepě opět společný zdroj pro 3 byty ať už bude jakýkoliv.

Byt je družstevní, ptal jsem se jen tak informativně na družstvu a moc se netvářili, agrumentovali tím že za prvé přes prostřední byt vede topení do horního, tedy stejně by mi něco účtovali (minimálně koupelna je tak vytápěná) a dále pak právě argumentovali tou legislativou, že se to vyřeší v budoucnu podle toho co legislativa dovolí.

Já se ale musím rozhodnout teď, protože pokud udělám byt celý nově, nechtěl bych ho pak přepokopávat. Máte někdo zkušenost s podobnou situací? Co byste poradili.

Děkuji.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

No pokiaľ si myslíte,že plyn skončí,tak ostane len elektrina. Čiže kotol alebo priamý ohrev. No ak to bude za asi 20 rokov,tak asi budete niečo určite znova rekonštruovať v byte.

opp
Klasicky elektrokotel mají také zakázat. Pouze čerpadla. Samozřejmě to není jisté :)

opp - Pouze čerpadla? Prozraďte mi, kam umístíte k většímu činžovnímu domu uprostřed města třeba 50 až 100 tepelných čerpadel. *zmateny*

Magdone, to je otázka pro EU:

hodnocení

3x

Dobrý den! Řešení problému narazí pravděpodobně na to, že rozpočítávání nákladů na topení ve výcebytových domech /Zákon, vyhláška/ zohledňuje i prostup tepla z jednoho bytu do druhého. Prakticky polovina nákladů se vypočítává podle velikosti bytu a i hodnoty poměrových měřičů v bytě se korigují při větší odchylce od průměru celého domu. Například vy odjedete na zimu do teplých krajů, vypnete své topení, ostatní vám byt budou temperovat .. a co teď s tím? *zed*

Zaplati istu cast nakladov na spolocne kurenie, aj ked on sam bude mat vsetko vypnute, to priblizne hovori zakon / vyhlaska.
asd1

A tu stejnou část nákladů zaplatí i s vlastním topením *smich*

Takže ekonomicky nesmysl.

opp
Otázka je, zda to tak opravdu je. Myslím že se to dělí nyní na třetiny. A že vypocet spotřeby není v souladu s "vyhlaskou" a že jednotlivé byty mají za to ze když se jeden odpojí, jw pouze za sebe. Musím to ještě zjistit..
sololight

Pane, panečku, myslet znamená houby vědět, pletete si to s teplou vodou, resp. ohřevem TUV. Tam je reálná třetina, i když to může být až polovina dle dohody v domě. U topení je striktně aktuálně 70% a nikdy jinak. Přepočteno na plochu, takže kdyby měl být o výměře 3 m², tak se mu to třeba vyplatí, pokud bude mít stejný byt jako většina ostatních = NEVYPLATÍ.

vyřešeno. A nemusíte studovat legislativu, protože tomu ani jeden z vás nerozumíte. Navíc v družstevním by mu to nepovolily ani kdyby to legislativa finančně nepenalizovala. BD mu totiž nemusí dovolit ani přenechání bytu jinému pod/nájemci, nebo ani vymalovat :)

hodnocení

2x
vlastní kotel plus vložkování komínu vás vyjde na sto táců, tudíž zbytečná investice, když už kotel máte, i když je společný. Taktéž máte společné náklady na servis i kominíka, takže bych to neřešil. Spíš bych se domluvil s ostatními na malé fotovoltaice na střechu, ostrovní na ohřev vody v bojlerech. Okamžité úspory, ohřev vody dělá největší položku spotřeby plynu.
opp
Jojo, já bych do toho šel hnedka. Ale nevím jak sousedé.

Samozřejmě je to o domluvě, případně se domluvit, zda si obsadit část střechy a udělat si to sám. Vlastní kotel úsporu nepřinese, nikdy se nevrátí, vyhozené peníze, ale ohřev vody výrazně ušetří za plyn.

hodnocení

0x
Namontoval bych si klimatizaci. Topite a chladite s jednim zarizenim. Plynovy kotel s vytapeni bych nechal byt. Pro ohrev TUV bych si nachystal instalace vody a elektro. Nahodou v byte komin nemate? Pritapet muzete i krbovkama.
Prave pred tyzdnom som pisal list majitelovi bytu, aby klimu na noc vypinal, boli staznosti na nizkofrekvencne vibracie a hluk.
Klimu vam moze druzstvo zakazat a ak budete klast odpor, stavebny urad vam da pokutu a nariadi demontaz. Proti druzstvu by som nesiel a nechajte si pisomne potvrdit, co mozete namontovat, to ale negarantuje, ze to nebude vadit susedom.
Peter-Vy klimu v byte asi nemate? Nestraste tady stavebnim uradem. Skoro vsude ta klima jde namontovat. Mate i klimu bez vnejsi jednotky…..Reseni se najit da….
@clas: klima bez vonkajsej jednotky = hluk v byte, nutnost mat otvor 100mm pre vyfuk. Samozrejme vela klim je montovanych len tak, vratane mojej, ale ked to raz zacne niekto riesit cez urad, predrazi sa to. Nehovoriac o moznej hlucnosti.
Praveze hluk zadny neni…. sousede.cz/... a ivarcs.cz/...
opp
hodnocení

Ano, v byte je mozne se pripojit na komin aspon teoreticky. jedna "sada" kominu vede obyvakem skoro stredem bytu. Druha sada vede kolem koupelny a chodby.

Teoreticky je tedy možné připojit plynovy kotel na chodbu do jedne sady kominu, připadně pořidit krbove kamna do obyvaku (třeba jen jako rezervu do budoucna). tam je primo klapka do kominu. Stav kominů neznám, některy jsou pouzívány na plyn. Ale teoreticky by měl byt volný. 4 komíny pro 3 byty na jedné straně, předpokládám, že každý má svůj + jeden společný..

Mimochodem na klimu jsem se na družstvu ptal taky. Teoreticky to jde, ale nedoporučují - hučí to, jakmile to běží v noci -> stížnost na družstvto -> družstvo podnět na úřad a teroetická možnost nařízení demontu.

Ale přišlo mi, že družstvo má na vše postoj, hlavně nic neměnit, nic nedělat.. :)

Teplo si ale rozpočítávají nájemníci samotní (ne družstvo), tak nevím jak to dělají..

opp
hodnocení

to: clas

ohledně rozvodů TUV, jak to myslíte? Koupelna se bude dělat nová a bude se napojí na společný rozvod TUV (kde jsou podružné vodoměry) nebo by se musel udělat vlastní bojler. Ale otázka zase stejná. Na elektřinu? a kam ho umístit?

Myslel jsem nachystat zasuvku 230V z rozvadece a vyvod trubek studena a tepla voda, pripadne odpad k pojistnemu ventilu. Umisteni bojleru muze byt na wc, ve skrini, ve spajzu atd. Bojler muze byt i lezaty, zaveseny pod stropem….Venkovni jednotka by treba mohla byt i na strese, vyvody by sly protahnout nepouzivanym kominem.

Ta klima musí mít schválené ekologické chladivo ...

Co se týče sousedům , pokud budete mít barák plný závistivých d...ů jako já ... Tak si nenamontujete nic protože jim bude vadit vše co nemají ...
sololight

Zejména ten hluk z tvé hlučné klimy co?

hodnocení

0x
Svého času jsem o tom taky uvažoval ,ale jde o to ,že pokud je topení společně ať ústřední městské,nebo třeba plynové společné kotelny . Mám za to ,že ten poměr musíte zaplatit i tak jelikož de.ilni zákon nastavili tak ,že platíte i když netopíte ... Tudíž by vás vytápění i ty okolní byty (nevýhoda paneláku...) V neposlední řadě si myslím ,že by vám to ani ti majitele nedovolili ,třeba v případě toho městského topení,jelikož by stejně stupačky museli jít přes váš byt ... A v neposlední řadě cena ...

sololight
hodnocení

0x

Budou ti neco uctovat, konkretne 70% prumerne spotreby na m2 domu (at se odpojis anebo neodpojis a budes brat malo tedy mene nez 70%), tolik legislativa (do lonska bylo minimum 80%). Tak, jak se rozhodnes, solisto?

Ps: je to nesmysl se odpojovat, postav si svuj domecek nebo se prober, jsi ve spoluvlastnictvi v podstate :)

Však říkám ,je to blbost no ... Co naděláte nic ...

sololight
hodnocení

0x

Budou ti neco uctovat, konkretne 70% prumerne spotreby na m2 domu (at se odpojis anebo neodpojis a budes brat malo tedy mene nez 70%), tolik legislativa (do lonska bylo minimum 80%). Tak, jak se rozhodnes, solisto?

Ps: je to nesmysl se odpojovat, postav si svuj domecek nebo se prober, jsi ve spoluvlastnictvi v podstate :)

Pps: druzstevni? Tak to jsi v najmu a tam nemuzes bez souhlasu ani nic rekonstruovat a ani si zavrtat hrebik/vrut na balkone bez souhlasu :)) Odpojeni ti nedovoli. Ptej se pisemne. Ustne to je jako ptat se veprika: Quik qvik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]