Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko,
rád bych se zeptal, jestli má nějaký smysl provozovat matraci o výšce 20 cm na lamelovém roštu bez postele, čistě na zemi.
Mám tuto matraci - spime.cz/... a rád bych ji případně doplnil o tento lamelový rošt - spime.cz/... Děkuji za případné názory.
Rulda
Smysl to má už jen proto, že matrace musí zespoda větrat.
Rámeček roštu to ale u podlahy dokola uzavře, takže aspoň nějaký podložky aby to vytvořilo průduchy.. A rošt nejspíš musí ležet na liště/ víc podpět, tak 5 na těch dvou metrech.. Podepřený jen v rozích se prohne nebo rupne - ty boční lišty moc masivně nevypadaj..
Smysl - no, asi takto - před dávnými lety, těsně před plyšovou revolucí jsme se na střední průmyslové škole v oboru konstrukce nábytku učili, že lůžko má mít horní povrch matrace nejméně 30-35cm od podlahy. To má dva důvody. Jednak z toho dotyčný ležící nemusí vstávat jako ze stanu v kempu, ale hlavně se pod 30cm drží nejchladnější vzduch v místnosti, což zejména v zimních měsících narušuje tepelnou pohodu spánku.
Ale to víte - to je už dávno, od té doby věda značně pokročila, zajísté budou existovat nesčetné bakalářské práce zpochybňující tento zkostnatělý přístup, který nezohledňuje nejnovější trendy společnosti, kdoví jak je to s jeho genderovou vyrovnaností, o uhlíkové neutralitě nemluvě.
Já bych se naopak zeptal, jaký smysl má a jaký důvod je, provozovat takovýto rošt a matraci přímo na zemi. Každopádně ale je nutné, ten rošt mít podložen tak, aby pod něj mohl jít dostatečně vzduch a matrace mohla větrat. Výška matrace nad zemí, daná bočnicemi roštu, je podle mne, pro dostatečné větrání, malá. Jinak hrozí případně i plesnivění ze spodní strany matrace. Ale pokud na tom z nějakého důvodu trváte, nic nebrání tomu, to vyzkoušet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.