Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplnění základů

Od: vikos® odpovědí: 9 změna:

Ahoj, při reko chajdy nám jedni z řemeslníků řekli, že minimálně na jedné straně pravděpodobně nemá základy (soudě podle svislé praskliny z vnější i vnitřní strany domu). Připravuju se tedy na to, až skutečnost ověřím (zatím je místo zasypáno jiným bordelem z rekonstrukce) a pokud by opravdu nebyly, tak je budu chtít dodělat a prosím o potvrzení/opravu zamýšleného postupu.

Stěna má délku cca 5m. Provedl bych podkopání do hloubky země cca 80cm (budu ještě ověřovat nezámrznou hloubku v místě), hlouky domu cca 30cm (je to dostatečná tloušťka základu?) a v délce cca 1m a to jak z levé, tak pravé strany -> 3m by pořád dům "držely". Tuto díru bych vyplnil betonem a nechal jen cca 2-5cm škvíru pod stěnou. Zhruba týden bych nechal schnout. Pak na něj vložil nějaký pás hydroizolace nakonec tuto mezeru vyplnil nějakou výplňovou (bobtnající) maltou. Po dalším týdnu bych podkopal střed stěny a nakonec zbývající 2 mezery.

Bylo by to podle vás ok? Máte s tím někdo zkušenosti?

Než se do toho pustím, tak si tam nejspíš pozvem ještě statika ať potvrdí, že problém je max v chybějících základech a ne ještě v něčem jiném.

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

2x
No, nejspíš by měla správná odpověď znít, že to má posoudit statik.
Kdysi jsem dělal něco podobného, ale u nás to probíhalo opačně. Nejdřív prostředek a pak teprve rohy. U nás jsme ještě navíc vevnitř asi 30 cm od zdi dali vzpěry z kmínků, které měly za úkol podepřít stropní konstrukce a tím odlehčit podkopávanou zeď.
Jinak se tedy ještě zamyslete, jak správně provést tu hydroizolaci, která by měla být spíše nad terénem a navíc napojená na izolaci podlahy.
hodnocení

Děkuji za odpověď a nasdílení zkušeností. Ta hydroizolace by zde byla už spíše dodatečná. Co jsme v dané části domu něco sekali, tak tam už nějaká je. Jen jsem si říkal, že když do budu dělat, tak asi na škodu nebude a bude jakou pojistkou, kdyby se náhodou s tou horní něco stalo. Ale kdyžtak si to ověřím, až se nám na to bude někdo koukat.

vili
Já bych jí tam strčil trochu širší a zvenku ohnul nahoru na zeď až nad terén. Kdyby to zlobilo, muselo by se vybourat podél zdi vevnitř část podlahy a chytit se na ni i z druhé strany. Akorát teda opravdu při práci bacha, ať si to nepustíte na hlavu.
hodnocení

Děkuji za tip

hodnocení

0x

Nejdřív si hypotézu ověřte sondou a pak něco plánujte.

vili
Píše, že si to nejdříve ověří. Hmm, co tím asi myslí, ach, ta nejistota...

riva
hodnocení

0x

Chata? Asi záleží, co se tím myslí. Dle toho pak může být jednodušší chatu zbořit a znovu postavit. A nebo ji nechat tak, jak to je.

hodnocení

Ahoj. Konečně jsem se dokopal k odkopání části stěny:) Nějaké základy udělané jsou ale je to podle všeho v podobě na sobě naskládaných kamenů. Mezi nimi je hlína. Až pod základy jsem teď nešel, protože okolo je to samý štěrk a kamení.
Co jsem tak různě pročítal, takto se základy v minulosti dělávaly, takže úplně za chybu předešlého stavitele to neberu. Spíše by mě zajímalo, jestli nyní, když uz má přístavba x let, může ještě sedat nebo už můžu mít relativně jistotu, že už si nesedne?
Případně, dělali by jste raději nějaké zesílení nebo jejich úpravu? Aktuálně mám v plánu pouze provést drenáž okolo domu ať se zbavím vlhkosti.
Děkuji
Doplnění základů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]