Nejste přihlášen/a.
Dovolím se navázat na svůj nedávný dotaz ohledně dotaze NZÚ light pro ohřev vody. Mám několik nabídek, kdy se mi nejvíce líbi 2 varianty:
a) Panely Trina (5× 510 Wp) + střídač AZ Water + bojler
b) Panely Canadian Solar (5× 545 Wp) + střídač Antik GW MK48 + bojler
Mohu se zdejších odborníků zeptat na názory/zkušenosti s výše uvedenými?
2x
doplněno 27.03.24 12:08: U střídavého napětí se uvadí efektivní hodnota, neboli ekvivalentní hodnota stejnosměrného napětí která udělá na odporové zátěži stejný výkon.
Aby topná spyrála boileru přes střídač měla stejný výkon musí být napájená solárními panely o napětí cca 300V.
Budou li 5ks panelů o napětí 5 krát 32V tak výkon bude čtvrtinový, ač panely můžou dát větší výkon.
To je pravda že se před dotací (Když si to každý schopný byl schopen postavit za 8 až 15 000 Kč) dávalo 6-8. Každopádně čím vyšší celkový výkon, tím lepší. Však ten panel je asi ta nejlevnější položka ze všech položek
Ale on to má na dotaci, takže zadarmo. Proč by u toho přemýšlel. Zaplatíme mu (Nebo spíš jeho dodavateli, těm montérům a tomu kravaťák kovy, který bude tak šikovný, a podepíše to s ním) to my, občané v ekonomicky aktivním věku...
ježíš to je zase projekt! Podmínkou mělo správně být doložit, kolik za posledních 5 let vynaložili na TUV! Mě 90 tisíc stačí asi tak na předchozích 50 let ohřevu TUV..)
Jestli těch 5 panelů dokáže v součtu dát minimálně 220V, tak to bude použitelné. Hledejte pro ty panely údaj o napětí. Zajímá vás ten nižší údaj (pracovní napětí).
Na základě rozběhlé diskuze přikládám upřesňující parametry pro oba "finalisty":
a) 5× Trina Vertex 510 Wp, prac. 43,2 V (= 216 V), měnič AZ Water Iverter - max. 3600 W.
b) 5× Canadian Solar 545 Wp, prac. 41,5 V (= 207,5 V), inverter Antik GW MK48 - max. 3000 W.
Z toho co zde padlo, by asi bylo nejlepší dát první variantu s panelem navíc? Ve výsledku by to bylo 259,2 V a 3060 W. U druhé varianty se mi líbí ovládací prostředí měniče (je na WiFi, sledování údajů apod)., ale zjevně by nebyla výkonostně šance tam přidat šestý panel. JInak v obou variantách je totožný bojler s topným tělesem 2200 W.
0x
0x
Nejsem odborník, ale mám zmiňovaný ohřev bojleru instalovaný před týdnem, tak se podělím o tu krátkou zkušenost.
Sestava: 4 panely po 550Wp (typ neznám - neuveden v nabídce), měnič V-SH-2000, bojler 120litrů, 2,2kW.
Orientace panelů sice není optimální, ale i tak máme dostatek teplé vody bez nutnosti příhřevu ze sítě a doufám, že v létě to bude ještě lepší.
Je to na dotaci, tak proč to nezkusit.
Tyto vaše nabídky jsou jen důkazem že dotace jsou velice neefektivně využity.
U mé fotovoltaiky jsem byl loni mimo topnou sezónu zcela soběstačný a topná sezóna se zkrátila. Kdo vidí rádoby lákavou nabídku nechť dotápí ze sitě při každém zamračeném dni, však peněz bude mít dost když dostane dotaci.
- Vypustit nebo nevypustit bojler - a proč?
- Ohřev vody elektrickým bojlerem
- Proč teče teplá voda jen čůrkem?
- Málo teplé vody - řešení?
- Bojler neohřívá dostatek vody
- Noční proud jen na boiler nebo celý byt?
- Časté spínání elektrického bojleru
- Ohřev vody v elektrickém bojleru
- Rány / mlácení v bojleru
- Životnost plynového bojleru
- Zapojení kombinovaného bojleru
- Špatný bojler?
- Ohřívač vody - bojler
- Malý tlak vody a průtokový ohřívač
- Prodlužovačka u Pračky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.