Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PENB - Průkaz energetické náročnosti budovy

Od: rambo odpovědí: 4 změna:

Dobré ráno,

chtěl jsem se zeptat, nemám s tím úplně zkušenosti, takže čistě, co jsem našel na internetu, ale chystám se na nákup rodinného domu a zajímá mě situace s průkazama o energetické náročnosti budovy.

Setkal jsem se s případem, kdy prodávající tento průkaz má, ale je již propadlý (platnost 10 let, dům je starý 13 let). V rámci nabídky reality je tento průkaz však ukázán a budova je zařazena do skupiny C. Vzhledem k tomu, že je neplatný a že i za dobu existence nemovitosti došlo k jistým změnam oproti původního projektu (přidali solární panely, dodělala se zimní zahrada), jakožto kupující bych měl obdržet aktualizovaný průkaz a nyní to lze v uvozovkách posoudit, jako G, mimořádně nehospodárná nemovitost?

Nebo jak na to mám přihlížet?

Děkuji.

Rambo

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

2x

Já tak nějak nechápu, k čemu ty PENB jsou. Laikovi neřeknou zhola nic (jako ano, ty barevné "proužky" A-G, ty jsou úžasné, to zase jo..) a člověk z oboru je nepotřebuje.

Tak když víte, že dům byl před 10 lety v "C" a jsou na něm provedeny úpravy "k lepšímu", asi i Vy chápete, že v "G" určitě nebude (papírově dle chybějícího PENB ano, ale fakticky je to nesmysl).

No a říct si o faktury za plyn, a elektřinu za poslední 2 roky asi také nebude problém, což?

jendad
Je to státní buzerace. Každý stejně topí jinak a má jinou spotřebu TUV

obmar
hodnocení

0x

Přihlížet na to můžeš jak chceš, nebo si myslíš že kvůli tobě objedná prodávající nový energeticky audit?

Můžeš ho požádat, ať doloží faktury za energie za poslední 3 roky, s ohledem na neplatný průkaz, To je rozumné, ne? Myslím že takhle to bylo nebo i stále je v zákoně pro případ, že Penb není...

Výhoda pan B je, že se můžou komparovat různé nemovitosti mezi sebou, subjekty veřejné navíc mají povinnost to zveřejnit i za oknem jsem to nedávno viděl

hodnocení

0x

Pokud je PENB neplatný, nezbyde vám nic jiného, než se ptát po staru, jak je objekt zateplený, jak je vytápěný, jestli má rekuperaci tepla atd. Pokud se trochu vyznáte, hodně vám to napoví. Na místě si můžete i poklepat na fasádu a hned zjistíte na čem jste. Hodně pomůže i fakt, kdy byl objekt zateplován. Čím starší objekt je, tím nižší byly v té době požadavky tepelné normy na zateplení. Pokud si někdo zateploval svépomocí a ignoroval ČSN, dočkáte se i různorodých výsledků.

Doporučuji na nákup nemovitosti odborníka, který vám obratem při prohlídce zjistí, na co je dobré si dát pozor, jaké nemovitost má výhody a nevýhody. Důležité jsou i možnosti vhodné přestavby. Ne vše se dá levně přestavět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]