Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vedle mé stodoly je pések pozemku široký 40 cm, který patří k mé stodole. Může si soused postavit plot na svém pozemku, který je vzdálený 40 cm od mé stodoly tedy právě v místě hranice obou pozemků? Mé obavy vycházejí ze skutečnosti, že dojde k omezení provedení oprav na stavbě mé stodoly.
Děkuji za odpověď F.D.
Dobré zmínit paragrafy. Máslo na hlavě má i ten, který pozemek zdědil i s tím máslem. Co naplat, že někdo stavěl stodolu před 150 lety a nevytýčil si pozemek. Pozemky a budovy dědíme i správy a povinnostmi a je někdy třeba to pracně a někdy dost složitě a s velkými náklady napravovat. Pokud není vůle napravovat chyby minulosti, je dobré alespoň zaznamenat písemně nějakou domluvu nejlépe úředně ověřenou notářem.
Možná dojde k omezení možnosti oprav ale na druhou stranu, kdo vám dovolil stavět stodolu 40 cm od hranice pozemku? Máslo na hlavě máte nejspíš vy. Prostudujte si odstupové vzdálenosti staveb! Tento stav jste si zavinil sám, proto bych souseda zbytečně neprudil a snažil bych se s ním nějak domluvit, jak to technicky provést.Třeba aby tam plot v kontaktu se stodolou nestavěl a tu část bych mu dovolil užívat. Na oplátku se vy dostanete z jeho pozemku ke stodole na provedení oprav.. Dobré bude o tom učinit písemnou domluvu.
Tak asi bude muset zažalovat stavitele stodoly klidně třeba v roce 1856!? Nebo jak pt p.ing. tedy je?!
Není třeba polemizovat o tom, jestli má máslo na hlavě nebo ho zdědil. V historii se nikdo hrabat nebude. Pokud to někdo chce právně v pořádku, musí si přesně vytyčit pozemek podle údajů katastru nemovitostí. Pak se třeba zjistí, že hranice prochází stodolou . A to je pak jiná kapitola Pokud je vše v pořádku, postupoval bych, jak jsem psal. Tazatel přeci nebude za úplatu rozebírat sousedův plot a dávat ho zpět, přičemž soused toho využije a bude pro změnu žalovat on jeho, že mu poškodil plot a pošlapal záhony. Těm věcem je třeba předcházet a nalézat jednoduchá a elegantní řešení
Jo, a ještě samozřejmě záleží na tom, co je na druhé straně plotu. Koupil jsem starý dům, kde všude kolem logicky už stály historicky nějaké staré budovy nebo ploty (a máslo mi z toho nijak neteklo, zdravím, pane inženýre).
Když jsem pak potřeboval zateplit, došel jsem s flaškou za sousedem, udělalo se lešení, kde jedna noha stála před plotem a druhá za plotem, který je vysoký metr padesát, trochu víc se to zavětrovalo, a ani odstup půl metru baráku od plotu nebyl překážkou. Akorát teda od terénu do cca metr a půl výšky bylo potřeba na práci vyčlenit toho nejtenčího.
Tak jednoduché to občas bývá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.