Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

NZÚ light - praktické zkušenosti s ohřevem

Od: jirkak odpovědí: 28 změna:
Je zde někdo, prosím, kdo vyuzil dotace na výstavbu fotovoltaiky pro ohřev vody? Je výsledek dle představ a skutečně to na nákladech pro ohřev vody peněženka pozná?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím. Já tu fotovoltaiku mám. Dotace je 90 tis. takže Vaše peněženka to vůbec nepocítí pokud budete opatrnej. Na mne to zkoušela firma s navýšení asi o 12 tis. a když jsem je poslal někam tak se do dotace vešli. Mám pět panelů . Kařdý 450 watů ale dohromady mají výkon 1.6 kw. Bojler mám Dražice kombi 2 kw. Když svítí sluníčko v pohodě ohřeje bojler. Střídač se automaticky přepne a můžete používat pro jiné spotřebiče. Ale protože 1.6 kw je max výkon tak uvažuji o přidání dvou panelů protože střídač mám na 3.5 kw.

Jinak co si myslím o dotacích je to podvod jako prase. Celá tato sada fotovoltaiky se dá koupit za 25 tisíc zbytek schlamstne firma která Vám to nainstaluje. A to ja nejen o fotovoltaice.

Ale my to máme zdarme jeko senioři tak za mne běžte do toho.

Pozor. Nejsem profesionál. Je to jen můj názor.

winki

vili
Hmm, nechci se nikoho zastávat, ale vždy platilo, že přibližně cena materiálu rovná se cena práce.
Další věc, musíte mít někoho, kdo udělá projekt, revizi a kro vyřídí papíry s distribucí a s SFŽP. Ten bude taky chtít výplatu.
V neposlední řadě počítá firma s dopravou.
Jistě jde o pěkný zisk, ale zdaleka není takový, jak se domníváte.
jirkak
hodnocení

Koupit bojler Dražice za 8 tis. Kč (při větším odběru a šikovné smlouvě rozhodně méně), přivézt a zapojit (náklad v nízkých jednotkách tisíců Kč). A státu naúčtovat 30 tis. Já v tom vidím sakra zisk :).
vili
Jenže on v té částce 90 má bojler za 8, pár panelů za 3 plus držáky a nějaký střídač. K tomu kabeláž. Jste na těchto 25 jen za materiál. K tomu musí být montáž na střeše, elektrikář a projektant s revizákem. To je dalších 25. Započítáme dopravu na místo, například 4, a člověka na bouchání věcí do počítače, takže třeba další 2. Jsem na 56 tisících v ideálním případě. Zbytek do devadesáti je cca 35. Co já vím, třeba jsou panely trochu dražší a střídač taky, protože firma nemusí být úplně nejlevnější jako eshop a jsme rázem o 10 a více nad. Tím pádem je ten nehorázný zisk vlastně relativně v pohodě, protože se z něj musí uživit i kancl, auto, skladník a člověk, který dělá nabídky a jezdí po klientech. Ale těžko vysvětlit tohle někomu, kdo má jako argument nejlevnější cenu v e-shopu.
vili
A teď koukám, že těch 25 je vlastně bez bojleru. Takže oprava, 25 plus 8, kabeláž, instalatérské potřeby, jsem na 40, práce třeba těch 25, doprava, projekt, vyřízení dotace, chod kanceláře.
Jestli v tom vidíte zlodějinu, nechtěl bych vám fakturovat zakázky.
jirkak
hodnocení

Myslím, že jste to napsal docela logicky, asi jsem se na to díval jinou optikou. Díky za otevření oči ;).

jirkak
hodnocení

Děkuji za odpověď! Že je to podvod (hlavně výdělek pro dodávající firmy) je mi naprosto jasné, když za 30 tis. člověk dostane bojler Dražice za cca. 8-10 tis. Kč, za každý panel si papírově účtují 8 tis. Kč, přitom ten samý se dá sehnat za polovic. Ale když mi to jako seniorovi nebude stát ani korunu, řešit to nehodlám... Myslím tedy to předražení, hlavně, že nebudu muset řešit tu administrativu. Zatím mám nabídku na přesně 90 tis., tzn. nulový doplatek a pak další 2 firmy, kde bych měl spoluúčast 10 tis. Kč. Předpokládám ale, že to je jen tím, že ty firmy prostě chtějí víc a víc. Takže říkáte, že se není čeho bát? Ten střídač tedy zařídí, že můžu napájet přes den i něco jiného? Jinak hlavní žrout (bojler) je dobré napájet hlavně přes den, při svitu slunce, že? Jde mi o to, že když se večer osprchuji, tak se bojler začne logicky dohřávat, ale to už je v čase, kdy slunce nesvítí...

Já mám střídač který má dvě zásuvky na 220 voltů . na jednu je připojený bojler a druhá se automaticky zapne když je bojler ohřátý. Já mam noční proud vypnutý protože mám kombi bojler a když topím tak vodu dohřeje topení. Ale myslím že 200 l bojlerem se osprchujou v pohodě dva lidi a ráno Vám bojler začne ohřívat sluníčko. Mám takovej dojem že firny už dodávají voltaiku i bojlerem. Já mám svůj. Stát se probral a přistřihnul firmám křidýlka.

jirkak
hodnocení

Že mi ty litry na očistu stačí, o tom není pochyb. Spíš mi není jasné, jak systému říci, aby po večerní sprše nespouštěl ohřev, ale počkal s ním až na druhý den, nebo-li na energii ze slunce. Jinak myšlenka druhé zásuvky, kterou můžu použít na jiný spotřebič je super, to je na každém systému?

Je to jednoduché. Střídač je vlastně mozek celé fotovoltaiky. Panely začnou dodávat proud do střídače ( já mám eko solar bost) ten pokud nedostává proud z panelů ,(což se nemůže stát v noci)vůbec nepracuje a sám se vypne. Když začnou panely dodávat proud ,což se stane až ráno a záleží na intezitě svštla kolik začnou proudu dodávat a střídač se probudí a začne jako první ohřívat bojler. Jestli je bojler ohřátý auto. se přepne na druhou zásuvku kterou můžete používat třeba ne vrtačku. Pokud ale ani tato druhá zásuvka nemá odběr střídač se sám vypne a čeká až se ochladí bojler a začne ho ohřívat. V noci určitě ne !

Každý střídač nemá dvě zásuvky. Já jsem si ho vyžádal s hrozbou nabídky jiné firmy.*frajer*

jirkak
hodnocení

Tak teď je to jasné. Já mám nabídku s AZ Water Inverter, ten podle obrázků vůbec zásuvku nemá. Ještě jsem našel Green Boost 3000, ten by zásuvky měl mít. Recenze jsem našel jen na ten Green, údajně to je Polsko, zatím žádné stížnosti, kromě hlučnosti. Ten AZ by měl být výrazně menší, CZ výrobek, ale nikde jsem nenašel žádnou recenzi.
jirkak
hodnocení

Elektro oborem jsem nepolíben, nicméně ještě na webu hledám nějaké informace k měničům a prý je dobré hledat takový, co bude mít "sinusoidu" a ne "obdélníky". Údajně by ten s obdélníky měl být dobrý pro bojler, ale nic dalšího, že v elektronice ničí diody.

hodnocení

0x

Zdravím sám jsem na to zvědavý mám to zatím uloženo v garáži montovat by měli do 14 dnu mám 6 panelu každý po 500 wp bojler 250 l trojkombinaci \solar, elektřina, pec na tuhá paliva\ a doplacim asi 20 tkč za víc panelu a větší bojler sám jsem zvědavy jak to bude fungovat montuje to kolega snad mě nevezme na hul

hodnocení

0x
Pozor na střidače které mají zásuvky, protože neodpovídají našim normám. To znamená že nemůže být vystavena revizní zpráva která je podmínkou pro vyplacení dotace.
doplněno 23.03.24 12:31: Dalším důvodem proč nemůže být vystavena revizní zpráva je že dům nemá vyhovující zemnič. To můžou být nemalé dodatečné náklady.
jirkak
hodnocení

Jak to pak ale ony firmy dělají, když (některé) dávají střídače se zásuvkou a dotačním procesem vše projde?
Ty firmy nainstalují fotovoltaiku a ve smlouvě mají že revizi si zajistí majitel nemovitosti.
jirkak
hodnocení

Mám nabídku na celý systém včetně měniče se zásuvkou (Green 3000), jedná se o komplet vc. veškeré administrativy a revizí.
Dobrá firma toto nedělá!

Ba naopak, dobrá firma dodá kompletní fungující systém, včetně všech revizí a vyřízených žádostí. (Leda by zákazník chtěl jinak)

Dobrá firma bude vyžadovat zemnič který odpovídá normě, nebo jej nainstaluje.
Dobrá firma instaluje jen komponenty které odpovídají našim nařízením a požadavkům o shodě výrobků.
Dobrá firma vystaví revizi ve které je popisován skutečný stav a následná pravidelná revize nezjistí závažné nedostatky.
jirkak
hodnocení

A pokud je vše zapojeno jak má být (vč. zemnění), jen daný měnič z nějakého důvodu neodpovídá podmínkám dotace (prostě jen z úředního hlediska, nikoliv bezpečnostního)? V tom směru snad OK?!
Jestliže instalace z hlediska instalace vyhovuje může revizní technik vystavit revizní zprávu a stát vyplatit dotaci.
Takže zásuvka na přímém ohřevu nemůže být, spotřebiče musí být připojené napevno!
jirkak
hodnocení

Takže ne, že by to bylo vyloženě špatně (nebezpečné), ale jde o oficiální podmínku dotace, jestli to dobře chápu.

No právě že to je nebezpečné, protože je velké riziko škod majetku a zdraví.
Zásuvka na střídači nemá automatické odpojení v krátkém čase v případě poruchy.

hodnocení

0x

Já tu revizi mám a dotaci jsem bez problému dostal.

jirkak
hodnocení

A ten střídač je v pohodě? Mám ny mysli ono "strašení" nějakého diskutéra jinde ohledně té sinusoidy a vlivu na životnost jiné elektroniky.

misa*
Zdarec uvazuji o tom ohřevu, zajima me mam rok stary bojler okce 200 koupim sadu na ohrev bez bojleru a můžu to napojit na ten muj stary bojler,pokud dokoupim ještě jedno topne teleso? Diky za pomoc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]