Myslel jsem krbova kamna,ne sporak po babicce,na kterych muzu tahnout napriklad gulas,ale to vy asi nemate ani poneti,ze to jde,tak se omlouvam)Ja delal i jine experimenty...napr.jsem zkousel a daval na horni desku ruzny materialy,napr mastek,keramiku,litinu,betonovy dlazdice z chodniku -ktere jen tak mimochodem salaly nejdyl...),ale bohuzel krome horkyho caje to vic nezvladne...((
jendad
Co to máte za kamna
Já mám obyčejné litináky podobné jotulum F 602 a normálně na nich za chvíli vaří voda . Upozornuji , že tam není žádný šamot a izolace . Schválně jsem dělal třínožku a dám si ji na plotnu , když chci aby to jen tak ohřívalo čaj.
Včera jsem zatopil a dal dvě polena břízy . Pak večer další dvě a na noc dva zkroucence . Ráno ještě kamna horká a větráček se točil . V kuchyni krásně teplo. Nebyl problém vyhrnout žhavé a přiložit
ladislav
To jsou nejaky no name 5 kW,ktere jsem schvalne vybiral,aby jsem se v obyvaku neupek,jako u vetsiny lidi,kdyz nekam prijdu,Vtipny je,ze se prodavaji ve finsku a vyrabi je na slovensku
Oni jsou super,ale to vareni...((
Asi by stacilo nahradit tu horni desku necim...?
jendad
No. Podle velikosti bych hádal , že to je široké cca 50cm , hluboké 30cm a vysoké 50cm . Tedy to jsou asi dvojnásobně veliká kamna než mám já (maj psaných 8kw) . Velké sklo , znamená táborák (velký výkon) .
bg
Ja mam Jotul F602 s plotynkou, da se na nich varit bez problemu, vykon maji tez 5 kW. Do nejakych -5 bez problemu vytapi celou obytnou cast (cca 155 m3). Na kamnech bez plotny nejspis neuvarite, povrch nebude tak horky.
id
Opravdu jsem se pobavila. Tatatel ani v dotazu nenapíše co má za kamna, ale potřebuje poradit. Já mám také Jotulky F 602 s plotýnkou, vytápí celé přízemí RD a ještě na nich uvařím.
ladislav
Děkuji všem, Jdu si umíchat vajíčka na plynovém sporáku
jendad
No. Zatápět v kamnech aby jste si uvařil vajíčka je vcelku nesmysl . Ten plyn už je zaveden a stejně neušetříte . Oni si to na paušálu vyberou . Kvuli pár stovkám ročně si pořizovat sporák do kuchyně je nesmysl . A podle fotky máte kamna v obyváku a jdou vám k interiéru.
No jo chcete něco univerzálního. Jenže, když to má více funkcí, tak to pořádně nedělá ani jedno. Jak si jedna paní stěžovala na tzb , že to netopí. Pořídila kuchyňský sporák s výměníkem do radiátorů. Na vaření nic moc, protože pod plaotnou byl had. Radiátory to bevytopilo, protože ten výměník byl slabý. A navíc to stále dehtovalo, protože topeniště bylo podchlazene. Prostě neštěstí.
Každá mince má dvě strany. Nebylo to spíš tak, že baba koupila slabé kamna? Vaření nevím, ale navěsila na ně moc radiátorů, k tomu špatný komín, horší palivo. Díky tomu paní nedokázala sporák dostatečně prohřát a ten proto dehtoval. Ale za nevhodné používání přece kamna nemůžou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.