Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zídka na hranici pozemku - jak určit hranici

Od: pidgiin® odpovědí: 27 změna:

Sousedi si postavili 1,35 m vysokou zídku na společné hranici s naším stavebním pozemkem. Přišli, až když to měli postavené, že potřebují podepsat souhlas s výstavbou. Jak mám poznat, jestli se správně trefili na hranici pozemku? Mám požadovat přeměření geodetem, nebo mám sám zhruba proměřit vzdálenost od jejich domu, jestli to odpovídá plánům? A kdyby se třeba o 10 cm netrefili, mám požadovat zbourání? Díky za radu!

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tm
hodnocení

2x
Pokud požadují souhlas sousedu, zřejmě to chtějí povolit na stavebním úřadě na ohlášení. Pokud souhlas nedáš, stavební úřad provede klasické řízení, zakončené rozhodnutím. Pozor, také jd zde riziko, že je to souhlas dle 184a stavebního zákona, tzn. souhlas se stavbou na cizím pozemku! Jak zde ale někdo již uvedl, plot mezi sousedy je v tzv. volném režimu, tzn. bez povolení. Něco jiného je asi plot s veřejným pozemkem, komunikací, kde by mohli ovlivnit rozhledové poměry, uliční čáru, charakter zástavby atd. Kontaktujte stavební úřad a souseda, nechte si to vysvětlit.

hodnocení

1x

A teď si představte že zeď postavil na svém pozemku a po zaměření má ještě metr pozemku u Vás.a bude chtít pozemek zaplatit nebo se tam bude procázet.

re4zon
Co to je za blabol? Na svem at si stavi co chce a po svem at se taky prochazi jak chce. Co by kdo mel jako platit?
Já to chápu tak, že v dobré víře postavil zeď na samé hranici a po přeměření se zjistí, že je jeho ještě metr za zdí. Vlastně už u souseda.

Jenyk to chápe správně.

asd1
hodnocení

0x

Řekl bych jim jestli si nedělaj prdel, že s timhle se hodí předem a na ten papír bych napsal jednoznačný nesouhlas.

Zaměření je otázka, v katastru jsou i chyby, často vzniklé digitalizací, a skutečný stav nemusí sedět klidně i o metry a vyměření pak hodí hranici jinak než je historicky správná. Pak z toho jsou války sousedů..

Jestli to postavili na tvým tak buď zbourat nebo pozemek odkoupit (pokud ti nevadí zmenšení tvýho), včetně novýho zaměření.

hodnocení

Jo, já vím, že se hranice neurčuje podle patníků v zemi, ale podle katastru. Geodet by to samozřejmě změřil přesně, ale jde mi o to, jestli se to mezi sousedy neřeší prostě tak, že podle plánů je to od jejich baráku na hranici pozemku 4 metry, takže se to změří jednoduše metrem. Ale samozřejmě pokud mají barák zateplený, tak ta vzdálenost pak nemusí sedět.

asd1

Právěže dost často jsou patníky nebo stoletá stavba správně a katastr je o pár metrů mimo. Pak to geoded vyměří správně podle katastru a hned je to prekérka, když je někdo vykuk a je to v jeho prospěch tak toho zneužije a zabere to...

Vzdálenost od baráku - si to změř jestli to sedí. Dost je vidět i na katastrální mapě s leteckou fotkou tak koukni tam (volně dostupný na webu).

Pokud ti zeď nevadí, tak bych je zjebal že se neptali předem, dělal ofuky a pak souhlasil, nebo možná nedal souhlas ale ani nesouhlas, aby si příště podobný finty nechali od cesty..

To je právě ten problém, že se hranice neurčují podle mezníků, alébrž podle map v katastru.
Mezník byl na místě i několik století a všichni věděli, že tenhle kámen je hranice. Přenesením na papír a opětovné zaměření v terénu jen zvětšuje nepřesnost. Takže v současnosti může být nepřesnost i několik metrů.
Při digitalizaci měřili geodeti s přesností 30 cm. Takže nějakých 10 cm neuhádáš. Jedině, že by tam někde byl mezník.
Třeba soused má cestu přes moji louku, skutečnost je o šířku cesty vedle, proti zakreslenému stavu na katastru.

re4zon
hodnocení

0x
Tak vzhledem k tomu, ze k postaveni rozhrady, coz zidka je, nepotrebuji vubec nic, nechapu, co by se jim melo podepisovat. Spis bych je upozornil, at si sami overi, kde ta zidka stoji. Az ty treba za 10 let zjistis, ze je na tvem pozemku, budou pak mit problem.
jal

Presne tak. Plot nebo zidka do 2 metru vysky nevyzaduje nic, pokud se zhruba trefil do hranice nebo to postavil u sebe. Pokud pulka zidky zabira tvuj pozemek - no tak je dukazni bremeno na stezovateli :)

"Mám požadovat přeměření geodetem" - tak si ho zaplat. Neni paky jak nutit souseda k mereni.

Mobil mi to zameri dle zkusenosti +/-20 cm presne. Dnes je cca 5 navigacnich systemu a pokud neni stineni, vychazi to docela presne, patniky sazim podle iphonu v prumetu ku katastralni mape, osciluje to zhruba v tomto rozsahu. Mam asi 2 aproximacni aplikace, ktere vypocitaji prumer, ale to uz skoro nepouzivam, protoze to je dost presny.

Na te fotomape prizemni stavba vychazi celkem presne.

hodnocení

Já nevím, proč ten souhlas potřebují, ale určitě ho potřebují. Potřebují podpis od obce, protože to hraničí s obecní komunikací, a taky můj podpis. Je to vedené jako opěrná zeď, protože na naší straně je svah.

Od obce ano, od Vás nikoliv.

hodnocení

0x

Přišli, až když to měli postavené, že potřebují podepsat souhlas s výstavbou****nepotřebujhí žádný souhlas.

Jak mám poznat, jestli se správně trefili na hranici pozemku?****nechat si to přeměřit.

Mám požadovat přeměření geodetem, nebo mám sám zhruba proměřit vzdálenost od jejich domu, jestli to odpovídá plánům***ale to je jen na Vás, jak se rozhodnete.

třeba o 10 cm netrefili, mám požadovat zbourání****to snad nemyslíte vážně.

Ze zkušenosti dvou sousedů. Přijel geometr, vyměřil hranici pozemku, dal kolív s plastovou čepičkou, udělal čáru sprejem
Jeden soused položil dotaz. Ta čára je na mém pozemku, nebo na jeho. Platí střed ty čáry, nebo kraj čáry?

I to se děje mezi sousedy.

hodnocení

Ten souhlas potřebují, jinak by nenosili papír k podpisu. Docela bych věřil, že to zjistili, až když to měli postavené. Náš stavební pozemek je velmi úzký, bude to majstrštyk, tam ten barák vtěsnat. A tihle sousedi jsou známí tím, že rádi testují hranice.

To je dobře, když t ovíte, ale lidíé se často mýlí.

V takovém případě ani nepotřebujete souhlas souseda

že rádi testují hranice. ****ale to je jen Váš názor, tak to nechte přeměřit.

hodnocení

Proč mi tedy nosí k podpisu oficiální papír Souhlas s výstavbou majitelů sousedních parcel, když můj podpis nepotřebují...

Tak se zeptejte jeho. Páč podle zákona nemusí. Protože jim to třeba někdo poradil, abyste pak neprudil...

Pane Cukrář, pokud si to neuvědomujete,nemlžte a neraďte. Pročtěte si alespoň stavební zákon, než něco vypustíte

Vážený pane Mareši,

I ve Vašem odkazu je věta, na kterou jsem odkazoval nahoře.:

pro výstavbu oplocení do výšky 2 m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím (chodník) a které se zároveň nachází v zastavěném území či zastavěné ploše nevyžaduje rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas.

Ale klidně spekulujte, co udělal stavební úřad, kliídně napište dalších 5 příspěvků. Zákon zní jasně.

hodnocení

0x
Není vaší povinností něco přeměřovat,vytyčovat. Nechte si předložit vytyčovací výkres, podle kterého to dělali. Pokud ho předloží a vše bude podle něj provedené, můžete s polohou souhlasit. Pokud nemají vytyčovací výkres nebo vytýčení od geodeta hranic pozemku - většinou zatlučou kolík a označí reflexní barvou, tak souhlas nevydáte. Ať si s tím pak stavební úřad dělá, co uzná za vhodné. Je to pak na stavebním úřadě.Odkaz z webu:K žádosti o územní souhlas a k ohlášení stavby musíte přiložit souhlasy všech sousedů, kteří mohou být stavbou přímo dotčeni. Prakticky se jedná o všechny přímé sousedy. Pokud sousedíte např. s veřejným prostranstvím nebo komunikací, musíte získat souhlasy i těchto sousedů.

Potřebuje stavebník k realizaci plotu povolení?

V případě výstavby oplocení jsou ve vazbě na povinnost mít pro stavbu příslušné povolení určující tyto faktory:

zda se oplocuje pozemek v zastavěném území či nikoliv,
zda pozemek který je oplocován hraničí s veřejným prostranstvím či veřejně přístupnou komunikací
jeho předpokládaná výška a
zda obec, na jejímž území se pozemek nachází, reguluje svými nástroji (např. přes regulační plán, územní plán, pražské stavební předpisy na území hl. města Prahy) jeho vizuální podobu.

Není rozhodující typ stavby, který se oplocuje, pravidla jsou stejná jak pro pozemek, kde je umístěn rodinný dům, rekreační objekt či sklad.

Zpětně dovozuji z vašeho dotazu, že patrně stavební úřad začlenil stavbu plotu jako drobnou stavbu, kde nepožaduje povolení ale vyžaduje souhlas majitelů sousedících vlastníků pozemků. Pokud souhlasíte ,podepíšete se na situaci, pokud ne, uvedete svůj nesouhlas a uvedete důvod. Důležitý důvod je podle stavebního úřadu zvláště jeho poloha- ta musí být v souladu s vytýčením od geodeta.Další vlastnosti plotu ohledně jeho zastínění , pak může být předmětem občanskoprávního sporu. Stavební úřad většinou zajímá výška do 2m, dále jestli plot nepřechází do opěrné stěny vyšší než 1m a pokud existuje nějaký obecní regulativ, který řeší materiál plotu,tak i to. Řeší i další věci ale to se týká veřejných prostorů (cesty,náměstí a pod) a polohu v zastavěném či nezastavěném území. V zastavěném území mohou být přísnější kriteria.

hodnocení

0x
Pokud máte pochybnost tak pozvat geodeta na přeměrení hranice. Když soused stavěl plot tak jsem si ho pozval aby byl klid. Stoji to něaké penize ale je jasne jak se věci maji. U bratra zase bába od vedle tak dlouho prudila jestli ta garáž není moc na hranici pozemku až jsme pozvali místního geodeta a ten zjistil že má u báby jestě metr zahrady a razem okolo garaže vzniknul chodníček takze bacha i na toto. Prudila tak dlouho až přišla o keř a záhony :)
haj

Na kolik vás to vyšlo pozvat geodeta, kvůli sousedovi? To asi bylo za dvě piva, když ho máte v obci. A on katastrální úřad myslím že prodává jeden lomový bod za 1 Kč, co vím, ale ty body by šly sehnat v JTSK (vytahat z mapy) zdarma. Oni nejspíš schválně na katastrální mapě nedělají přichytávání kurzoru, aby to nebylo tak snadný se k tomu dostat zadarmo ...

Ale nevím jak funguje ta Geodetická GPS ka, jestli se něco platí i za ty rozdílové rádiové signály?

A co geodet zjistil, co už soused věděl? Měl to soused postavené dobře?

U mě bez papíru za účasti souseda 2000 a u bratra nevim kolik stál. Bylo to u příležitostistavby dvougaráže a provedení nového plotu jenž je hnedvedle mě. Místo původního bplotu již nebylo jasn

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]