Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý kotel Destila

Od: lorenc odpovědí: 6 změna:

Ahoj všem.Normálně topím dřevem,ale od zítřka nebudu dva dny doma a napadlo mne skusit rozjet 30let starý plynový kotel,je to Destila typ DPL.Loni jsem ho rozjel,letos nepustí selenoid plyn do hořáku.Na fotce je svorkovnice, na svorky č.7.a 8. je připojen ten selenoid a nejsou pod proudem.Co se stím dá dělat?Díky za reakce.

Starý kotel Destila
Starý kotel Destila #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jozifek
hodnocení

2x
Docela odvaha zprovoznit 30.let starej plyn. kotel,
bez revize atd.
A odjet si do pryč.
Sice jsem neodpověděl,ale nepřestává mě udivovat kolik "odvážných spoluobčanů je mezi náma".
Jinak držim palečky ať se podaří.pane"lorenz"
lorenc
hodnocení

Tak jsem se nechal zviklat a zhasnul jsem to.On se totiž sám rozjel(termostat),zatímco jsem psal sem do poradny.Už je tam kotel na dřevo asi 8 let,mám tu dvě čerpadla a přepínačem určím,který kotel a čerpadlo bude v provozu. Ale raději natopím akumulačku,a když bude teplo jako dnes,tak teplo na dva dny vydrží.Zůstává tu matka,snad jí zima nebude.Tak díky za záchranu matky a domu.

Neměl bych z toho až takové obavy, bouchnout dokáže za určitých podmínek i kotel na dřevo. Osobně jsem viděl víc havárek u kotle na TP ( většinou vinou uživatele) než u plynu.

hodnocení

0x

Postup zprovoznění kotle máš popsaný na žlutém štítku.

Ten kotel by potřeboval minimálně vyčistit od prachu.

Pokud ti hoří pomocný plamínek, tak musí jít kotel pomocí kolečka pro nastavení teploty zapnout nebo vypnout.

Jak moc je bezpečné zapnout plynový kotel a odjet z domu? to si vyhodnoť sám.

hodnocení

0x

Tenhle kotel má přes termočlánek zapojené veškeré bezpečnostní prvky. Do ventilu jde napětí z přívodu přes kotlový , případně prostorový termostat.Schema zapojení bývalo z vnitřní strany( sundanéhoi) horního krycího plechu

hodnocení

0x

Na stránkách výrobce je několik schemat, bohužel ani jedno přesně neodpovídá. Princip je ale stejný. Všechno je v sérii. L - pojistka - vypínač - prostorový termostat - pojistka v přerušovači - kotlový termostat - cívka. Nškteré modely něco nemají. Když půjdete postupně po drátech, tak na to příjdete. Měla by na to stačit doutnavková zkoušečka nebo baterka se žárovkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]