Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava laminátové plovoucí podlahy?

Od: renatak odpovědí: 11 změna:

Dobrý den jelikož se mi podařilo doma poškodit částečně podlahu ráda bych si jí vyměnila. Mám doma laminátovou podlahu " klik " - systém péro a drážka. Zajímá mě jestli lze bez poškození rozdělat tuto podlahu, poškozené části nahradit novými a opět znovu složit? Lze tyto části vyměnit odstraněním pouze poškozených dílů? Rozpůlit napůl a vytáhnout dva kusy? Samozřejmě je potřeba k tomu určené a správné nářadí, nejsem si ale uplně jistá jestli bych nepoškodila péro či drážku a zda by to poté šlo složit. Zajímají mě především osobní zkušeností lidí kteří již tyto opravy prováděli a jak na to. Na podlaze je asi 5 poškozených kusů a je to " celkem " blízko ( cca 1m ) od rohu místnosti.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Pokud to je od tý správný strany, tak se těch pár lamel rozebere, vymění a opět složí. Ovšem, pokud to je z druhý strany, tak to je na rozebrání celý podlahy.
renatak
@jenyk když už si teda dáš tu práci odpovědět někomu na otázku bylo by fajn odpovědět úplně a normálně, když by si to četl někdo další kdo má stejný problém ale nulové zkušenosti. Jak tedy poznat jaká je správná strana? Proč by to nešlo i teda z té podle vás " špatné "? Maximálně to může být zkrácené a bez drážky a že to bude blíže štěně ale i tak nebude problém to vyměnit a rozebrat, pokud ano tak proč?
jirib
Obráceně vám to rozebrat nepůjde...
Začít rozebírat znamená,oddělit poslední díl pokládky...tedy tam,kde dotyčný s pokládkou skončil...
Volejte hodinového manžela...

hodnocení

0x

Plovoucí podlahu systému pero drážka nerozeberete od prostředka. Musí se postupovat od kraje až do místa poškození. Pokud je plovoucí podlaha s nekvalitními zámky - levná nabídková, je třeba po znovupoložení zámky už lepit bílým lepidlem PVAC na dřevo.Zámky se částečně poškodí rozebráním. Pokud je to kvalitnější laminát s pevnějšími zámky, znovupoložení už není takový problém, jen drážky a pera se musí očistit od prachu a nečistot.

kutil
hodnocení

0x

"jenyk" a "jirib", případně další "odborníci", podlah jsem složil, rozebral i opravil mnoho.

1, Podlaha jde normálně rozebrat z obou stran, tedy i ze strany, odkud se začínala skládat.

2. Rozebraná část podlahy jde opět poskládat z obou stran. Dělá se to steným způsobem, jako dkyž se sklládá nová podlaha, jen s tím rozdílem, že když se skládá z opačné strany, tak se nová lamela nepokládá na jež položenou, ale musí se podsunout (dělá se to trochu hůř, ale jde to bez probnémů.

3. Dá se vyměnit i poškozená lamela třeba uprostřed podlahy, ale musí být možnost je vysunout. Například když je poškozené místo naproti dveřnímu otvoru, tak se podlaha v místě mírně (stačí 5 cm) nadzvedne a podloží a lamela se hatem vysune. Ovšem předpoklad je, že není lepená. Při nasunování nové lamely je třeba sežíznout zub zámku na krátké straně, kde se spojí s lamelou, která tam zůstala.

Dokonce jsem viděl video, kde přísavkou zvedli střed podlahy a tak vytáhli poškozenou lamelu a dali tam novou, ale tenhle postup bych nedoporučoval, protož to poškodí zámky lamel.

Není nad odborníky typu kutil domácí.

Ono se dá opravdu udělat ledacos. Ovšem mnohdy to je taková pakárna, že je lepší to udělat prostě normálně.

Tohle je přesně ten případ. Ale dělej si to jak chceš, "odborníku".

kutil

Už "renatak" se tě ptal na tvou odbornou radu, která dostala nejvíc bodů - zřejmě od "kamarádů", s kterými si dáváte body navzájem k jakémukoli komentáři.

Tak se ptám i já: Co poradíš tazateli i dalším, kteří potřebují vyměnit část plovoucí podlahy? Co je dobrá a špatná strana? Jak má tazatel postupovat při opravě? Jak na podlaze pozná, která strana je ta dobrá? Co znamená udělat to normálně?

Dobrá strana na rozebrání podlahy je ta, kde se s pokládkou podlahy končilo. V 99,9% to je ta strana, kde je lamela uříznutá.
Rozebírat podlahu z druhé strany, či vytahovat lamelu z prostředka je rada hodná Pepy Libického. Na to se taky nedá koukat.

jenyk® - super odpověď , ten kdo uvažuje a má představivost to dobře pochopí *palec*, je logické, že nelze lamely lámat do protisměru. To je jako kdyby chtěli koleno ohnout na druhou stranu.

kutil

ferax - už jsi někdy skládal takovou podlahu nebo jen teoretizuješ?

Zkus si koupit balík podlahových lamel (nebo si půjč od někoho zbytky) a vyzkoušej si na rovné ploše jestli to jde nebo ne.

"Ohýbat koleno dozadu" by znamenalo uvolňovat lamelu ohýbáním dolů do podlahy - to samozřejmě není prakticky možné ani proveditelné. Ale jestli mám 2 lamely spojené a chci je rozpojit, tak je úplně jedno, kterou z nich zvednu nahoru, protože při tom "ohýbám koleno stále správným směrem".

Praxe je důležitá, a než začnu dávat nějaké rady, tak je dobé si to ověřit a vyzkoušet.

kutil - podlahu začínáme rozebírat tam, kde byla položena poslední lamela, ne na začátku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]