Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správně zapojení více zásuvek

Od: boban® odpovědí: 13 změna:
Zdar kolegové,
Vím, že v drtivé většině případů se realizuje zapojení "špatné", což je druhý obrázek
Jak byste zapojili první správnou možnost? Napadá mě jen možnost odbočovací krabice. Protože tři dráty do jedné svorky nepůjdou a dávat nějakou rozbočovací wagovku pod zásuvku se mi nezdá.
Obrázek odtud
elektrikarprofi.cz/...

Správně zapojení více zásuvek

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Obě zapojení jsou v podstatě možná a není na nich nic špatného. Jen to Vaše "spávné" zapojení má jednu (podstatnou) vadu a to připojení 3 vodičů pod jeden šroubek. Z tohoto důvodu bych volil zapojení, které je (bůh ví proč) označené jako "chybné". Použití wago svorek nic nebrání (mimo místa v krabičce), jen se k nim pak v případě kontroly, nebo poruchy těžko dostává.

hodnocení

8x
Jestli na tom trváte, tak normálně Wagovky za zásuvku, jen musí být dostatečně hluboká krabice.
Já ale nějak nevidím problém v tom "chybném" zapojení, vždyť se to nijak neliší od situace, kdy jsou zásuvky od sebe dál a vždy jich smí být na jednom okruhu maximálně 10, tedy je tam úplně stejný počet přechodových odporů.
kenav

Já bych měl spíš problém se třemi kabely do krabice než se třemi vodiči a proto bych dal odbocnou krabici hned na zacatek

Čemu vadí tři kabely do krabice? Průchodů je tam až až, tři kabely vejdou i do jednoho z nich.

hodnocení

6x
Ani jedna možnost není správně či špatně.
Návrh musí být ekonomický což ovlivní dispoziční řešení. Odbočovací krabice může být, stejně tak odbočení může být pod zásuvkou v prodloužené krabici.

hodnocení

6x

Obe zapojenia su v poriadku, mozeme viest akademicku debatu o prechodovych odporoch a teorii spolahlivosti, ale to nema vyznam.

Mnou preferovane riesenie pre viacnasobny ramcek je spojit prichadzajuci a odchadzajuci kabel cez 5 alebo 8 nasobnu Wago svorku a zvysne dierky pouzit pre kratke vodice k jednotlivym strojcekom zasuviek.

hodnocení

4x

Ony se už nepoužívají kabice s víčkem? Odkaz

Tam by byla průchozí odbočka pro další zásuvky a napojená další série zásuvek.

P.S. Jsem jen "poučený"neelektrikář :)

hodnocení

3x

Vždy se vyplatí přemýšlet. Text o správném nebo nesprávném zapojení uvažuje případ, kdy jsou vodiče do zásuvek šroubovány. Odtud pramení nespolehlivost při špatném dotažení a namnožen chyby na další zásuvky v sérii. Kdo neumí dotáhnout šroubek, nemůže se pouštět do montáže elektriky *smich*. Jiná situace je u zásuvek, kde se vodiče jen zasouvají do svorek. Tady to lze také špatně zastrčit.*ee* Správné je jen to, co se provede řádně! Takže oba obrázky jsou správné, když se provede montáž správně.

Mimochodem, kdo pojede za nějakou dobu přezouvat zimní pneu za letní, tak by si ty kola měl taky pořádně přišroubovat, neboť pak by tady mohly být taky dva obrázky , kdy je to špatně a kdy dobře. Vždy se najde nějaký filuta, který začne přemýšlet z jiného úhlu a začne "tvořit" a tak i vlastně "mlžit" A nedopusť bože, aby začal ještě publikovat *smich*

hodnocení

2x
Ten váš odkaz se týká KNX elektrických instalací
KNX elektroinstalace je sběrnicový systém pro inteligentní řízení domácnosti. Dle vašich požadavků řídí osvětlení, vytápění, klimatizaci, stínící techniku a další.
Takže správné a méně správné zapojení (tady zásuvek) není až tak jednoznačné u běžné domácnosti, která je bez "chytrých řešení"... U chytrých se to dělá hlavně proto, aby bylo možné ovládat dálkově jednotlivé skupiny zásuvek a to různými způsoby
Čtěte zde
i-smarttech.cz/...
hodnocení

@nonek
Zdaleka se nejedná jen o KNX systémy
Tohle se doporučovalo vždy, i u obyčejné silové instalace, podívej na obrázek ze starší knihy
Správně zapojení více zásuvek #2
Autora, název a rok vydání "starší" knihy uvést můžete? Když zde máte kopii jedné stránky...
hodnocení

@nonek
grada.cz/...
Kupoval jsem ji cca 15let zpět
První vydání 2003 antikavion.cz/...
Druhé, důkladně přepracované vydání, 11.březen 2010, to, co máte v odkazu..
Díky. .
Josef Kunc antikavion.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]