Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadly jistic

Od: nora odpovědí: 9 změna:
V domě i bytě je nová elektrika. Chtěla jsem rozsvítit v obýváku a ozvala se rána a nesvítíl celý byt. Byly vypadle jistice, co máme v předsíni, ale i hlavní na chodbě.
Kdysi se to stalo asi dvakrát, ale vypadl vždy jen jistič v předsíni. Proč teď i hlavní na chodbě? Diky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

U klasických žárovek docela běžná věc. Když jsem ještě bydlel v bytovce (novostavba), taky jsem jednou musel na chodbu. A protože jsem znova nestál o střepy v posteli, tak jsem konečně všechny žárovky vyměnil za LEDky, u kterých to (imploze a následně exploze) nehrozí. A proč jste musela na chodbu? Protože při přepálení vlákna žárovky vzniká elektrický oblouk, kterým teče obrovský proud. A jističem na chodbě teče dřív. I když to, který jistič vypadne, záleží na dalších okolnostech. Neřešte, sviťte. ;)

mll

Na tom je nepříjemné, že se to stává většinou v noci (no kdy jindy člověk rozsvěcí). Několikrát se mi to stalo ve dvě ráno, když jsem rozsvítil na záchodě a dost vážně jsem uvažoval, jestli to mám nechat, nebo jít na chodbu v pyžamu (hledat potmě kličku, klíče...). To už je dýl, ale občas na to vzpomenu.

kenav
hodnocení

2x

Neřeš proč náhod jistice vymen tu vadnou zarovku co bouchla a jeto.

pov
hodnocení

1x

vám praskla žárovka, to je úplně normální vyměnit žárovku, nahoďte jistič a žijte blaze.

Když máte novou elektriku, tak vaše peníze (za často zbytečnou reko) už jsou už fuč. Já mám elektriku starou a pokud mi bouchne žárovka, tak nejspíš půjdu až dolů, ale spíše ne, pravděpodobnost je tak jednou za 10 let :)) Záleží na 1 000 000 parametrů.. Ji na tom jak daleko jste od transformátoru, tvrdost, napětí, značka jističe, všechno..:

Chápu že máte stres, vyjít ven na panelákovou chodbu ale zase takový stres být nemusí :-D Nebolí, neuděláte s tím vůbec nic, kupte si led žárovku, tam by to dělat nemělo a dalších 50 000 hod. snad budete mít klid :))

"...vaše peníze (za často zbytečnou reko) už jsou už fuč."

Co je to za pitomost *zed*? Rekonstrukce elektroinstalace se určitě nedělá kvůli explozi staré žárovky (mimochodem jev zcela běžný od doby co žárovky existují), ale kvůli nevyhovujícímu stavu instalace (třeba hliník) a aby instalace odpovídala dnešním požadavkům.

hodnocení

1x

Dít by se to nemělo - vždy by měl reagovat pouze jistící prvek nejbližší poruše. Přesto se to někdy stává - zkrat je prevít nevypočitatelný. ;)

Jestli je ta elektrika nová, pak asi nebude v pořádku selektivita jištění. Je na to revizní zpráva? Pokud ano, nejsou v ní uvedené závady s termínem na odstranění?

Nešiř tu, prosím, bludy. Tenhle jev nemá se selektivitou nic společného. Zkratová odolnost a čas se neměří (taky není jak) a do revizní zprávy se nepíše. To, že vyply obě zkratové spouště je celkem běžná věc a děje se velmi často, rozhodně se nejedná o žádnou nepravost či poruchu, spíš to svědčí o správné funkci jištění.

18.03.24 08:03

danicek - *zdravi*

mll

Selektivita není zaručená při velkém zkratu, kde se charakterirśtiky už překrývají, což žárovka vklidu dokáže vyrobit (pokud se její vlákno nahradí jonizovaným plynem, který je dobře vodivý). Žárovky zvlášť ty současné to dělaji (už dávno jsem nikam žárovku nedával, kde máme žárovky, tam drží třeba 20 let, naposledy jsem měnil RomLux ve špajzu, už jen made in romania svědší o předrevolučním původu a nikdo si nepamatoval, kdy se v té komoře žárovka měnila).

Takže to opravdu nemusí být závada instalace.

Nedávno mi nabíječka powercube vyhodila celý byt. Nejlepší na tom bylo, že jsem to zjistil až za nějakou dobu. Protože jen tak vypadla elektrika. Jak jsem si četl recenze, zřejmě to tyhle nabíječky dělají, ani nechci vidět, co by udělala nějaká neznačková.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]