Nejste přihlášen/a.
Zdravím, známý mi zařídil 4 ks solárních panelů na ohřev teplé vody v bojleru. Topí to bez plynu dobře. Já se o nic nestaral, vyřídil dotaci, montáž a vše zadarmo. Jenže panely / nové černé / namontovali na garáž s malým sklonem, téměř vodorovně. Soused má panely šikmo na jih, ale ty bílé. Mám si je taky naklonit, nebo to ty nové neporřebují?
Díky za radu.
Úhel ke slunci je v návodu výrobce FV panelů. Celoročně cca. 45 °. Panel má být co nejvíce kolmo ke slunci a pak panel naležato už nemá funkci samočištění deštěm. Pod 30° ji ztrácí. Pak je zde problém zatížení sněhem. naležato dostává panel pořádnou porci zátěže, která zůstáva na panelu dlouho, kdežto šikmé panely mají sníh dávno pryč. Proto to výrobce panelů jasně popisuje v návodu k instalaci.
Potřebují to stejně, jak bílé tak černé...jak staré, tak i nové, na barvě nezáleží; ještě můžete dát typ panelů, tedy, pokud víte...
Ale pohled z druhé strany, v zimních měsících, pokud není aspoň trochu slunce, ani šikmý sklon moc na výkonu nepomůže...třeba takových 10kWp dá v zimě bez slunce třeba jen 400 - 700W; což u vašich možná 1,6 až 2,2kWp (nevíme, jaké panely máte), dá třeba jen do 100W, a když to zvednete, bude to třeba 130W; a to je o ničem, a navíc materiál a práce. Ty hodnoty u vás jsou mým odhadem v porovnání se známými 10kWp u nás...
Otázka na tazatele... jsou to čtyři FVE panely (elektřina), nebo čtyři termické panely? Zamýšlím se po radě jegyk@...
Barva solárních panelů je nám k ničemu, jestli jsou světlé nerezové nebo tmavé, záleží na specifikací trubek, jak dobře ohřívají oběhovou tekutinu. Jsou lepší svislejší, pak lépe fungují mimo léto.
To jsou rady na h... !
Mám pocit, že tady do všeho každý kecá i když si to jenom vymyslí !
Odpovídejte laskavě jen když víte která BIJE:
Honza.
Já myslím je taky na nic !
Já myslím, že když je to na dotaci, tak do toho zasahovat nemuzete. Samozřejmě sklon solárních panelů je vhodný cca 35˚v létě, ale může býti míň, v zimě spíše 45˚. Každopádně pokud to vodu ohřívá jak má, tak zvýšení výkonu je zbytečné, ohřev stejně odpojí termostat. Jen to bude rychleji nahřáté a dřív se to odpojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.