Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární panely

Od: janmega odpovědí: 11 změna:

Zdravím, známý mi zařídil 4 ks solárních panelů na ohřev teplé vody v bojleru. Topí to bez plynu dobře. Já se o nic nestaral, vyřídil dotaci, montáž a vše zadarmo. Jenže panely / nové černé / namontovali na garáž s malým sklonem, téměř vodorovně. Soused má panely šikmo na jih, ale ty bílé. Mám si je taky naklonit, nebo to ty nové neporřebují?

Díky za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda1
hodnocení

1x

Úhel ke slunci je v návodu výrobce FV panelů. Celoročně cca. 45 °. Panel má být co nejvíce kolmo ke slunci a pak panel naležato už nemá funkci samočištění deštěm. Pod 30° ji ztrácí. Pak je zde problém zatížení sněhem. naležato dostává panel pořádnou porci zátěže, která zůstáva na panelu dlouho, kdežto šikmé panely mají sníh dávno pryč. Proto to výrobce panelů jasně popisuje v návodu k instalaci.

hodnocení

0x

Potřebují to stejně, jak bílé tak černé...jak staré, tak i nové, na barvě nezáleží; ještě můžete dát typ panelů, tedy, pokud víte...

doplněno 17.03.24 17:43:

Ale pohled z druhé strany, v zimních měsících, pokud není aspoň trochu slunce, ani šikmý sklon moc na výkonu nepomůže...třeba takových 10kWp dá v zimě bez slunce třeba jen 400 - 700W; což u vašich možná 1,6 až 2,2kWp (nevíme, jaké panely máte), dá třeba jen do 100W, a když to zvednete, bude to třeba 130W; a to je o ničem, a navíc materiál a práce. Ty hodnoty u vás jsou mým odhadem v porovnání se známými 10kWp u nás...

doplněno 17.03.24 18:49:

Otázka na tazatele... jsou to čtyři FVE panely (elektřina), nebo čtyři termické panely? Zamýšlím se po radě jegyk@...

Já sice nejsem tazatel, ale pokud vím, pak na FV pro důchodce jsou velké dotace, na termiku není nic, ta by asi nebyla "zadarmo". Z toho jsem to tak nějak odvodil.

Mě původně ani termika nenapadla, až po odpovědi jegyk-a@, odpovídal jsem na FV...

hodnocení

0x

Ne, nakloněním na jih se účinnost panelů už moc nezvýší, návratnost investice do sklonění by byla velmi dlouhá až neprokazatelná, takže je to zbytečné.

jegyk
hodnocení

0x

Barva solárních panelů je nám k ničemu, jestli jsou světlé nerezové nebo tmavé, záleží na specifikací trubek, jak dobře ohřívají oběhovou tekutinu. Jsou lepší svislejší, pak lépe fungují mimo léto.

janmega
hodnocení

To jsou rady na h... !

Mám pocit, že tady do všeho každý kecá i když si to jenom vymyslí !

Odpovídejte laskavě jen když víte která BIJE:

Honza.

Já myslím je taky na nic !

Máte zde alespoň TŘI správné odpovědi, čtěte a zbytečně se nerozčilujte. Shrnu: pokud vám to teď v zimě ohřívá dobře vodu v bojleru, neřešte to...
Někdo neumí přesně popsat problém, který ho trápí a ještě se rozčiluje. To je potom hodně těžký poradit.

hodnocení

0x

Já myslím, že když je to na dotaci, tak do toho zasahovat nemuzete. Samozřejmě sklon solárních panelů je vhodný cca 35˚v létě, ale může býti míň, v zimě spíše 45˚. Každopádně pokud to vodu ohřívá jak má, tak zvýšení výkonu je zbytečné, ohřev stejně odpojí termostat. Jen to bude rychleji nahřáté a dřív se to odpojí.

riva
hodnocení

0x

Dle situace může být výhodnější mít fotovoltaické (solární?) panely hodně našikmo, méně našikmo i téměř vodorovně. Protože tomu ale vůbec nerozumíte, na nic raději nešahejte. DC proud dovede natáhnout pěkně dlouhý oblouk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]